Biz cumhuriyeti seçiyoruz

CHP PM üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP'nin kadın istihdamı ve kadın işsizliğine ilişkin sorunların önlenmesi hakkındaki araştırma önergesinde grubu adına konuştu. Yüceer, AKP'nin,

Tekirdağ 9.03.2017 20:14:00 0
Biz cumhuriyeti seçiyoruz

KADINLARIN SESİ BİLE DUYULMUYOR

 

CHP PM üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM’de CHP'nin kadın istihdamı ve kadın işsizliğine ilişkin sorunların önlenmesi hakkındaki araştırma önergesinde CHP grubu adına konuştu. Kürsüye yakasında "Hayır" yazan çıkartma ile çıkan Yüceer, yaklaşık iki yüz yıl önce John StuartMill’in "Eğer bir uygarlık seviyesini ölçmek istiyorsanız dönün kadınların hayat şartlarına bakın" sözlerini hatırlattı.Günümüz Türkiyesi’nde kadın hakları açısından durumun iç açıcı olmadığını kaydeden Yüceer, kadınların yaşam koşullarına, beraberce üretilen nimetlerin eşit bir şekilde paylaşılmadığına, kadınların ekonomik, politik, sosyal yaşamdan dışlandığına baktığımızda uygarlık seviyemizin ölçülebileceğini kaydetti. Yüceer, "Cennet anaların ayakları altındadır." denile denile, bu toplum kadınlar açısından bir cinnet toplumuna dönüşmüştür. Her gün bir kadının canına kıyılan, kadınlar için şiddetin gündelik olduğu bir ülke hâline gelmiştir Türkiye. Şiddet, yoksulluk, işsizlik sarmalı içinde âdeta kadınların sesi bile duyulmuyor” dedi.

 

KADINLAR DÜŞÜK ÜCRETLERLE ÇALIŞTIRILIYOR

 

Türkiye'de tarım dışı kadın işsizliğinin yüzde 20,7'ye, genç kadın işsizliğinin yüzde 28,6'ya yükseldiğini kaydeden Yüceer, iş bulma şansına sahip kadınların ise daha düşük ücretlerle çalıştırıldığını, bir kriz durumunda en önce kapıya konulduğunu, sanayide 76 bin istihdam kaybının 69 bininin eğitim sektöründe, 124 bin kaybın 83 bininin kadın işçiler oluşturduğunu söyledi.

 

BİR ÜLKE DÜŞÜNÜN HER GÜN KADINLARINI KURBAN VEREN

 

Yüceer, konuşmasına şöyle devam etti: Bir ülke düşünün her gün kadınlarını kurban veren, kadınlarını çalışma hayatının dışına iten, eğitim haklarından yararlandırmayan, kızlarını daha çocuk yaşta evlendiren. Bir devlet düşünün yöneticilerinin kadınları ikinci sınıf gördüğü, aşağıladığı, küçük düşürmeye çalıştığı, yok saydığı, onların haklarını vermediği, verdiği zaman da sanki bir lütufmuş gibi sunduğu, Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına bile tahammül edemeyen, yasaklayan. İşte, bu ülke, Türkiye'dir. Ama aynı zamanda bir toplum düşünün dini, geleneği, kültürü gerekçe göstererek kadınların uğradığı haksızlığı, şiddeti görmezden gelen, hatta bunu makul görebilen "Aman canım, o da çıkmasaydı bu saatte dışarı." diyebilen, "Aman o da kadınlığını bilip de sussaydı." diyen. İşte, bu toplum, içinde yaşadığımız toplum maalesef. Ama, tabii ki, toplumdaki her birey böyle değil.

 

CUMHURİYET EN ÇOK KADINLARIN CUMHURİYETİDİR

 

2017 Türkiye'sinde kadınların, hem devletin hem toplumun bu zihniyet çarpıklığıyla her gün ağırlaşan şiddetle karşı karşıya geldiğini söyleyen Yüceer, Türkiye’de mevzuattaki, Anayasadaki eşitlik hükümlerine, sözleşmelerin altındaki imzalarımıza rağmen bunu uygulamayan, umursamayan, hatta kalıplaşmış önyargıları, yıllardır süregelen, binlerce yıldır bu toplumsal cinsiyet kalıplarını pekiştiren, kadınlara dönüp "Çocuk doğur, evinde otur." diyen bir iktidar olduğunu bildirdi. CHP’li Yüceer, yapılması gerekenin cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi devrimci ve kararlı bir atılım yapabilmek olduğunu belirterek, “Neydi değişen, o dönemde değiştirilmek istenen? Cinsiyet ayrımı olmaksızın eşit yurttaşlıktı. Kadınıyla erkeğiyle eşit bir yurttaşlığın, eşit haklardan faydalanmanın, eşitlik üzerine kurulmuş, inşa edilmiş bir toplum hayaliydi. Kadın haklarının temelini ve güvencesini oluşturan laik bir sistemdi. Cumhuriyet herkesin cumhuriyetidir ama en çok biz kadınların cumhuriyetidir. Cumhuriyete bu coğrafyadaki her yurttaş çok borçludur ama en çok biz kadınlar borçluyuzdur. Cumhuriyet, bu topraklarda hiç de kadın hakları konusunda cömert olmamış, şimdiye kadar hiçbir dönemde olmamış bir kadın devrimidir. Medeni Kanun'dur o devrim, kadınların seçme ve seçilme hakkıdır, kadınların eğitim hakkıdır, laikliktir. Nüfusta bile sayılmayan kadınların saygınlığının verilmesidir.’’ dedi.

