Mayıs Ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor

Çerkezköy Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan toprak, ayçiçeği ekiminin Nisan Ayı itibariyle ekimine başlanıldığını belirtti. Toprak, Mayıs Ayı sonuna kadar ayçiçeği ekiminin yapıld?

Çerkezköy 17.04.2017 20:05:00 0
Mayıs Ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor

AYÇİÇEK EKİMİNE BAŞLANILDI

 

Çerkezköy Ziraat odası yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Trakya bölgemizin çiftçimizin Buğdaydan sonra en önemli tarımsal gelir kaynağı olan ‘ayçiçek’ ekimi havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Nisan Ayı itibariyle başlamış bulunuyor. Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizde odamız üyesi çiftçilerimiz ayçiçeği ekimine başladı ve hızla ekimler devam ediyor. Bölgemiz çiftçilerimizin önemli tarımsal gelir kaynağı olan ayçiçeği Trakya dahil Marmara bölgesinde ülkemizin 40’lık dilimini üretmektedir” dedi.

 

AYÇİÇEK ÖNEMLİ BİR BİTKİDİR

 

Hasan Toprak: “Ay çiçeği yağından ve çekirdeğinden faydalanılan bir bitki olması nedeniyle de önemlidir. Türkiye ve Dünyada yağ ihtiyacının çok önemli bir miktarı ayçiçeğinden karşılamaktadır. Çekirdekleri yağ üretiminde kullanılmakla birlikte kuru yemiş olarak da tüketilir. Marmara Bölgesi ay çiçeği üretiminde ülkemiz genelinde en üst sıralarda yer almaktadır. Bu bölge ayçiçeğinin can damarıdır. Ve Ayçiçeği çekirdekleri bu bölgedeki fabrikalarda işlenerek sıvı yağ olarak da kullanılır” ifadelerini kullandı.

 

YAĞMUR AYÇİCEĞİNİN CAN DAMARI

 

Toprak: “ Ay çiçeği genelde Nisan-Mayıs aylarında ekimi yapılan bir bitki olması nedeniyle tohumlama yöntemiyle ekildiği için, belli bir çimlenme süreci geçirmektedir. Bu nedenle Nisan ve Mayıs yağmurları ay çiçeği bitkisinin yetişmesinde önemlidir ve can damarıdır. Bitkiden istenilen verimin alınabilmesi için gerekli su ihtiyacının yağmur almayan bölgelerde sulama yapılarak karşılanmalıdır. Ay çiçeği ekiminin ayni tarlaya üst üste yapılması ise verimi düşürmektedir. Zaman zaman nadasa bırakarak toprağı dinlendirmek üreticilerimiz için faydalı olacaktır” diye bilgilendirdi.

 

NADASA BIRAKILMALI VEYA BUĞDAY İLE DÖNÜŞÜMLÜ EKİLMELİ

 

Hasan Toprak. “Buğdayla dönüşümlü olarak ekim yapıldığı takdirde bir yıl sonra verim istenilen düzeye çıkar. Ay çiçeği üretimi Türkiye’nin yağ ihtiyacının %90’lık bir kısmını karşılamaktadır. Uzun uğraşlar gerektirmeyen bu bitkinin üretimi oldukça kolaydır. Üretimde dikkat edilmesi gereken bir hususta bitkiye zarar veren yabancı otlardır. Bu  otlardan kurtulmak için yabancı ot ilaçlaması mutlaka  yapılmalıdır. Ay çiçeği bitkisinin üretiminde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de kuşların bitki çekirdeklerini yemesidir. Bu nedenle ayçiçeği üretici çiftçilerimiz bu konuda da ayçiçeği baş göstermeye başladığında gerekli önlemi almalıdır. Temennim yeni mahsül döneminde tüm çiftçilerimizin bereketli bol ürünler almalarıdır. Yeni mahsül dönemi çiftçilerimize hayırlı olsun ”diye konuştu.   

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10