Ata tohumlarına sahip çıkıyoruz

Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe ve Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür Çerkezköy Haber Gazetesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

Çerkezköy 2.02.2017 22:02:00 0
Ata tohumlarına sahip çıkıyoruz

PROJEDE 9 BELEDİYE YER ALIYOR

 

Tekirdağ’ın yerel tohumlarını sahiplenmek amacıyla Tekirdağ’da bulunan kent konseyleri ile ortaklaşa “ Ata Tohumlarına sahip çıkıyoruz” projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür “ Projede Tekirdağ Kent Konseyi, Süleymanpaşa Kent Konseyi, Çorlu Kent Konseyi, Malkara Kent Konseyi, Kapaklı Kent Konseyi, Ergene Kent Konseyi, Saray Kent Konseyi, Şarköy Kent Konseyi, Çerkezköy Kent Konseyi ve Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası yer alıyor” dedi.

 

FESTİVALDE DAĞITACAĞIZ

 

Köylere giderek tohum yetiştirenlere ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Gür “ Sebze, tahıl yetiştiriciliği yapanların ellerinde bulunan doğal, naturel tohumları toplayıp çoğaltmak istiyoruz. Ardından ise üreticilere dağıtmak istiyoruz. Kısacası tohumlarımızın yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bu tohumları daha sonra küçük küçük torbalara koyarak istifleyeceğiz. Tohum Takas Şenliği 21 Mart Salı günü saat 11.00’de Süleymanpaşa’da bulunan tarihi bedestenin yanındaki meydanda gerçekleşecektir. O gün toplanan tohumları üreticilerimize dağıtacağız. Bu proje gerçekten gelecek nesillerin sağlığı açısından çok önemlidir.” diye konuştu.

 

MUHTARLAR ARACILIĞI İLE İRTİBATA GEÇEBİLİRLER

 

Korunmasına karar verilen yerel tohumları ellerinde bulunduran üreticilerin kendilerine ulaşmalarını isteyen Gür “Hep birlikte kuracağımız çoğaltma ağı ile yerel tohumlarımıza can suyu olmak için bir yola çıkıyoruz. Tekirdağ yerel tohumları, yıllarca sizin sayenizde yaşadı ve bugünlere geldi. Yine sizlerin sayesinde yayılım gösterip topraklarımızdaki ebedi varlıklarını sürdüreceklerdir. Evinde ve elinde tohum olan, bu işe sevdalı olan, bilgili olan insanlarımız projeye artı değer katacaktır. Halkımızın elindeki tohumları mahalle muhtarları vasıtasıyla kent konseyine ulaştırmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

 

İKİ ÜRÜN TESPİT ETTİK

 

Trakya bölgesine mahsus iki ürünü tespit ettiklerini kaydeden Gür ‘’Bunlar Malkara’da yetiştirilen kınalı bamya ve Hayrabolu’daki bal kabağıdır. Bu projede Trakya’daki toprak etütü Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapıldı. Trakya bölgesi Türkiye’nin sebze ve tahıl yetiştiriciliği yönünden en uygun üç bölgesi arasında yer alıyor.  Trakya bölgemiz hayvancılıktan sonra tarımdan da uzaklaşıyor. Tarım yapılmadığı takdirde birkaç yıl sonra sanayi kenti olacaktır. Bu proje gelecek nesiller için en büyük güzellik olacaktır.’’ diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10