Kent Müzesi için ilk toplantı yapıldı

Çerkezköy Kent Konseyi ilçede Kent Müzesi kurulması için ilk toplantısını dün kent Konseyi Konferans Salonu'nda yaptı. Büyük bir katılımın beklendiği toplantıya hafta içi olması dolayı

Çerkezköy 21.02.2017 22:30:00 0
Kent Müzesi için ilk toplantı yapıldı

KENT MÜZELERİ BULUNDUKLARI KENTİN SİMGESİDİR

 

Toplantıda  Çerkezköy kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, ÇOSB Halkla İlişkiler Müdürü Gökhan İnce,Çerkezköy Belediye Meclisi Üyesi Uğur Erem ve Kent Konseyi çalışma grupları başkanları ve üyeleri hazır bulundu. Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe toplantıda yaptığı konuşmasında Kent Müzelerinin bulundukları kentin simgesi olduğunu belirtti. Başkan Serfiçe, “Kent müzeleri genellikle bulundukları kentlerde simge olan, hafızalarda yer etmiş, hikayesi kentliyi ezmeyen, bölmeyen mekanlarda kurulması gereken yerlerdir. Kent müzesi aslında diğer müzelerden daha farklı olarak kentliyi birleştiren önemli yerlerdir.” dedi.

 

KENT MÜZESİ KENTLİNİN MÜZESİDİR

 

Serfiçe şöyle devam etti, “Kent Müzeleri bulundukları kentin geçmişi anlatırken,belgelerle de gelecek içinde kent için daha iyi neler yapmamıza yardımcı olur.Kent Müzeleri aslında   müzeci uzmanların, diğer gönüllü, akademisyen, üniversite, sivil toplum kuruluşu, yerel yönetim ve uzman kamu kuruluşları ile birlikte yürütülecek bir süreçtir. Kent Müzesi kuruluşlarının kurulmasının zor olduğunu biliyoruz.  Ancak temelini sağlam atarak çalışmalara başlarsak bunu belli bir zaman dilimi içinde de gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.  Kent Müzesi her şeyden önce kentlinin müzesidir. Bağımsız bir yapısı, bilim insanlarından oluşan bir danışma ve yönetim mekanizması, ancak kimse ve hiçbir kurum ile alış verişi, çekincesi olmayan bir müze kentin müzesi olabilir. İşte biz ilçemizde böyle bir kent müzesi gerçekleştirmek için sizlerle beraberiz. Bu konuda sizlerin önerilerinizi görüşlerini almak istiyoruz. Bugün bildiğiniz üzere modern anlamda kent müzeleri birer forum alanıdır. Kentin insanını ilgilendiren her teması kent müzelerinin çalışma alanına girer. Toplumsal tarih ve artık giderek kentsel tarih tüm unsurları ile kent müzelerinin çalışma alanı içindedir. Bu nedenle yapacağımız çalışmaları da buna göre yapmamız lazım. Biz inanıyoruz ki Çerkezköy halkı olarak bunu el birliğiyle başaracağız. Aslında bugün kalabalık bir grubun olmasını bekliyorduk. Ancak herhalde hafta içi olması nedeniyle katılım az oldu. İnşallah diğer toplantımız daha kalabalık olur. Katılımınız için teşekkür ediyorum.”dedi.

 

BÖYLE GÜZEL BİR PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEMENİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

Serfiçenin ardından konuşan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Halkla İlişkiler Müdürü Gökhan İnce de Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcılığı sırasında Çerkezköy Belediyesi için böyle bir düşüncelerinin olduğunu ancak 2014 seçimleri nedeniyle gerçekleştirilemediğini ve daha sonra gerçekleştirilmek üzere ertelendiğini belirtti. İnce, “Öncelikle böyle güzel proje için sizleri tebrik ediyorum.Kent Müzelerinin ülkemizde bir çok yerde örnekleri var.Bunların bir zamanlar araştırmasını da yapmıştım.İlçemizde oluşturulacak kent müzesine örneğin Atatürk’ün Trakya manecralar için geldiği Çerkezköy’de çekilmiş 140 adet fotoğrafı bulunuyor onlar sergilenebilir.Ayrıca ilçeye ait kuruluşundan buyana materyaller araştırılarak sergilenebilir.Kent Müzesinin bence en az altı katlı ve en az da bin 200 metrekarelik bir bina olması lazım diye düşünüyorum.Ayrıca balkan savaşlarının yaşandığı bölgemizde o yıllara ait materyallerin de elde edilerek sergilenmesi müzeye zenginlik kazandırır. Her şeyden önce kent müzesi hayata geçirilmeden önce çok iyi nasıl bir çalışma yapılacağı da önemlidir.bu yönde çok yönlü bir çalışma sergilemek gerekmektedir diye düşünüyorum.Temennim ilçemizde bu başlatmış olduğunuz güzel projenin hayata kısa sürede geçirilmesidir.”dedi.İncenin konuşmasının ardından toplantıya katılanlar da konu hakkında görüşlerini aktardı ve gelecek toplantıda konu ile ilgili daha iyi bir sonuç alınacağı belirtildi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10