"İnsanları ortak noktada buluşturacağız"

Denizbank tarafından kurulan belediyedeniz.com adlı siteye konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay " Belediye olarak görülmeyen ve en önemli işlerimizden birisi de gelen insanlarımızın kente adapte ol

Çerkezköy 5.04.2017 20:05:00 0

“ESNAFLIK YAPIYORDUM”

 

İstanbul Kabataş Erkek Lisesini bitirdikten sonra sırasıyla Ankara Bilkent ve Anadolu Üniversitesinde İşletme Fakültesinden mezun olduğunu kaydeden Akay” 2000 yılından sonra Çerkezköy'de baba mesleği, aile şirketinde esnaflık geçmişim var. Siyasetle bir yandan da ilgileniyorduk. 2014 yılına kadar Çerkezköy'de hem esnaflık hem ticaret yaptım, sadece bir askerlik arası verdim. 2014 yılında 30 Mart'tan itibaren de belediye başkanı oldum. Üç yıldır da belediye başkanı vazifesini gerçekleştirmeye çabalıyorum” dedi.

 

“İNSANLARI ŞEHİRLE ADAPTE EDİYORUZ”

 

Çerkezköy’ün Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Akay”  Çerkezköy göreve geldiğimden itibaren üç yılda 35 bin civarında bir nüfus artışına ulaştı. Çerkezköy Tekirdağ’ın üçüncü büyük nüfusuna sahip ilçedir. Yüzde 10 büyümeyle, Türkiye'nin en hızlı nüfus artışı gösteren ikinci ilçesiyiz. Çerkezköy, çok hızlı büyüyen bir nüfusu ve bu nüfusa yetişecek yerel hizmetleri, devlet yatırımlarını sürekli takip etmenizi gerektiren dinamik bir yapıya sahip. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden bir tanesidir.  Kısacası bu büyümeye de yetişmeye çalışıyor. Bu büyümeyle ihtiyaçlar artıyor, hizmetler artıyor. Durağan bir kentte yaşamıyoruz, durağan bir kentin şehir dinamikleri bellidir. Ama Çerkezköy'ün yapısı değişken ve gittikçe artıyor. Bu yüzden nelerle karşılaşabileceğiniz, neler olabileceği durağan bir kente nazaran daha karmaşık. Burası sanayisiyle çekim alanı olmuş bir şehir, nüfus buraya iş için geliyor. Böylesine değişken nüfusu olan bir şehirde belediye başkanı olmak, zor ve sorumluluğu daha fazladır. Çerkezköy'e yeni gelen insanları şehirle bütünleştirmemiz lazım. Bununla ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Günde ortalama 10 aile geliyor, kişi sayısına vurursak her sabah Çerkezköy'e 30 kişi geliyor. Şu anda 30 kişi geldi, işini buldu, evini tuttu ve nüfusa kaydını yaptırdı. Şimdi siz bu yeni gelen 10 aileyi şehre adapte etmek zorundasınız. Bu gelen ailelerden derdi olan, işi olmayan, sıkıntısı olan her türlü sorunuyla size geliyor. Sorumlu olarak belediyeyi görüyor. İlk başvurulan kapı belediyedir, biz de bu yüzden onlar bize gelmeden biz gidiyoruz. Son bir yıldır, her yeni gelen aileye ‘hoş geldin'e gidiyor ve tanışıyoruz. Böylece gelen insanları şehirle adapte ediyoruz” dedi.