 

ORTA DOĞU NEDEN CEHENNEME DÖNÜŞTÜ?

 

Orta Doğu ülkelerinde bu reformların, bu devrimlerin ne kadar da kıymetli olduğunun görüldüğünü söyleyen Yüceer,  ekmek almak için bile bakkala tek başına gidemeyen, sokağa yanında bir erkek olmadan çıkamayan, araba kullandırılmayan kadınlar için, Orta Doğu'nun neden ve nasıl bir cehenneme dönüştüğünün daha iyi anlaşıldığını bildirdi. Yüceer, Orta Doğu bugün her dilden ağıtların yükseldiği bir coğrafyaysa, bunun nedenlerinden en önemlisinin laikliği ve demokrasiyi yaşayamamış, yıkıcı tek adam rejimlerinin halklarına laikliği ve demokrasiyi çok görmüş olmasından kaynaklandığını ifade etti.

 

AKP KADINLARI TOPLUMUN DIŞINA İTTİ

 

Yüceer, aydınlanmacı, laik, devrimci ruhun sekteye uğramasıyla birlikte kadın hakları konusunda erozyonların başladığını belirtti.  O zaman başlayan erozyonun bugünkü taşıyıcısının da AKP iktidarı olduğunu söyleyen Yüceer, AKP’nin, laikliğin içini boşaltarak, eğitimi dinselleştirerek, kadınların doğuştan sahip olduğu hakları görmezden gelerek, kadınların çalışma hakkını yok sayarak istikrarlı bir şekilde  kadınları hep o günden bugüne çalışma hayatının, toplumsal yaşamın dışına ittiğini kaydetti.

 

ÖZGÜRLÜK KELİMESİNE ALERJİLERİ VAR

 

On beş yılda AKP'nin antidemokratik uygulamalarından, hukuk tanımazlığından en çok kadınların etkilendiğini söyleyen Yüceer, “O yüzden, "özgürlük" kelimesine biliyorsunuz tek adam rejimlerinde bir alerji vardır ama "özgürlük" ve "kadın" yan yana gelince bu alerji katbekat artmaktadır. Çünkü temel olarak insan haklarına saygı göstermeyen bir kişinin kadın haklarına saygı göstermesi, bu yönde çalışması da mümkün değildir. Kadınlar bunu görmekte ama, kadınlar kaybedeceklerini de görmekte. O yüzden, bu hayaliniz kursaklarınızda kalacaksa eğer kadınların mücadelesiyle kalacak, kadınların sayesinde kalacak çünkü sizin tek derdiniz iktidar” ifadelerini kulandı.“Kadın emektir, kadın barıştır, kadın adalettir ve kadın olmadan demokrasi olmaz, eşitlik olmaz, huzur olmaz, barış olmaz” diyen Yüceer, kadınların bu değişim gücüne sahip olduğunu, kadınların  tüm nimetleri eşit bir şekilde paylaştığı ölçüde, erkeklerle beraber bu hayatı eşit bir şekilde paylaştığı sürece mücadele etmeye devam edeceğini, nerede bir haksızlık varsa haksızlıkların karşısında duracağını bildirdi.

 

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

Eşitliğe inanan, bunun için mücadele eden tüm insanların Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan Yüceer, “Eşitsizliğe, her türlü şiddete, emek sömürüsüne, ayrımcılığa, ötekileştirilmeye, kadınların yaşamına yapılan, kadınların yaşamlarına dönük yapılan erkek egemen ve gerici her türlü müdahaleye buradan "Hayır" diyoruz.  Biz cumhuriyeti seçiyoruz, biz özgürlüğü seçiyoruz, biz birey olmayı seçiyoruz, biz kulluğu istemiyoruz, biz kazandığımız haklardan geriye düşmek istemiyoruz. Sadece kendi geleceğimiz için değil, bu coğrafyada doğmamış, doğacak çocuklarımızın geleceği için, doğmamış kız çocuklarımızın geleceği için bu mücadeleyi hep beraber sürdüreceğiz” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10