KOAH Kent Konseyi'nde Anlatıldı

Çerkezköy Kent Konseyi sağlık seminerleri devam ediyor. Önceki gün İrmet Hospital işbirliğiyle günümüzün önemli bir hastalığı olan KOAH hakkında bilgilendirme paneli gerçekleştirildi.

Çerkezköy 1.04.2017 00:45:00 0
KOAH Kent Konseyi

Kent Konseyi Seminer Salonu’nda gerçekleşen panele Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe ve Kent Konseyi Genel Sektereri Onur Babaoğlu da katıldı. Panelin konuşmacısı Özel İrmet Hospital’dan Uzman Dr. Bahar Özçelik Handemir, KOAH hakkında detaylı bilgiler vererek panele katılanları bilgilendirdi. Handemir, KOAH hastalığına yakalananların geç kalmadan tedavi edildiklerinde sağlıklarına kavuştuğunu dile getirdi.

 

KOAH’IN BELİRTİLERİ

 

KOAH’ın belirtileri hakkında bilgilendirmede bulunan İrmet Hospital Uzm.Dr.Bahar Özçelik Handemir ‘’KOAH’ın belirtileri öksürük,balgam ve nefes darlığıdır. KOAH hastası olan kişide bu şikâyetler uzun süre devam eder.Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH’ın erken habercisi olabilir.  Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse öksürükler şiddetlenir ve balgam miktarı gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çıkarmaya başlarlar. Bazen boğulacak kadar şiddette öksürükler olmaya başlar. Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile istirahatte dahi nefes darlığı oluşur. Genellikle öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetleri 50 yaşına doğru  ciddi şekilde artış gösterir. Bütün bu yakınmalar kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında çok artar. Sigara içen kişilerde bu şikâyetlerden bir veya birkaç tanesi ortaya çıktığı zaman hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Çünkü erken teşhis ve sigaranın bırakılması ile ancak bu ilerleyici ve akciğerleri sakat bırakan hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.’’ dedi.

 

SİGARA TÜKETİMİ BIRAKILMALI

 

 KOAH hastalığı hakkında katılımcıları ayrıntılı bir şekilde bilgilendiren Dr. Handemir hastalığın tedavisi hakkında,  “Uygun dozda hava yolunu açacak ilaçlara başlanır. Erken dönemde başlanan ilaçlar ileri dereceli tıkanıkları önleyecek KOAH için ölümcül etken olmasını önleyebilecektir. İlaçların düzenli olarak kullanılması istenir. Kesinlikle sigara tüketimi bırakılarak tedavi desteklenmelidir. Yaşam koşulları daha iyi olmalı ve kötü hava muhalefeti olan bölgelerde mümkünse yaşanmamalıdır.” açıklamasında bulundu. Seminer, Handemir’in katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10