 

“PROJELERİMİZ VAR”

 

Akay “ Çerkezköy içine kapanık bir kenttir. Sabah sekizde esnafta bir hareket başlar, hava kararmaya yakın bankalar kapanır, işten çıkan alışverişini yapar, evine kapanır bir manzarası var.  Sosyal faaliyetler, kültürel faaliyetler insanları evlerinden çıkarır ve sokağa çıkartır. Bu açıdan içine kapalı olan bu kenti sokağa çıkartmak bizim birincil vazifemiz. Sosyal alanları arttırarak, vatandaşımızın parklarda gezebilmesi, kendine yeni yaşam alanları oluşturması için çabalıyoruz. Kültürel faaliyetler, buluşmanın ve kentin sokağa çıkartmanın önemli adımlarından biri. Geldiğimiz günden beri kültürel faaliyetlerimizde özellikle özel günlerde bu çalışmaları arttırarak vatandaşımızı bir arada tutmaya ve sosyalleştirmeye çalıştık. Özel ve önemli günler vatandaşların buluşma anıdır, bunu atlamamaya özen gösteriyoruz. Hatta Çerkezköy'ün bir festivali olması için projemiz var, bu yaz yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 

“KIRSALI OLMAYAN TEK İLÇE ÇERKEZKÖY’DÜR “

 

Çerkezköy Belediyesi olarak en önemli vazifelerinin arasında insanları ortak bir noktada buluşturmak olduğunu kaydeden Akay”  Bu yüzden görünmeyen ve en önemli işlerimizden biri, gelen insanlarımızın kentle adapte olmasını sağlamak. İnsanlarımıza bir belediyenin var olduğunu anlatmak ve sıkıntılarında çözüm olabileceğini göstermek. Çerkezköy bir sanayi kenti ve işçi kentidir. Çerkezköy'ün kırsalı yok, köyü yok. Kırsalı olmayan Tekirdağ'ın tek ilçesi Çerkezköy’dür.  Bu yüzden bizim ilk hedefimiz, bu dar alanda beraber yaşadığımız herkesin birbirine adapte olmasıdır. Yeni bir bebek doğduğunda, kente yeni bir aile yerleştiğinde, vefatlarda baş sağlığına belediye olarak gidiyoruz ve vatandaşla iç içe oluyoruz. Çerkezköy'de neredeyse her gün kapınızı çalan bir belediye ekibi var” diye konuştu.

 

“NÜFUSUN YÜZDE 85’İ GÖÇLE GELİYOR”

 

Çerkezköy’ün tarihi yapısını da anlatan Akay “ Çerkezköy 1880'lere kadar Türbedere olarak biliniyor. 1880'lerde gerçekleşen Çerkez göçüyle yerleşime açılıyor ve 1970'lerin başına kadar bir kasaba olarak kalıyor. Sanayinin Çerkezköy'e gelmesiyle, ilerleyen yıllarda Çerkezköy büyüyerek sanayi kenti oluyor. Özellikle 90'lı yıllardan sonra hızla nüfus artışı gösteriyor. 150 bine yakın bir nüfusa sahibiz ve ciddi bir genç nüfusa sahibiz. Çerkezköy'ün Türkiye ortalamasının üzerinde genç nüfusu var. Genç nüfusun çok ciddi bir yoğunluğu organize sanayi bölgelerinde çalışıyor, büyük bir çoğunluğu da ticaret yapıyor. Yüzde 85'i göçle gelen nüfus, yüzde 15 yerli halk. Türkiye'nin her yerinden göç alan bir kentiz. Tekirdağ'dan, Trakya'dan, Edirne'den, Erzurum'dan, Van'dan, Samsun'dan, Tokat'tan göç almış bir kentiz” açıklamasında bulundu.

 

“BÜYÜYEN BİR ÇERKEZKÖY VAR”

 

Son yıllarda ki Bu büyümeyle birlikte Çerkezköy’ün Tekirdağ’ın en büyük ikinci ilçesi olacağını kaydeden Akay” Çerkezköy'de nüfus büyürken sanayi de büyüyor, nüfus geliyor ve yatırımlar da büyüyor. Çerkezköy bu büyümeyle kabuğunu kırıyor. Bu hızla dört sene sonra Tekirdağ içindeki sıralamada ikinci sıraya yükseliyoruz, dokuz sene sonra ise Tekirdağ'da sıralama yaptığımızda önce Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa oluyor. Hem nüfus hem yatırımlarla büyüyen bir Çerkezköy var. Nüfusu artan ve yatırımlarla, hizmet verebilen bir Çerkezköy olacak. Önümüzdeki 10 yılda Çerkezköy, Trakya'nın en büyük çekim alanı, en büyük kenti olarak karşımıza çıkacak. Dolayısıyla bugünden bunları öngörerek, şehrin önceliklerini planlıyoruz. Çerkezköy'ün 10 yıl sonra sadece nüfusu ve yatırımları artan bir şehir olmasını istemiyoruz, hem yatırım hem nüfusu artmış hem de insanların Çerkezköy'de yaşamakta mutlu olan insanlar olması için çalışıyoruz” dedi.

