Optimed'ten ''Doğuma Hazırlık'' eğitimleri

Özel Optimed Hastanesi Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner "doğuma hazırlık nedir, neden önemli, babaların katılımı neleri değiştirir, bu eğitim bebek bekleyen ailelere neler

Çerkezköy 19.04.2017 20:14:00 0
Optimed

Doğuma hazırlık eğitimi nedir?

 

Doğum şekli ne olursa olsun, (Normal doğum, sezaryen vb) özellikle anne başta olmak üzere anne baba adaylarının, tüm aile bireylerinin; hatta hastanemizde doğuma yardımcı olacak sağlık personelinin,  kolay bir doğum eylemine katılımı için başlattığımız programdır.

 

Doğumda ağrının temel sorumlusu korkulardır

 

Doğumda yaşanan ağrıların azaltılması için eğitimin önemini vurgulayan Çağla Döner; ‘’Toplum olarak doğumla ilgili oldukça bilgi kirliliğine sahibiz, bu bilgi kirliliği doğumla ilgili korkularımızı, kaygılarımızı arttırmaktadır. Doğumda ağrının temel sorumlusu korkulardır. Doğumu kolaylaştırmanın ilk adımı aslında kadının bu korkulardan kurtulmasını ve özgürleşmesini sağlamaktır. Bu özgürleşme de bilgi sayesinde sağlanacaktır’’ dedi.

 

Teknik bilgi korkuyu % 50 azaltır

 

‘’Doğuma hazırlık eğitimindeki asıl hedef gebenin ve babanın bilgilendirilmesidir. Yapılan araştırmalarda da teknik bilgi korkuyu %50 azaltmaktadır. Yani kişi genellikle bilmediği bir şeyden korkar. Bilmeye başladıkça korkusuyla baş etmeye başlar, bilgi korkunun panzehiridir. Kadının ve eşinin, doğuma yönelik bilgilendirilmesi, sağlıklı ve bilinçli bir hamilelik dönemi sağlar. Kendine güvenen gebeler oluşturur. Doğuma yönelik panik ve korkusu azalır. Bu aşamada devreye psikoloji girmektedir. Çünkü doğuma hazırlık süreci aynı zaman da psikolojik bir süreçtir. Doğuma hazırlık eğitiminde çeşitli canlandırmalar çalışılacaktır. Bu canlandırmalar sayesinde kişinin fark edemediği birçok korku ve kaygı açığa çıkabiliyor. Bu korku ve kaygıların açığa çıkıyor olması doğum anında büyük bir avantaj sağlamaktadır’’.

 

Sağlıklı ve güvenli bir yolun iyi bir eğitimden geçtiğine değinen Döner; ‘’Doğuma hazırlık eğitimi aslında gebenin ve bebeğin ihtiyaçlarını, gebe ve eşine anlatan bir eğitimdir. Sadece doğum anına odaklı bir eğitim olmayıp hamilelik boyunca bebeğinize daha sağlıklı ve güvenli bir yuva olmanız için yapmanız gerekenleri de ele alır. Aile kavramının güçlenmesine olanak sağlar. Kursta öğrendiklerinizi sadece doğum anında değil, günlük hayatta da kullanma ve yaşam kalitenizi arttırma şansınız vardır. Kursun amacı, doğum öncesinde, doğum anında ve sonrasında kendine güvenen, doğum tecrübesiyle tatmin olmuş anne ve babalar yaratmaktır’’ diye belirtti.

 

Doğuma hazırlık eğitimin içeriği nasıldır?

 

Kursa katılım açısından en ideali 12. haftalarda gelinen doğuma hazırlık eğitimidir. Toplam 12 saat süren bir eğitim olup, haftada bir gün 3 saatlik program şeklinde 4 günde tamamlanmaktadır.

