Kent Konseyi 'nde ''Teknoloji  Günleri''

Çerkezköy Kent Konseyi Proje Geliştirme Çalışma Grubu tarafından önceki gün gerçekleştirilen ''3D Prınter Teknolojisi ve Geleceğe Bakış'' sunum programı ilgi gördü.

Çerkezköy 19.12.2016 20:45:00 0
Kent Konseyi

SUNUMU TUNCAY ÜSTÜNOL YAPTI

 

Kent Konseyi Konferans Salonu’nda Kent Konseyi Proje Geliştirme Çalışma Grubu Başkanı Tuncay Üstünol ve çalışma ekibi tarafından teknoloji günleri etkinliği kapsamında yoğun bir katılımla gerçekleşen ‘’3D Prınter Teknolojisi ve Geleceğe Bakış’’ konulu programda Revennisis Mühendislik çözümleri ile İmalat Sanayi firma sahibi Suray Vatan sunum gerçekleştirdi.

 

Programda Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, çalışma grup başkanları ve ekipleri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.Sunumda 3D prınterlerin gelişme süreci ve kullanım alanları üzerinde  katılımcılara genel bilgiler verilerek örnekler sunuldu.

 

3 BOYUTLU ÜRETİM NEDİR

 

Öncelikle 3 boyutlu üretimin ne olduğu konusunda bilgiler veren Suray Vatan,“3 boyutlu üretim, masaüstü imalat ya da İngilizce ’additive manufacturing’ katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir.Hızlı prototipleme olarak bilinen bu teknolojide 3 boyutlu bilgisayar tasarımı gerçek bir objeye dönüştürülür.3 boyutlu sayısal model STL formatına dönüştürülür ve 3D yazıcıya gönderilir.3D yazıcı katman katman inşa ederek objeyi oluşturur.’’ dedi.

 

3 BOYUTLU YAZICI TEKNOLOJİLERİ

 

Vatan 3 boyutlu yazıcı teknolojileri konusunda ise “3 boyutlu yazıcı birçok farklı teknoloji kullanabilir. Teknolojiler arasındaki farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile alakalıdır.3D yazıcıların kullandığı bazı teknolojileri sıralamak gerekirse, seçici lazer sinterleme-SLS (Selevtive lazer sintering)FDM(Fused deposition modelin)Stereolithograhpy en çok kullanılan 3D yazıcı teknolojileri arasında yer almaktadır.  Günümüzde en popüler yöntem FDM (Fused Deposition Modelling) ya da birleştirmeli yığma teknolojisidir. Bu yöntemde ısı ile şekillendirilebilen termoplastik polimer malzemeler (PLA, ABS) kullanılmaktadır. Plastik malzemeler grubunda en yüksek malzeme mukavemetine bu teknoloji ile ulaşılmaktadır. FDM teknolojisinde sarkıt tipi havada asılı duran yapıların üretilmesi oldukça sıkıntılı olabilmektedir. Yapının açısı nedeni ile herhangi bir destek malzemesi kullanılmasına gerek olmasa da en alt katmanda malzemenin az olması nedeni ile üzerine yığılan diğer katmanları taşıyamaması ve çarpılması söz konusudur.

 

MODELLEME 

 

Modelleme konusunda da açıklamalarda bulunan Suray Vatan, “Üretilecek ürün 3 boyutlu tasarım programları (CAD) ya da 3 boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturulur. Oluşturulan model genellikle STL dosya formatına çevrilerek 3D baskı sürecine geçilir. 3D baskı işleminde obje katmanlar halinde üst üste serilerek oluşturulur. Günümüz teknolojisinde bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Makinenin bu katmanlar sırasındaki takım yolunu takip etmesi için STL dosyası hazırlanmış model dilimleme yazılımı ile katmanlara ayrılır. Yüzey İyileştirme, 3D printer ile gerçekleştirilen objeler geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında boyutsal açıdan daha hatalı olabilmektedir. Bu nedenle kritik objelerde don bir yüzey temizleme, iyileştirme ve son ölçüye getirme işlemi uygulanabilmektedir.” dedi.

 

NELER YAPILABİLİR

 

Vatan, “3D Printer teknolojiler ile birçok farklı malzeme ve yöntem kombinasyonları kullanılarak oldukça geniş bir alana  hitap edebilmektedir. Metal tozları ve SLS yöntemi kullanarak uçak parçaları, kişiye özel implantlar üretilebilir. Öte yandan, FDM ve plastik malzemeler kullanılarak döküm modelleri prototipler, plastik oyuncaklar ve diğer birçok plastik obje üretimi gerçekleştirilebilir.’’ dedi.

 

SERFİCE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe  program sonunda yaptığı konuşmasında,”Kent Konseyimizin Proje Geliştirme Çalışma Gurubu başkanımız Tuncay Üstünol ve çalışma grubu ekibi arkadaşlarına bu verimli toplantıyı düzenledikleri için teşekkür ediyorum.Ayrıca bu toplantıda 3D konusunda sunum yaparak bilgi ve birikimlerini bizlerle ve Çerkezköy halkı ile paylaşarak bilgiler aktararak bilgilendirdiği için Suray Vatan’a şahsım ve tüm çalışma Gruplarımız başkanları ve ekipleri adına ve de Çerkezköylü hemşehrilerim adına çok teşekkür ediyorum.Bu tür etkinliklerin çok yararlı olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Öte yandan bu etkinliğe büyük ilgi gösteren tüm katılımcılara da çok teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10