Toprak: Çiftçilerimiz bakım ve yemleme programı yapmalı

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak hayvancılık yapan çiftçilerin Ocak ayında verimlilik programı yapmalarının gerektiğini belirtti. Toprak, ziraat alanlarında da yapılması gereken çalış

Çerkezköy 3.01.2017 21:54:00 0
Toprak: Çiftçilerimiz bakım ve yemleme programı yapmalı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK TARIMI

 

Hasan Toprak, hayvancılık yapan çiftçilerin her yıl Ocak ayında ellerindeki sığırların yetiştirme ve hastalıkları yönünden, sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirterek, “Ocak ayı hayvan yetiştiricilerimizin hayvanlarını sağlık kontrolünden geçirmesi gereken bir aydır. Bu ay içinde sığır kadrosu belirlenmeli ve hayvanlara özellikle tüberküloz, paratüberküloz testleri ile Brucellosis yönünden serolojik yoklamalar ve mastitis taraması yaptırılmalıdır. Hayvanlar durumları ve verimlerine göre gruplara ayrılarak, bakım ve yemlemelidir. ‘’ açıklamasında bulundu.

 

 PROGRAM HAZIRLANMALI

 

Toprak, “Sağlıklı ve yüksek verimli yavru elde edebilmek için, ineklerin suni tohumlaması Ocak ayında yapılır. Bu mümkün olmadığı takdirde, veteriner kontrolünden geçmiş iyi nitelikli ve sağlıklı bir boğa ile doğal tohumlama yapılması şarttır. Secere  yani menşei verim ve sağlık kartları aylık olarak işlenmelidir. Buzağı bölmelerindeki iç ısının ise 10-12 derece,sığırların bulunduğu bölümdeki sıcaklığın ise 16-18 derece arsında tutulması gerekmektedir.havalandırmada çok önemlidir ve  havalandırma kontrol altında tutulmalıdır.Uygun hava koşullarında, hayvanlar ahır dışına  mutlaka çıkarılmalıdır.Ayrıca ahır temizliği de çok önemlidir ve  ahır içi  devamlı temizlenmelidir. Temizlendikten sonra da  sıcak su ile yıkanmalıdır.’’ dedi.

 

 ARICILAR KOVAN BAKIMI YAPMALI

 

Hasan Toprak ocak ayının arıcılar için de kovan bakım yapma ayı olduğunu ve ve arıcılıkla uğraşanların da bu ay içinde mutlaka kovan bakımı yapmaları gerektiğini belirtti. Toprak, “Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma işlemleri de bu ay içinde yapılması gerekmektedir. Arılar için yeteri yem yoksa bez parçasına toz şeker konarak kovan içine yerleştirilmeli ve uyuyan arıların düşüp ölmemesi için de kovan ve petekler kesinlikle sarsılmamalıdır. Kovanlarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılarla da mücadele edilmelidir. ‘’ diye konuştu.

 

BAKLAGİLLERDE VE BAĞCILIK ALANLARINDA YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR

 

Hasan Toprak, baklagillerde bu ay yapılması gereken çalışmaları da şöyle dile getirdi: Bakla ekilecek tarlalarda toprak hazırlığı yapılarak ekimi yapılmalı. Nohut ve mercimek ve de fasulye ekimi yapılacak alanlarda da sürüm yapılması gerekmektedir. Bağcılıkta da yeni bağ tesisi yapılacak yerlere krizma yapılmalı. Dikim çukurları açılmalı ve hastalıklara karşı bordo bulamacı ile ilaçlanarak hastalıklara karşı mücadele verilmelidir. Amerikan asma anaçlıklarında da budama ve çelik hazırlama işlemleri mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca köklü asma fidanı sökümünün de yapılması lazım. Ilıman bölgelerde, hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda açılan çukurlara asma dikimi yapılmalı ve iklim koşulları elverişli olduğu takdirde de kış budamaları yapılmalıdır. Don ve kırağı düşen yerlerde, yalnız aralama yapılması, budamanın çubuklar üzerindeki gözler kabardıktan sonra yapılması gerekmektedir. Bağlar budandıktan sonra phoma hastalığına karşı mücadele yapılması da şarttır. Sonbaharda da çiftlik gübresi verilmeyen bağlara da çiftlik gübresi verilmesi gerekmektedir.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10