Ödemeler ertelenecek mi?

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Ergene Havzası'ndaki Islah OSB'lerde Bakanlık kredisiyle yapılan arıtma tesisleri için geri ödemelerin kısa süre içinde başlayacağını belirterek, "Eko

Tekirdağ 17.01.2017 19:46:00 0
Ödemeler ertelenecek mi?

BAKANLIK KREDİSİ GERİ ÖDEMELERİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesiyle, Ergene Havzası’ndaki Organize Sanayi Bölgeleri’nin(OSB) yaklaşan bakanlık kredisi geri ödemelerini TBMM gündemine taşıdı. Ekonominin zor günlerden geçtiğini, pek çok firmanın da ciddi ekonomik ve finansal sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Öztrak, özellikle Bakanlık kredileriyle yapılan tesislerin geri ödemelerinin yaklaştığı Islah Organize Sanayi Bölgeleri’nde firmaların, ekonomik dar boğaz riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

 

BAKANLIK KREDİSİNİN ÖDEMELERİ YAKINDA BAŞLIYOR

 

Bu OSB’lerden birinin de Tekirdağ Muratlı’daki Islah OSB olduğunu kaydeden Öztrak, önergesinde özetle şunları belirtti: Muratlı Islah Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 Nisan 2014 tarihinde yer teslimi yapılarak inşaatına başlanan Muratlı Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapım işleri tamamlanmak üzeredir. Üç yıl geri ödemesiz, on yılı geri ödemeli Bakanlık kredisiyle yapılan Atıksu Arıtma Tesisi’nin ihalesinin ve ilk hakediş ödemesinin üzerinden 2,5 yıl geçmiştir. Birkaç ay içinde kredi geri ödemeleri başlayacaktır.

 

ARITMA TESİSİ VE ALTYAPIYA 10 YILDA 60 MİLYON TL ÖDENECEK

 

Bu çerçevede, altyapı hatlarının bulunmaması nedeniyle, tesis ve mülk sahiplerine altyapı hizmeti verilemeyen Muratlı Islah OSB’nin, 165 bin TL’lik aylık aidat gelirine karşın önümüzdeki 10 yıllık süreçte Atıksu Arıtma Tesisi ve Altyapı İnşaatı için yaklaşık 60 milyon TL harcama yapması beklenmektedir.

 

BAKANLIK KREDİSİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK MI?

 

Henüz kullanılmayan bu sistemlerin parasının, şu anda kendi arıtma tesislerini kullanan firmalardan alınmaya başlamasının söz konusu firmalara çok büyük yükler getireceği ortadadır. Tüm bu sebeplerle, firmalara kolaylık sağlayacak düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir.Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar düşünüldüğünde; özellikle Ergene Havzası’nda kurulan ıslah OSB’lerdeki Atıksu Arıtma Tesisleri için kullandırılan Bakanlık kredilerinin yeniden yapılandırılması; böylece kredi vadesi uzatılıp dönemlik ödemeler azaltılarak firmaların rahatlatılması düşünülmekte midir?

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10