TESKİ'den Kapaklı'ya 45 milyonluk yatırım

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi(TESKİ) yönetimi ve daire başkanları, Kapaklı'da STK'lar, muhtarlar ile bir araya gelerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgilend

Kapaklı 7.04.2017 23:19:00 0
TESKİ

Toplantıda konuşan TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın başta su olmak üzere içme suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi konusunda talepleri oldu. Kapaklı İlçesi muhtelif mahalleler içme suyu ve kanalizasyon projesinin ihale kararını yönetim kurulu olarak aldık. 45 milyonluk proje ile Kapaklı’nın gelecekte içme suyu sorunu bitecek.

Bununla birlikte kanalizasyon sıkıntısı da bitmiş olacak.” dedi.

 

TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Hawthorn Suites by Wyndham Otel’de düzenlenen toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, Belediye meclis üyeleri, TESKİ yönetim kurulu üyeleri, daire başkanları, STK’lar ile Kapaklı’da görev yapan mahalle muhtarları katıldı.

 

“KANALİZASYON GEÇMİYOR”

 

Üç yıllık yeni bir ilçe olduklarını kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Büyükşehir yasası ile birlikte ilçe olan Ergene ve Kapaklı Tekirdağ’ın ayrıcalıklı ilçeleridir. Karaağaç belde statüsünden mahalle statüsüne 2014 yılında döndü. Kapaklı’da açıktan akan kanalizasyon Karaağaç mahallesinden geçerken görsel olarak bizi üzüyordu. Program dahiline alındı ve şimdi kanalizasyon Karaağaç’ın içinden geçmiyor. Kolektör hattı ve arıtma tesisi de gerçekleşecek. Bu yılın sonuna kadar bununla ilgili koordinasyon da sağlanmış olacak” diye konuştu.

 

“SORU İŞARETLERİ İLE KARŞILAŞIYORUZ”

 

Dere ıslahı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Mandalı “ En önemli konularımızdan birisi de dere ıslahıdır. Dere ıslahının Büyükşehirde mi, TESKİ’de mi, İlçe Belediyelerinde mi olduğu konusunda soru işaretleri ile karşılaşıyoruz. Yetki olarak Devlet Su İşleri olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olması gerekiyor. Kapaklı’da DSİ derelerle ilgili çalışmalar gerçekleştirmedi. Bu çalışmaları Büyükşehir Belediyesi uygun görürse Kapaklı Belediyesine verebilir. Verildikten sonra dere ıslah çalışmalarını mahsuplaşma karşılığımda çözme unsuruna sahip oluruz” dedi.

 

“20 OKULUMUZ İKİLİ EĞİTİM GÖRÜYOR”

 

Mandalı, “2017 yılının başında Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma yaptık. Su ve kanalizasyon bağlantılarını Kapaklı Belediyesi olarak yapıyoruz. Kapaklı’ya yapmış olduğumuz en önemli çalışma ulaşımdadır. Kapaklı’ya yapacağımız dalçık projesi trafiğin yüzde 50’sini çözmüş olacak. Özellikle fabrika giriş ve çıkışlarında birçok araç şehir içine girmek istemiyor. Bu konuyu karayollarına ilettik ve bununla ilgili taslak proje hazırlandı. İnşallah bu yıl içersinde bunun da çözülmesini bekleyeceğiz. Orman Bölge Müdürlüğü ile bire bir konuşarak orman vasfını yitirmiş 150-200 dekar alanı kampüs alanı olarak tahsis edilmesini istedik. Bununla ilgili yazışmalar devam ediyor. 2019 yılında tüm Türkiye’de okullar ikili eğitimden tekli eğitime geçecek. Kapaklı’da 28 okulumuz var ve bu okullardan 20’si ikili eğitim yapıyor. Buna dikkat çekmemiz gerekiyor. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde maalesef nelerle karşı karşıya geldiğimizi görürüz.” dedi.

