Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin Çerkezköy'de düzenlediği  Otizm farkındalık etkinliği ilgi gördü

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Otizm farkındalık haftası etkinliği kapsamında Çerkezköy'de düzenlediği etkinliğe vatandaşlar ilgi gösterdi. 

Çerkezköy 10.04.2017 20:26:00 0
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

Atatürk caddesi ile Öztrak caddesi Arassında kalan Yarımoğlu Sokaktaki  Büyükşehir belediyesi kapalı Otopark üstünde dün, 14.30-17.00 saatleri arasında gerçekleşen Otizim farkındalık haftası etkinliği halkın yoğun katılımı ile gerçekleşti. Etkinlikte Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Büyükşehir Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atalay, Büyükşehir Belediyesi Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Yaşar,Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Şube Yönetimi ve Üyeleri,Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube başkanı Hayati Çakan,Çerkezköy  Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As,Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği Başkanı Murat Akay, engelli vatandaşlar ve aileleri ile kalabalık bir halk kitlesi hazır bulundu.

 

Otizm’in Farkında olalım Geç kalmayalım!

 

Etkinlikte konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atalay;“ Otizm nedir? Doğuştan meydana gelen, yaşamın ilk 3 yılında belirginleşen, sosyal etkileşim, dil ve iletişim, ilgili ve davranışlarda kendini gösteren, yaşam boyu devam eden yaygın gelişimsel bir bozukluktur. Peki nedeni nedir? Otizm bozukluğunun nedeni hala aralıksız çalışmalarla araştırılmakla beraber, kesin bir neden tam olarak belirlenmemiştir. Fakat yapılan çalışmalar genetik faktörler, aşırı kimyasal içeren gıdalar, tarım ilacı kalıntıları, aşırı cıvaya maruz kalma, nörolojik kökenli hastalıklar gibi bir takım faktörlerin bireylerin otizmli olma ihtimalini arttırabileceğinin göstermektedir’’ şeklinde konuştu.

 

TEDAVİNİN ÖNEMİ

 

Atalay, Otizm tedavisinin öneminden de söz ederek;“Erken tanımlama otizm belirtilerinin etkisinin azaltılmasında hayati öneme sahiptir. Bugün için kabul edilen en önemli otizmle mücadele metodu, erken tanı ile başlayan yoğunlaştırılmış ve bireyselleştirilmiş özel eğitimdir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde, bilim insanları tarafından sürdürülen yüzlerce çalışmaya rağmen, maalesef günümüzde hala otizmi tamamen ortadan kaldırıp tedavi  edebilecek bir ilaç veya tıbbi bir yaklaşım mevcut değildir. Fakat otizm belirtilerinin etkilerini baskılayıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca özel eğitimle de başarılı sonuçlar alınmaktadır. Özel eğitimin amacı, bireyin öncelikli ihtiyaçlarını giderecek bicimde programlar hazırlanarak, özel yöntem ve teknikler ile özel materyaller ve eğitim araçları kullanılarak bireyi mümkün olabildiği kadar kendi içerisinde geliştirmektir. Özel eğitimin başarısını arttıran en önemli faktör ise ailenin de eğitilmesi ve sürece dahil edilmesidir. Otizmli bireylerin anne ve babası otizm tanısını kabullenmeli, otizme yönelik olumlu bakış açısı geliştirmeli, tükenmişlikten kurtulmaya çalışmalı ve otizmli çocuklarına şefkatle yaklaşmalı, onların yaşama sarılmalarına yardımcı olmalıdırlar. Çocuğun öfkesine veya olumsuz davranışlarına müdahale etmekte zorlanan anne ve babalar da çocukları anlamaya çalışmalı ve onlarla empati kurmalıdır” dedi.

 

SAKATLAR DERNEĞİ ÇERKEZKÖY ŞUBESİ RİTİM MÜZİK GRUBUNUN GÖSTERİSİ BEĞENİLDİ

 

Atalay’ın konuşmasın ardından Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Ritim Müzik Grubu, Müzik Grubunun öğreticisi Zeynep Alışık nezaretinde önce davul şov, ardından ritim şov ve daha sonra da şarkılar söyledi. İzleyenler ritim şov grubunu dikkatle izledi ve alkış yağmuruna tuttu. Ardından meydana konulan masaların üstüne beyaz bez konuldu ve engelli engelsiz etkinliğe katılanlar ellerine geçirdikleri eldivenler  çeşitli rekli boyalara batırarak beze ellerini bastılar. Sonra yaklaşık beş yüz adet balon havaya bırakıldı ve etkinliğe katılanlara tişört, kumanya ve meşrubat ile patlamış mısır dağıtıldı.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10