 

Çerkezköy yeşile doyacak

 

Çerkezköy’e kazandırdığı projeler arasında en fazla mutlu olduğu projelerin Çerkezköy'ün yeşil alanlarının, vatandaşa teslim etmelerinin olduğunu kaydeden Akay “ Çerkezköy'de insanları yeşil alanlarda buluşturmaya devam ediyoruz. Spor alanları oluşturuyoruz ve devam ediyoruz. Bir sene sonra ortaya çıkarttığımız işlerle daha rahat içimize sinen işlerin arttığını söyleyebileceğimize inanıyorum. Kent Park projemiz var. Bu proje kapsamında 90 bin metrekarelik bir kent park olacak ve bu alanın içinde olan 9-10 bin metrekarelik alanda artık şehrin önünü kapatır hale gelen astsubay lojmanları var. En çok onunla uğraştık, uğraşıyoruz. 50 lojmanlık, 6 blokluk, 48 daireli ve şu an 8 oturanı olan bir astsubay lojmanı iki buçuk senedir yıkmaya uğraşıyoruz” diye konuştu.

 

Çerkezköy için yeterli mi ? Yetmez

 

Çerkezköy’ün iki önemli alt yapı sorununun olduğunu kaydeden Akay “ Bunlardan biri kanalizasyonları dereye akıyor ve arıtma tesisi henüz tamamlanmadı, yakında tamamlanıyor. Bundan sonra bu sorun çözülmüş olacak. İkinci derdi de asbest borular. Asbest boru artık teknolojinin en eski boruları, geçtiğimiz aylarda 300 metre boru yenilemesi yaptık. Çerkezköy şebekesinin yüzde 50'si asbest boru. Bunun değişimi programlandı ve İller Bankası'ndan projeleniyor. Bu boruları değiştiremezsek, Çerkezköy sağlıklı bir içme suyuna ulaşamayacak. Bunun içinde 2018'de çalışmaya başlarsak sorunu çözmüş olacağız. Bugüne kadar Çerkezköy alt yapısına 40-42 milyonluk yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımların tamamı Çerkezköy'ün alt yapıdaki ana sorunlarını çözmeye yönelikti ama yeter mi? Yetmez, Çerkezköy hızla büyüyor” dedi.

 

Fırsat buldukça aileme vakit ayırıyorum

 

Çerkezköy’de ciddi bir iş hacminin olduğunu kaydeden Akay “ Gelip yerleşecek birinin, Türkiye'nin diğer illerine nazaran daha hızlı ve verimli ticaret yapabileceğini söyleyebilirim. Çerkezköy, lokasyon olarak bölgenin tamamına yakın. Lokasyon olarak da doğru bir yerde hem İstanbul hem Trakya'nın kıyısında. Bir de ben Çerkezköy'ü seviyorum, o yüzden herkesin de sevebileceğini düşünüyorum. Gelmemeleri için bir tane sebep var o da Çerkezköy'e termik santral yapılma hedefi var. Bu termik santral yapılırsa insanlar buraya gelmekten vazgeçebilir, bu yüzden yapılmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu. Biri 9, diğeri 3 yaşında iki çocuğu olduğunu kaydeden Akay, fırsat oldukça ailesine zaman ayırdığını, vakit bulduğu zamanlarda da daha fazla stres altında kalmamak için televizyon izlemeyi tercih ettiğini kaydetti.

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10