"Bayrağımız dalgalanacak"

Sendikal örgütlenme sonrası işçi çıkartılanPutzmeister'de hukuk mücadelesi sürüyor. Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, "Putzmeister'de de bayrağımız dalgalanac

Çerkezköy 14.02.2017 21:52:00 0

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi Murat Koçak, Çerkezköy’de faaliyet gösteren Putzmeisterfabrikasında örgütlenme çalışmaları yaptıklarını ve kısa süre içinde örgütlenmeyi tamamlayarak yetki alacaklarını söyledi. Koçak ilçemizde son olarak Dinex’teçalışanların Türk Metal Sendikası çatısı altında birleşmesinin ardındanPutzmeister fabrikasında da örgütlenmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti:“Bu iş yerinde örgütlenmede son aşamaya geldik ve kısa süre içinde örgütlenmemizi tamamlayarak yetki alacağız.”

 

İŞVEREN SUÇ İŞLİYOR

 

Putzmeister’deçalışan 400 işçininbütün baskılara rağmen Türk Metal çatısında sendikalı olmaya kararlı olduklarını kaydeden Koçak, “İşveren, artık bizzat kendisi devreye girmesede başkaları aracılığı ile engel olmaya çalışıyor, sendikalı olmak için çaba harcayan işçi kardeşlerimizi işten çıkardılar.Ancak İşten çıkarılan kardeşlerimizin davalarını ilk aşamada kazandık. İşveren temyiz aşamasında süreyi uzatmaya çalışıyor. Eninde sonunda bu kardeşlerimiz işlerine iade edilecekler ve tazminatlarınıda alacaklar.Eğer işveren suç işlemeye devam ederse hukuk mücadelemiz devam edecek. Yasa gereği sendikalı olmak isteyenlere karşı işverenin bir yaptırım uygulaması kesinlikle yok ve suç işlemiş oluyor. Bu işyerinde kısa sürede Türk Metal Sendikası bayrağı dalgalanacak ve Putzmeister işçisi sendikal güvenceye kavuşacak.Örgütlenme çalışmalarımızı bir an önce sonlandırmak için yoğun bir çalışma sürdürüyoruz” diye konuştu.

 

İŞTEN ÇIKARMALAR GÖZDAĞIDIR

 

Koçak, “Bir kişinin işten atılması, diğer işçiler içinde gözdağıdır. Çalışanları, ‘Sendikalı olursanız işte böyle işten çıkarırız’ diyerek akılları sıra korkutmaya çalışıyorlar.Diğer taraftanda tek tek yapılan yıldırma ve korkutmaları da suçtur.Ayrıca mevcut çalışanların e-devlet şifrelerini alıyorlar.Bu kanunsuz eylem de kayıt altındadır. Kimin ne zaman neyi yaptığını tarafımızdan kayıt altına alınmıştır. Haksız yereişten  atmakta, sendikadan istifaya zorlamakta, e-devlet şifresini almakta çok ciddi bir suçtur.Bu işyerini ve işverenini uyarıyorum.Bir an önce bu yanlıştan vazgeçin ya da bedel ödemeye hazır olun” dedi. Murat Koçak şöyle devam etti:

 

ÖNCÜ ARKADAŞLARIMIZ ÇIKARILDI

 

“Putzmester’de Türk metal Sendikası’nın örgütlenmesinde öncülük eden arkadaşlarımızdan 19’u işten çıkarılmıştı. O arkadaşlarımız için hemen mali ve idari sorumluluğu tamamen Türk Metal Sendikası’na ait olmak üzere, işe iade davası açtık. Yerel mahkeme lehimize karar verdi ve hakkımızı teslim etti. Ama işveren temyize gitti.Amaçları süreyi uzatmak ama korkunun ecele faydası yok. Ne yaparlarsa yapsınlar,bu iş bitecek,o güne az kaldı.İşten çıkarılanlarında tazminatlarını çatır çatır ödeyecekler.’

 

TÜRK METAL SENDİKASI BÜYÜK BİR GÜÇTÜR

 

Murat Koçak, Türk metal Sendikası’nınTürkiye genelinde 200 bine  yaklaşan üyeye sahip olduğunu, her zaman üyelerinin hak ve hukukunu en iyi şekilde koruduklarını ve ayni şekilde de devam ettiklerini, ayrıca Türk Metal Sendikası’na bağlı işyerlerinde üretimin daha kaliteli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Özellikle şunu da belirtmek istiyorum,Bu yapılanlar çalışanı emekçiyi ekmeğiyle korkutmaktır ve boyun eğdirmektir, sindirmektir.Ama Türk Metal Sendikası olarak hiçbir zaman kimsenin boynunu eğdirmedik ve eğdirmeyeceğiz. Türk Metal Sendikası olarak ülke çapında 700’ü aşkın örgütlü işyeri ile kimseye boyun eğmeyecek kadar güçlü ve büyük bir aileyiz.İşten çıkarılan arkadaşlarımızdan da isteyenlere hemen iş bulduk. İşte Türk Metal Sendikası budur. Biz kimseyi aç, açıkta ve susuz bırakmayız. Biz kardeşlerimize üye olarak değil büyük bir ailemizin ferdi olarak bakarız.Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın deyimi ile, ‘Evine helal ekmek götüren herkes bizim kardeşimizdir.’ Bizim iyi niyetli,samimi kardeşlerimizle bağımız üyeliği süresince değil ömür boyu sürer.”

 

DÜŞÜK ÜCRETLİ İŞ GÜCÜ KAYNAĞI DEĞİLİZ

 

Murat Koçak, Dünyanın en kaliteli işçisinin Türk işçisi olduğunu ve bu nedenle düşük ücretle sömürülecek işçi olmadığını da kaydederek, “Türk Metal Sendikası olarak yetkili olduğumuz diğer işyerlerinde olduğu gibi Putzmeister’e de kurumsal kültürü getireceğiz. Tek bir sözleşme ile bunu halletmemiz mümkün olacak. Ücret,ikramiye, fazla mesai ve sosyal yardımlarınhepsini tek bir sözleşmede düzeltiriz. Önemli olan Putzmester’e kurumsal kültürü,çağdaş endüstriyel ilişkiler kültürünü getirmektir.Ayrıca Türkiye ucuz iş gücü pazarı değildir. Türk İşçisi,düşük ücretle sömürülecek iş gücü kaynağı kesinlikle değildir.Fedakar cefakar Türk işçisi insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarının en iyisine layıktır” dedi.

 

BÜYÜK SANAYİ KURULUŞLARINDA ÖRGÜTLÜYÜZ

 

Koçak, “Türkiye’nin metal işkolunda faaliyet gösteren en büyük sanayi kuruluşlarının büyük bir bölümde Türk metal Sendikası örgütlüdür.Onlar çağdaş,endüstriyel ilişkiler anlayışıyla,sendikal yaşama saygılı biçimde üretiyor,kazanıyor,verimlilik rekoru kırıyorsa bu da Türk işçisinin farkıdır. Puztmester’de de kısa zaman dilimi içinde örgütlenme mücadelemizi sonlandırarak bu bilinci bu işyerinde de oluşturarak bu kültürü hâkim kılacağız.”

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10