İhtiyacı olana verilmeyecekse, kime verilecek?

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sisteme giremediği için esnafın mağdur olduğu KOSGEB'in faizsiz kredisini Meclis gündemine taşıdı. Çok sayıda esnafın mağdur olduğunu kaydeden YÃ

Tekirdağ 21.12.2016 20:10:00 0
İhtiyacı olana verilmeyecekse, kime verilecek?

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  biten Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) faizsiz kredisini Meclis gündemine taşıdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer,  son aylarda etkisini iyice hissettiren ekonomik kriz nedeniyle esnafın krediye olan ihtiyacının arttığını belirtti.

 

ESNAF SON ÇARE KOSGEB’E BAŞVURDU

 

Yüceer, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) 50 bin liralık ‘Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği’ için sistemin yoğun başvurular nedeniyle kilitlendiğini ifade etti. Krediye başvuru yapamayan esnafın mağdur olduğunu ifade eden Yüceer, “İşyerini bin bir zorlukla ayakta tutmak için çabalayan esnaf, banka kredisini ödeyemiyor. İş yeri kapatmalar ve devirler arttı. Siftah yapamayan, borçlarını döndüremeyen esnaf son çare olarak, elini biraz olsun rahatlatmak için KOSGEB’in faizsiz kredisine başvurdu. Ancak orada da umduğunu bulamadı.  Yoğunluk nedeniyle sisteme giriş dahi yapamadılar. Krediye ihtiyacı olan, gece gündüz deneyip sisteme giriş yapamayan esnaf mağdur oldu. KOSGEB mağduriyetleri göz önüne almayarak 3 günlük süreyi dahi uzatmadı. Esnaf ekonominin bel kemiğidir. Esnaf mutluysa herkes mutludur. Ancak esnaf mutsuz, yüzü gülmüyor. Bu krediler ihtiyacı olan esnafa verilmeyecekse, kime verilecek? Bir an önce Hükümet esnafı rahatlatacak tedbirler almalıdır” diye konuştu.

 

KAÇ FİRMA KREDİ BAŞVURUSUNDA BULUNDU

 

CHP’li Yüceer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanıtlaması istemiyle “KOSGEB’e kaç firma kredi başvurusunda bulunmuştur?  Bu firmalardan kaçına kredi verilmiştir? Çok sayıda esnafın sisteme giremediği için başvuru yapamadığı göz önüne alındığında 3 günlük sürenin uzatılmama gerekçesi nedir? Önümüzdeki günlerde sisteme giremediği için mağdur olan esnafa faizsiz kredi vermeye yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Sisteme yığılma olacağı kredi başvuru öncesi neden öngörülmemiştir? Sistem yoğunluğunu azaltmak için alınan herhangi bir önlem var mıdır? KOSGEB tarafından kaç esnafa kredi verilecektir? Kredi verilecek esnaf sayısını artırmak için bir çalışma var mıdır? KOSGEB’e sisteme giriş yapamadığı için kaç esnaf şikayette bulunmuştur?

 

KOSGEB’in faizsiz kredisi için seçim bölgem Tekirdağ’dan kaç esnaf başvuru yapmıştır? Kredi alan esnafların ilçelere göre dağılımı nedir? “sorularını yöneltti.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10