 

Doğuma hazırlık sürecinde babanın yeri…

 

Eğitimlere sadece annelerin değil, babalarında katılması gerektiğini dile getiren Özel Optimed Hastanesi Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner; ‘’Kursa eşle beraber katılım çok önemlidir. Çünkü kurs anne-baba eğitimini de içerir. Babaların doğumda eşlerine nasıl destek sağlayacağını öğrenirken aynı zamanda kendilerini de babalığa hazırlamalarında yardımcı olacaktır. Çünkü bebeğin, anneden sonra etkileneceği en önemli figür babası olacaktır. Doğuma sadece kadının değil, erkeğin de hazırlanması bu nedenle oldukça önemlidir. Erkeğin, eşiyle birlikte ailenin iki üyesinin bir bütün olarak bebeklerini nasıl karşılayacağını ve buna nasıl hazırlandıklarını fark etmelerini doğuma hazırlık eğitimiyle sağlamaktayız. Doğumda 3 şey çok önemlidir. Fiziksel hazırlık, zihinsel hazırlık ve psikolojik hazırlık. İyi bir doğuma hazırlık eğitimi bütün bunları ele almalıdır’’ şeklinde konuştu.

 

Doğuma hazırlık eğitimi anne-baba adaylarına neler sağlar?

 

Doğuma hazırlık eğitiminin sağladığı yararları dile getiren Çağla Döner, eğitim yararlarını şu şekilde sıraladı; Bilgi: Başkalarının doğum hikayelerini, doğuma ait negatif düşüncelerini dinlemek kişide kulaktan dolma yanlış bilgiler oluşturmakta ve kadının doğuma yönelik kaygısını ve korkusunu arttırmaktadır. Doğuma hazırlık eğitimindeki hedef, kişinin doğru yerden doğru bilgiler edinmesini sağlamaktır. Doğumun aslında bir bilinç eylemi olmadığını, kadının kendi içsel dünyasını ortaya çıkarmasını hedef alır. Doğumun bir şölen, kutlama olarak yaşanmasını sağlamaktadır.

 

Doğumun ne olduğu ve fizyolojisi: Kadın, doğumun fizyolojik olarak bedende nasıl gerçekleştiğine yönelik farkındalık kazanırsa, bedeniyle uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Bu farkındalık süreci de kadının doğumunu zihin- beden ilişkisi yönünde olumlu etkiliyor.

 

Nefes ve gevşeme egzersizleri: Doğru nefes almayı her birey öğrenmelidir. Doğumda da nefes egzersizleri oldukça önem kazanmaktadır. Doğuma hazırlık eğitiminde, nefeslerin nasıl çalışılacağı, doğum anında hangi nefeslerin kullanılacağı öğretilmektedir. Doğru nefes, rahim kaslarının ihtiyacı olan oksijenin taşınmasını, mide bulantısının önlenmesini, bebeğin daha fazla oksijen almasını ve bebeğin oksijen azlığından stresini önler. Gevşeme egzersizleri ise, beden ve zihin farkındalığı sağlar. Rahim çalışırken diğer kasların gereksiz kasılmalarını önler.

 

Doğum ekibiyle tanışma: Gebenin ve eşinin, doğum ekibini tanımasında ve güvene dayalı, aynı dili konuşabildikleri, kadının korkularından ayrılarak, rahat ve coşkulu bir ortamda bebeğine kavuşmasını sağlamak açısından doğuma hazırlık eğitimi önem kazanmaktadır. Ailenin, doğuma yönelik farkındalığı artması sayesinde doğum ekibiyle (kadın doğum uzmanı, ebe, doula ve psikolog) daha sağlıklı iletişim kurulabilir.

 

Anne-bebek bağlanması: Doğuma hazırlık eğitiminde, anne-bebek bağlanmasının temelleri sağlıklı bir şekilde atılmaktadır. Anne-bebek bağlanmasının önemi, ten tene temasın ne olduğu gibi konularda çifte detaylı bilgiler verilmektedir.

 

Gebelik süreci bir maratona benzetilebilir ve bu maraton için de hazırlık gerekmektedir. Doğum okulumuzda bu maratona yönelik fiziksel, zihinsel ve psikolojik hazırlık süreçlerini içermektedir.

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10