Sağlık Anayasal bir haktır

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Sağlık; temel, insani ve Anayasal bir haktır. Bu hakkı sağlayan sağlık çalışanları da

Tekirdağ 13.03.2017 19:11:00 0
Sağlık Anayasal bir haktır

ANAYASAL BİR HAK OLMAKTAN ÇIKTI

 

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Sağlıkta Reform, Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında son 15 yıldır AKP iktidarı tarafından uygulanan sağlık politikalarıyla sağlık Anayasal bir hak olmaktan çıkmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlığın finansmanı artık ekonomik çıkarlar gözetilerek planlanmaya başlanmıştır. Sağlık, parası olanların en iyi şekilde tedavi olduğu ancak parası olmayanın hizmeti satın alamadığı bir alan haline getirilmiştir” diye konuştu.

 

AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI YILLAR İÇİNDE BÜYÜMÜŞTÜR

 

Tam Gün Yasası, performans uygulaması, yamalı bohçaya dönen sürekli değişen sağlık politikalarıyla sağlık hizmeti nitelik ve kalite kaybı yaşamıştır diyerek konuşmasını sürdüren Yüceer, “ ’Önce insan’ diyen, ‘önce zarar verme’ diyen, büyük bir fedakarlıkla gece gündüz demeden mesai yapan yüz binlerce sağlık çalışanı maalesef şiddete en çok maruz kalan kesim konumuna gelmiştir. Israrla uygulanan yanlış sağlık politikaları ve hekimlik mesleğini her geçen gün değersizleştiren, itibarsızlaştıran,  hedef gösteren sorumsuz anlayış, kabul edilemez şiddetin baş sorumlusudur.

Koruyucu hizmet vermesi gereken aile hekimleri, sadece reçete yazan hekimler konumuna dönüştürülmüş, aile hekimlerinin sorunları da yıllar içinde büyümüştür” dedi.

 

UMUTSUZLUĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR

 

Milletvekili Candan Yüceer konuşmasının devamında ise, “Bireysel-sözleşmeli-güvencesiz; ne kadar hasta o kadar para sistemiyle çalışan aile hekimleri, gerek bu nedenlerden gerekse fiziksel mekânın yönetim sorumluluğu açısından her geçen gün hekimlik mesleğinden uzaklaştırılmıştır. Yanlış sağlık politikalar iş barışını da bozmuştur. Personel eksikliğinden kaynaklanan iş yükü, yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer sağlık çalışanlarını her geçen gün biraz daha yıpratmaktadır. Yumak yumak büyüyen kronik sorunlar neticesinde sağlık çalışanları mutsuzluğa, umutsuzluğa mahkum edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ 14 MART TIP BAYRAMINI KUTLADI

 

Yüceer, 14 Mart Tıp Bayramı ancak bu gerçekler hatırlandığında ve çözüm önerileri hayata geçirildiğinde bayram olarak kutlanabilecektir derken, “Bu duygularla, başta şiddet kurbanı merhum doktorlar Ersin Arslan, Göksel Kalaycı, Ali Menekşe olmak üzere canı pahasına dünyanın en zor, ancak  en onurlu görevlerinden birini yapan meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” açıklamasında bulundu.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10