Hükümet destek olacağına köstek oluyor

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yoğunluk nedeniyle sisteme giremediği için esnafın mağdur olduğu KOSGEB'in faizsiz kredisini Meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 24.02.2017 20:22:00 0
Hükümet destek olacağına köstek oluyor

ESNAF MAĞDUR OLDU

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye, KOSGEB kredisini yanıtlaması üzere önerge olarak soran CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Sistemdeki yoğunluk nedeniyle başvurularda kilitlenmeler yaşanıyor. Faizsiz kredi almak isteyen esnaf internetteki yoğunluk nedeniyle sisteme giriş dahi yapamadı. Krediye ihtiyacı olan, gece gündüz deneyip sisteme giriş yapamayan esnaf mağdur oldu” diye konuştu.

 

KREDİ TAHSİSLERİNE DEVAM EDİLMEKTEDİR

 

Candan Yüceer’in önergesini yanıtlayan Bakan Özlü şunları söyledi; “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programı çerçevesinde, 12 Ocak 2017 tarihi itibarıyla toplam 8 bin 567 işletmemize kredi kullandırılmış olup kredi tahsislerine devam edilmektedir. Tekirdağ’dan da başvuruda bulunan 195 işletme kredi almaya hak kazanmıştır. Başvuran esnafımızın büyük bir çoğunluğuna kullandırabilmiş olmayı arzu ettiğimiz kredi faiz desteği uygulaması, KOSGEB İcra Komitesi kararları doğrultusunda ve sınırlı bütçe imkânları dâhilinde yapılabilmektedir”

 

10 KAT ARTIRILMIŞTIR

 

Bakan Özlü açıklamalarının sonunda ise, “Dolayısıyla, bahse konu destek programımıza başvuramayan veya başvurup da yararlanma hakkını elde edemeyenler için yeni bir imkân olup olamayacağı da bütçe imkânları çerçevesinde değerlendirilecektir. Sistem yoğunluğunu azaltmak için gerekli önlemler alınmış olup, internet hızı 100 megabitten 1000 megabite yükseltilmiş ve sunucu sayısı da 10 kat artırılmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

8 BİN 657 ESNAFA KREDİ KULLANDIRILDI

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün önergeye verdiği yanıtı değerlendiren Milletvekili Yüceer, “son aylarda etkisini iyice hissettiren ekonomik kriz nedeniyle esnafın krediye olan ihtiyacının arttı. Esnaf son çare olarak Başkanlığın 19 Aralık 2016’da başlattığı ve 22 Aralık 2016’da biten 50 bin liralık ‘Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine’ başvurdu, ancak umduğunu bulamadı. Başvuran 249 bin esnaftan sadece 8 bin 657’sine kredi kullandırıldı” dedi.

 

HÜKÜMET DESTEK OLACAĞINA KÖSTEK OLUYOR

 

2016 yılında 100 binden fazla esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Yüceer, 2 milyon 800 bin esnaftan sadece 500 bini Bağ-Kur primlerini düzenli ödeyebilirken, torba yasayla getirilen Esnaf Ahilik Sandığıyla esnafa ekstra yük bindirildiğini kaydetti. Yüceer, “Esnaf bugün ayda  613 lira ödüyor. Bu parayı düzenli ödeyebilen sadece 500 bin esnaf var. Esnaf Ahilik Sandığıyla esnafa 35 lira 55 kuruş daha prim ödeme zorunluluğu getirildi. Esnaf zor durumda, Hükümet esnafı ayakta tutmak için destek olacağına köstek oluyor” ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10