KAYMAKAM ABBAN YÜREKLERE SU SERPTİ

Çerkezköy'ün kabusu olan pis koku sonrası Devlet suskunluğunu bozdu. Vali onayı ile konuşan Kaymakam Atilla Selami Abban raporlara göre insan sağlığına ciddi zararlar verici bulgulara rastlanmadığını

Çerkezköy 1.03.2017 15:08:00 0
KAYMAKAM ABBAN YÜREKLERE SU SERPTİ

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 4 Şubat akşamı Çerkezköy’ü etkisi altına alan kötü koku hakkında açıklamalarda bulundu. Kimyasal maddeyi kanalizasyona boşaltan faillerin bulunmasının ardından gerekli cezai işlemlerin yapıldığını ifade eden Kaymakam Abban, “Analiz raporlarının neticeleri sonucunda insan sağlığına zararlı ciddi ve kalıcı herhangi bir bulguya rastlanmadığına dair rapor geldi. Ama akut olarak kısa süreli temas neticesinde ufak tefek rahatsızlıkların olabileceğini değerlendiriyoruz. Bunlar da baş ağrısı mide bulantısı gibi ancak insan sağlığına ciddi bir tehlikenin olmadığına dair raporlar bana ulaştı” dedi.

 

BÜROKRATLAR EŞLİK ETTİ

 

Abban’a basın toplantısında İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak ile Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu Müdürü Önder Ayaz da eşlik etti. Konuşmasına basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Kaymakam Abban, “Konuya gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Çerkezköy’de göreve başlayalı 2,5 ay oldu ve sizlerin yaptığı haberlerden faydalandığımı belirtmek istiyorum. İlçeyi tanımak istiyor, benim göremediklerime yardımcı olduğunuz içinde ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

 

VALİ BEY OLURUYLA

 

Koku hakkında açıklama yapmayı zaruri gördüğünü sözlerine ekleyen Kaymakam Atilla Selami Abban, “Ulusal ve yerel basından konu hakkında arayan çok oldu. Tam olarak açıklama yapılmadığı için Vali Bey’den yetki alarak açıklamayı yapma durumunda kaldım. GOP Mahallesi’nde 4 Şubat günü akşam saatlerinde bir yabancı cisimin kanalizasyona boşaltılması suretiyle bir çevre kirliliği oldu. Bizim olaydan pazar günü ancak bilgimiz oldu. Emniyet ve belediye ile görüşerek, emniyetten varsa kameraların tespiti,belediye başkanımızdan da temizliğin sağlanması istendi” dedi.

 

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

 

Konu hakkında Emniyet personeli ile Çerkezköy Belediyesi’nin çok çalıştığını ifade eden Kaymakam Abban şöyle devam etti: “7 Şubat Salı günü Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu’nda devamsızlığın olduğu bize bildirildi. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce bir rapor,hem de çocukların okula devam edemediğiyle ilgili bir bilgi geldi. İlçe Hıfzıssıhha kararıyla okulu bir günlüğüne kapatarak Valiliğe bilgi verdik. 7 Şubat’ta Çerkezköy Belediyesi, TESKİ ile Çevre İl Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve son olarak NKÜ ile görüşülerek yardımcı olunması tarafımdan istendi. Tüm kişi ve kuruluşlar konuyla ilgili olarak üzerine düşeni yaptı. Hepsine teşekkürediyorum”

 

FAİLLERİN TESPİT EDİLDİĞİNİ BİLDİRDİM

 

Amaçlarının faillerin biran önce bulunması olduğunu belirten Abban, “Kokuyu hiçbir şekilde günlerce bertaraf edemedik. Bu arada görüntüler elimize geçti ki bu tarihte 14 Şubat tarihiydi. O akşam Emniyet Müdürümüz ile birlikte OSB  Bölge Müdürü’nü aradım ve tüm kamera ekibi, teknik ekibi, çevreden sorumlu yetkilisiyle birlikte elimizdeki görüntülerle 4 şubat gününü tarayarak faillerin bulunduğu firma ve tankerleri tespit ettik.O gece Vali bey, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çevre İl Müdürlüğü’nü arayarak konuyla ilgili failleri tespit ettiğimizi bildirdim” dedi.