 

“RÜZGAR GÜLÜ PROJEMİZ VAR”

 

Kapaklı’ya projeler üretmeye devam ettiklerini kaydeden Mandalı, “Engelli ve kadın sığınma evi projemiz var. 600 metrekare kamulaştırma var. Kamulaştırma gerçekleştirildiği takdirde buradaki alan engelli ve kadın sığınma evinin koordinasyonu sağlamış olacağız. Yüzme havuzu ile ilgili ciddi bir çalışma olmadığını görüyoruz. Bunun da gerçekleşmesi gerekiyor. Rüzgar gülü projemiz de var.

Elektrik üretimi ile ilgili rüzgar gülü projemiz önümüzdeki aylarda ihaleye çıkak. Belediyelere verilmiş yetkileri kullanacağız. Elektrik satarak aylık 100-150 bin TL gelir tahmin ediyoruz. Bunu da 5 yıl sonra kendini amorti ettikten sonra 30-35 yıl ömrünün olduğunu biliyoruz. 20 yılda bize kar getirmiş olacak” açıklamasında bulundu.

 

“DEVLET HİZMETİ GELMİYOR”

 

Kapalı Pazar alanını dini tesis alanı yapmak için meclisle birlikte oy birliği kararı aldıklarını kaydeden Mandalı, “Mevcut Pınar bulvarında 8 dekar alanı dini tesis alanına çevirerek Kapaklı’ya laik üç bin kişilik cami kazandırmayı hedefliyoruz. Pınarça yolu üzerinde 152 pazarcı esnafımız için Kapalı Pazar yeri yapacağız. En fazla yatırımı devletimizden bekliyoruz. Maalesef istediğimiz yatırımlar Kapaklı’ya gelmiyor. Devlet tarafından hükümet konağının temeli atıldı ve inşaatın ikinci katı da yükseliyor. Devlete vergi vermede sekizinci iliz ama hizmetin geri dönüşünde ise 58. İliz. Devletten almamız gerekenleri hızlandırmamız gerekiyor. Takım oyunu oynayarak AK Partili ve diğer partili arkadaşlarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabiliriz” dedi.

 

“İRFAN MANDALI KAPAKLI İÇİN BİR ŞANSTIR”

 

2017 yılında başladıkları muhtarlar toplantısının 8’incisini Kapaklı’da gerçekleştirildiğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “TESKİ her ay muhtarlarımız ile bilgilendirme çalıştayı yapıyordu. Sekizincisini Kapaklı’da gerçekleştirdiğimiz toplantının konseptini değiştirdik ve siyasi partilerin ilçe başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, büyükşehir belediye meclis üyelerini, kapaklı meclis üyelerini ve muhtarları da dahil ettik. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile üç yıldır çalışıyorum. İki yılımız kaldı. Çalışma tempomuzu üç yıllık çalışmalardan daha fazla artırarak güzel çalışmalar gerçekleştirerek süremizi tamamlamak istiyoruz. İrfan Mandalı Kapaklı için bir şanstır” dedi.

 

“HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ”

 

Hizmetin siyasetinin olmadığını kaydeden Albayrak, “Çalışmalarımızı her zaman eleştiriyorlar. Hizmetin siyaseti hiçbir zaman olmaz. Eğer ki siyaset yapmak istiyorsanız 30 Mart 2019’da yaparsın. Tekirdağ devletimizden yatırımlar alıyor. Hükümetin yapmış olduğu yatırımlardan nasıl biz gurur duyuyorsak, yerel yönetimlerin de bizim yaptıklarımız ile gurur duyması gerekiyor. Tekirdağ Büyükşehir ve TESKİ’ye üç yıllık süre zarfında merkezi idareden, iller bankasından dahil gelen para 1 milyar TL’dir. Tekirdağ bunlarla beraber öz kaynağı yüksel olan bir belediye değildir. Bu yaptığımız eserlere de herkes sahip çıksınlar” diye konuştu.

 

“214 MİLYON TL BORÇLA ALDIK”

 

2014 yılında belediyeyi 214 milyon TL borç ile devraldığını kaydeden Albayrak, “Bunu ilk kez burada söylüyorum. Hala da bu rakamdan şikayetçi değilim. Ama iki aylık Büyükşehir Belediyesini hizmet yapmama anlamında da eleştirirseniz ben bundan rahatsızlık duyarım. Kapaklı için ne gerekiyorsa birbirimizi kucaklayarak gurur duyarak en iyi yerlere getireceğiz. Kapaklı Trakya’nın parlayan yıldızıdır ve parlamaya da devam edecektir” dedi.

