Mübadele etkinlikleri sona erdi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ocak'ta başlattığı ve üç gün süren  "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" önceki gün sona erdi.  E

Tekirdağ 2.02.2017 21:52:00 0
Mübadele etkinlikleri sona erdi

SUNUMLAR YAPILDI

 

Yılmaz İçöz Salonu'nda gün boyu süren konuşmalarda TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa'nın 7. Oturum Başkanlığını yaptığı "Mübadelenin Yerel Kültüre Etkileri" konulu oturumda; Doç. Dr. Serap Daşdemir "Mübadele Kentlerinden Ayvalık'ta 1924-1927 Yılları Arası Sosyo-Ekonomik Yapılanma ve Kültürel Hayat", Dr. Stavros Anestidis'in "Tekirdağ'ın Rum Ortodoks Nüfusu: Eğitim ve Kültüre Önem Veren Bir Toplumdan Görüntüler" konulu sunumunu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi personeli Mehtap Petek yaptı.

 

MÜBADELE DİNLETİSİ AYAKTA ALKIŞLANDI

 

Konuşmalar sonrasında Cafe Aman İstanbul'un solistleri Stelyo Berber ve Pelin Suer ile "Bir Ayrılık Şarkısı: Mübadele" konulu dinleti konukların büyük beğenisini topladı. Vatandaşların da eşlik ederek eğlenceli dakikaların yaşandığı dinletide dostluk ve barış mesajları verildi. Ayakta alkışlanan konser sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Stelyo Berber ve Pelin Suer'e güzel konserden dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

 

SEMPOZYUMUN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILDI

 

Dinleti sonrası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Prof. Dr. Kemal Arı ve Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç tarafından üç gün boyunca bilimsel konuşmaların yapıldığı, sergilerin, film gösterimlerinin yapıldığı ve konserlerin düzenlendiği sempozyumun genel değerlendirilmesi yapıldı.

 

BİR BİLGİ ŞÖLENİNE ŞAHİTLİK ETTİK

 

İlk konuşma yapan isim Prof. Dr. Kemal Arı, "Üç gün boyunca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bir bilgi şölenine şahitlik ettik. Burada yapılan bilimsel etkinliklerle ve bilimsel paylaşımlarla mübadele araştırmasında ne kadar rol aldığımızı ve ufkumuzun ne kadar genişlediğini de görme imkanı bulduk. Bu açıdan bize ev sahipliği yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum. Umarım bu tarz çalışmalar ve organizasyonlar önümüzdeki yıllarda da devam eder." dedi.

 

TÜRKİYE'DE İLK DEFA BİR BELEDİYE MÜBADELE SEMPOZYUMU DÜZENLEDİ

 

Prof. Dr. Kemal Arı'nın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, "Tekirdağ çok önemli bir mübadil kenti olmasına rağmen Tekirdağ üzerine hiç çalışma yoktu. Şimdiye kadar ülkemizde mübadele sempozyumları yapıldı. Aradan 94 yıl geçmesiyle sözlü tarih tükeniyor. Bu nedenle bu tarz toplantıların daha sık yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu noktadan yola çıkarak mübadele konusuna Tekirdağ'dan bir ışık tutalım istedik. Belki başka bir belediyede olsaydık bu sempozyumu düzenleyemeyebilirdik. Türkiye'de ilk defa bir belediye mübadele sempozyumu düzenliyor. Bu nedenle gösterdiği hassasiyetten dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Tekirdağ üzerine hiçbir çalışma yokken 10 oturum boyunca birçok bilimsel çalışmayı paylaşabiliyorsak bu sempozyumun Tekirdağ açısından başarılı geçtiğine inanıyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

 

SEMPOZYUMLA YEREL TARİH ÇALIŞMALARI HIZ KAZANACAK

 

Tamer Dodurka'nın ardından konuşma yapan Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç,  sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek,"İlk defa bir yerel yönetim mübadele temalı uluslararası bir sempozyum düzenledi. Bu sempozyumun en önemli özelliklerinden biri de bana göre budur. İlçelerden büyük bir katılım ve ilginin gösterildiği bu sempozyum gösteriyor ki; yerel yönetim tarih çalışmaları hız kazanacak. Sürdürülebilirlik açısından büyük bir katkısı olacağına inanıyorum. Yerel yönetimlerin mübadele konusuna sahip çıkması mimari ve kültürel mimarinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.

 

MÜBADELEYİ O DÖNEMDEKİ SIKINTILARLA BİRLİKTE GÖRMEK LAZIM

 

Daha sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya tarafından üç gün süren sempozyumda gerçekleşen 10 oturumun genel bir değerlendirmesini yapıldı. Karakaya, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ortaya çıkarmış olduğumuz mübadele öyküleri kitabı Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız bir iş birliği ile bir talim terbiye kurulundan geçerse okullarda bir eğitim aracı olarak kullanılırsa mübadele tarihine bir katkı sağlamış oluruz. Bu bölgenin en önemli tarihsel sorununun öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihsel olayları içinde bulunduğu koşullara göre değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. Mübadeleyi o dönemdeki sıkıntılarla birlikte görmek lazım. Her ülke kendi bakış açısına ve ideolojisine göre yorumlamak ve biçimlendirme eğiliminde oluyor. Umarım bu sempozyumda olduğu gibi tarih daha bilimsel daha objektif bir biçimde kamuoyunun bilgisine sunulur. Bu sempozyumdan çıkardığımız bir diğer sonuç ise, mübadelenin aslında Türk-Yunan toplumlarının dostluğu için çok uygun bir zemin olduğudur. Düşmanlığı ve çatışmaları değil dostluğu bize kazandırabilecek bir zemine kaynaklık edeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

 

EMEĞİ GEÇENLERE PLAKET VE KATILIM BELGESİ TAKDİM EDİLDİ

 

Genel Sekreteri Oral Karakaya'nın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Prof. Dr. Baha Taneli, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Düzenleme Kurulu Üyeleri Talat Atay, Yrd. Doç. Dr. İpek Elif Atayman, Mehmet Ali Işıkgör, Mehmet Akif Işın, Akademik İletişim ve Koordinasyon Sorumlusu Mehtap Petek ve Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler'e plaket ve katılım belgesi takdim etti.

 

YAŞANAN ZORLUKLARI HEP BERABER İZLEDİK

 

Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Büyük bir keyifle üç gün boyunca takip ettiğimiz sempozyumun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün buraya katılan tüm katılımcıların Lozan Mübadilleri Vakfı'na, katılan bütün akademisyenleri kutluyorum. Üç gün boyunca akademik bilgiler paylaşıldı, şarkılar söylendi, barış mesajları paylaşıldı. Türk-Yunan kardeşliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş olduk. 94 yıl önce Mübadele döneminde yaşanan zorlukları ve sıkıntıları hep beraber izledik. Bu sempozyumun dünya barışına katkısı olacağını düşünüyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi. Sempozyum Başkan Albayrak'ın konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10