 

OKULDAN NUMUNE ALDILAR

 

Kaymakam Abban, Çevre İl Müdürlüğü tarafından idari yaptırımların uygulandığının altını çizerek, “Hem firmaya hem de tanker şoförlerine cezai işlem uygulandı. Emniyet kanallarıyla Cumhuriyet Savcılığı’nca hem çevreyi kirletmek hem de eğitim öğretime engel olmasından adli işlem başlatıldı. 7 Şubat’ta İl Çevre ve NKÜ’ye başvurmam neticesinde gelen ekipler kanalizasyondan numune aldı. NKÜ’den akademisyen heyet geldi ve bunun sentetik reçine olabileceğine dair bize bilgi verildi. Bu konuda Tekirdağ’da havadan analiz yapabilecek laboratuvar yada teknik ekipmanın bulunmadığı belirtilerek kendi aracılılığıyla bir firmadan analiz yapılması için davet ettiler. Onlar hem topraktan hem kanalizasyon hem de havadan sensörleri koymak suretiyle okuldan numuneleri aldılar” diye konuştu.

 

MÜNFERİT BAŞVURULAR OLMUŞ

 

Gelen raporlar hakkında da bilgi veren Atilla Selami Abban, “İnsan sağlığına zararlı ciddi ve kalıcı herhangi bir bulguya rastlanmadığına dair rapor geldi. Ama akut olarak kısa süreli temas neticesinde ufak tefek rahatsızlıkların olabileceğini değerlendiriyoruz. Bunlar da baş ağrısı mide bulantısı gibi ancak insan sağlığına ciddi bir tehlikenin olmadığına dair raporlar bana ulaştı. Ayrıca İlçe Sağlık ve Devlet Hastanesi’ne yazı yazarak bu konuda rahatsız olan öğrencilerin yada vatandaşlarımızın olup olmadığının tespiti istendi. Bu konuda önemli bir sayıda rahatsızlık sebebiyle başvuru olmadığı, münferit birkaç başvuru olduğu ve önemli bir rahatsızlık olmadığını öğrenmiş olduk” dedi.

 

TELAFİ PROGRAMI HAZIRLANDI

 

Okula gidemeyen öğrenciler içinde telafi programı hazırladıklarını sözlerine ekleyen Kaymakam Abban, “Birçok veli haklı olarak çocuklarını 8-10 gün okula gönderemediler. Bununla ilgili telafi programı hazırladık ve hafta sonları okul öğretmenleri ile telafi eğitimi vererek bu açığı da kapatmayı düşünüyoruz. Belediye Başkanlığı’nca okulda logarın olduğu alan ile arka taraftaki çim ve toprak kazınarak beton döküldü. Ayrıca bodrum katta, atık giderinden kaynaklı kokunun sindiği zemine de bir kat daha malzeme serilerek ve yağlı boya ile boyanarak kokunun tecrit edilmesi sağlandı. Bu konuda bana intikal eden tüm belgelerin özeti budur” diye konuştu.

 

TÜM GÖRÜNTÜLERİ İNCELEDİK

 

Basın mensuplarının kamera kayıtlarının neden 10 gün sonra bulunduğuna dair sorduğu soruya cevap veren İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, “Olay 4’ünde oldu ve böyle bir kokunun yayıldığına dair de 5’inde haberimiz oldu. Önce güzergâhı gezdik. Belediye burada su sıktı denildi ama ayın 5’inden bahsediliyor. O görüntülere bakıldı ama hiçbirşey çıkmadı. Bizlerde burada yaşıyoruz ve rahatsız olduk. Çevredeki tüm görüntüleri topladık ve bunu da sayılı personelle izliyoruz. Bunu neticelendirmek için cuma, cumartesi ve pazar günleritüm görüntüleriizledik. Anında alsak görüntüleri anından devreye girerdik” açıklamasında bulundu.

 

İŞARETLERDEN YOLA ÇIKTIK

 

Kamera görüntülerinin çok net olmadığı için işaretlerden yola çıktıklarını ifade eden Kaymakam Abban ise, “Tankerin bir tanesinin yanında komple Türk Bayrağı vardı, işaretlerden yola çıktık. Belki şimdiye kadar tespit edilemezdi.Görüntülerde plakayı okumak mümkün değildi. Kaynağın belirlenmesinin ardından fabrikanın kendi atık çamur yakma fırınını hemen durdurduk. Hala durmuş vaziyette ve atıklarını kendileri depoluyorlar” diye konuştu.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10