 

“KIRSAL ALANLARA VE MUHTARLARA ÖNEM VERİYORUZ”

 

Muhtarlar toplantısının sekizincisini Kapaklı’da gerçekleştirdiklerini kaydeden TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “İlçelerimizdeki mahalle muhtarlarımız ile buluşmak, yaptıklarımız hakkında onları bilgilendirmek, yapacaklarımızı anlatmak, tanıtmak ve kendilerinden çalışmalar öncesi onay almak için bir araya geliyoruz. TESKİ Büyükşehir’in kuruluşu ile ortaya çıktı. İlçelerde böyle programları yapmak gerçekten yararlı oluyor. Kırsal alanlara ve muhtarlarımıza çok önem veriyoruz. Bunun için de İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlığını kurduk. Bütün ilçe müdürlüklerimiz bu dairemize bağlı. Muhtarlarımızdan gelen talep ve sorunlar bu dairemizde toplanıyor ve ilgili TESKİ birimlerine gönderiliyor” açıklamasında bulundu.

 

“KAPAKLI-KARAAĞAÇ KOLLEKTÖR PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

Kapaklı’da bugüne kadar üç adet tamamlanmış, iki adet devam eden, iki adet ihalesi yapılmış, bir adet de ihalesi hazırlanmış projelerinin olduğunu kaydeden Başa, “Kapaklı ilçe merkezine iki adet su kuyusu açıldı. İkinci etap çalışmaları kapsamında ise su sondaj Kapaklı merkez ve Pınarça’ya iki adet açıldı. Kapaklının su ihtiyacını gördük. Kapaklı’da Yıldızkent su deposu, Pınarça su deposu, Uzunhacı terfi merkezi, Karaağaç ve Yanıkağıl su deposu, karlı su deposu, kapaklı terfi merkezinin bakım ve onarım tadilatları gerçekleştirildi. Göreve geldiğimizde Kapaklı’nın kanalizasyon şebekesinin arıtılmadan dereye akıtılması vardı. Bunu yapmak için büyük bir kolektör hattı yapmak gerekiyordu. Derenin durumunu gördük. Kapaklı-Karaağaç büyük kolektör projesini hazırladık ve ihalesini gerçekleştirdik. Şuana kadar 10 bin 300 metre kolektör inşaatını gerçekleştirdi. Yaklaşık ihale bedeli 6 milyon 150 bin TL’lik projeyi KDV’leri ile birlikte 9 milyona hayata geçirmiş oluyoruz. Bunu yapmasaydık arıtma tesisinin bir anlamı olmayacaktı” dedi.

 

KAPAKLI’YA 45 MİLYONLUK PROJE

 

Başa, “Pınarça Mahallesi su kalitesi yönünden sıkıntılı mahallemiz. Suyu nasıl iyileştireceğiz diyerek çalışmalar gerçekleştirdi. Kapaklı İlçesi Pınarça Mahallesi içme suyu arıtma tesisi ve terfi hattı projesini resmi olarak hazırladık ve önceki gün ihalesi yapıldı. Bu mahallemize güzel bir içme suyu projesini yapacağız. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın Karaağaç mahallesinde kolektör hattı temel atma töreninde Kapaklı için temiz içme suyu projesi konusunda bizden ricası olmuştu. Mandalı’nın başta su olmak üzere içme suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi konusunda talepleri oldu. Kendi projemiz ile bu proje komple Kapaklı’yı baz alan bir çalışma oldu. Çalışmaları tamamlandı, Kapaklı İlçesi muhtelif mahalleler içme suyu ve kanalizasyon projesinin ihale kararını yönetim kurulu olarak aldık. 45 milyonluk proje ile birlikte Kapaklı’nın geleceğe yönelik içme suyu sorunu bitecek. Bununla birlikte kanalizasyon sıkıntısı da bitmiş olacak. Sizlerden onay aldıktan sonra ihale hazırlıklarına başlayacağız” dedi. Programın sonunda TESKİ görevlileri mahalle muhtarlarının sorun ve taleplerini teker teker dinleyerek not aldılar.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10