Kafkaslar'dan muhteşem gece

Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hafta sonu etkinlik düzenlendi.

Çerkezköy 1.05.2017 20:11:00 0
Kafkaslar

Önceki gün, ağaç dikimi etkinliğinde, Çerkezköy Belediyesi tarafından tahsis edilen 7 bin 200 metrekarelik alanda ıhlamur, çınar fidanları ‘Çerkes Orman Projesi’nde toprakla buluşurken, saat 19.00-22.00 saatleri arasında da Çerkezköy Amfi Tiyatro’da Kafkas Halk Dansları ve Kafkas halk şarkıları gösterileri gerçekleştirildi.

 

ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

 

Pazar günü saat 17.00’da Hallaçlı yolunda başlayan fidan dikme etkinliğine Şile Kaymakamı Salih Yüce, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkes Kültür Evi Dernekleri Başkanı Ömer Çötok, Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Eski başkanı Abdullah Teber, Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Emrullah Ataçay, Çerkes Dil Hocaları İlhan Aydemir, Alaaddin Bayram, Yılmaz Ölmez ve çok sayıda davetli katıldı.

 

‘’ÇERKESLER İÇİN MANEVİ DEĞERİ BÜYÜK’’

 

Programda konuşma gerçekleştiren Çerkes Kültür Evi Başkanı Ömer Çötek “ Çerkesler için tarihi ve manevi değeri çok büyük olan Çerkezköy’de belediye tarafından tahsis edilen 7 bin 200 metrekarelik alanda, Ihlamur, ve Çınar fidanlarıyla Çerkes Ormanı Projesini hayata geçiriyoruz. Çerkezköy’ ün Çerkesler için tarihi ve manevi değeri çok büyüktür. Çerkezköy, Türkiye’ deki hem ilk yerleşim yerleri, hem de ikinci sürgünü yaşadıkları yer olarak, Çerkes Tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Bizler bu tarihi gerçeklerden yola çıkarak Çerkezköy Belediyesi tarafından tahsis edilen 7 bin 200 metrekarelik alanda, Ihlamur ve Çınar fidanlarıyla Çerkes Ormanı Projesi’ni hayata geçirecek adımları attık. Bu projede bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

FİDAN EKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Programda Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ve protokol üyeleri kısa teşekkür konuşmaları gerçekleştirdi. Çerkesleri Çerkezköy’de ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, yer tahsisinden dolayı da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a teşekkür etti. Bayram “ Ormanları, yeşili çok seviyorum ve çok önemsiyorum. Uzun yıllar sonra bir çocuğum oldu. Çocuğun neyse bir fidanın da o olduğunu ve korunması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

PROGRAM AMFİDE DEVAM ETTİ

 

Fidan dikim etkinliğinin ardından aynı gün saat 19.00-22.00 saatleri arasında Çerkezköy Amfi Tiyatro’da Kafkas Halk Dansları ve Kafkas halk şarkıları gösterileri gerçekleştirildi. Programa AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, protokol üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Emrullah Ataçay gerçekleştirdi. Programda kendilerine yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Ataçay; “ Dernek olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz bir yıllık çalışmanın ürünüdür. Hep beraber ekip halinde çalışarak Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’ni en iyi yerlere getireceğiz” diye konuştu.

 

TARİHİ BİLGİLER VERDİ

 

Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Adnan Baykaldı da programda konuşma gerçekleştirdi. Balkanlarda, Trakyada ve Çerkezköy’de yaşamış olan Çerkeslerle ilgili tarihi bilgiler veren Baykaldı “ Çerkesler 300 yıl rus çarlıkları ile işgale ve zulme karşı var olma mücadelesi verdiler. 1859 yılında Kafkas kartalı Şeyh Şamil anlaşma gereği Ruslara teslim olduktan sonra Osmanlı’dan yana taraf olan Çerkesler Osmanlı padişahı Sultan Abdüllaziz’in muvafakati ile 80 bin Çerkes 1860-1863 yılları arasında büyük bir çoğunluğu balkanlara, Tuna Nehri boylarına çok az bir kısım da Trakya’nın çeşitli bölgelerine iskân ettirildi. 30 haneye yakın ailede Çerkezköy’e, eski adıyla türbedere yeni adıyla İstasyon Mahallesine iskân ettirildi” dedi.

 

MANEVİ DEĞERİ BÜYÜKTÜR

 

Baykaldı; “ 1877-1878 yıllarında patlak veren Osmanlı-Rus savaşından sonra Osmanlı mağlup olunca Rusya’nın talebi ile 14 yıldır Balkanlarda ve Trakya’da yaşayan 80 bin Çerkes çeşitli bahanelerle ikinci bir sürgüne tabi tutuldular. Çerkesler akın akın İstanbul’a doğru yola çıktılar. Fakat İstanbul’a gitmelerine izin vermediler. Çerkezköy’de önleri kesildi ve durduruldu. Böylece Çerkes muhacirlerinin geçici ikametgâhı tekrar Çerkezköy oldu. Osmanlı göç politikası gereği burada yaşayan ve sürgüne tabi tutulan Çerkes muhacirlerinin bir kısmı Tekirdağ limanından gemi ile bir kısmı kağnı arabaları ile Anadolu’nun çeşitli bölgelerine Suriye’ye, Ürdün’e ve İsrail’e gönderildi. Bu tarihi olayların yaşandığı yer Çerkezköy’dür. İsimleri unutulmuş, mezarları yok olmuş atalarımızın burada yatması 80 bin Çerkes’in sevk ve dağıtımlarının burada yapılması, ayrılığın kıtlığın yokluğun ve acının burada yaşanması sebebiyle bizim açısından Çerkezköy’ün tarihi ve manevi değeri büyüktür. İşte bu nedenlerden dolayı Çerkes ormanı Çerkezköy’de kuruldu. Emeği geçen katkıda bulunan belediyelere, derneklere en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

BÜYÜK BEĞENİ İLE İZLENDİ   

 

Programda Kafkas  Halk Dansları ve Kafkas Halk Şarkıları gösterilerine yoğun ilgi oldu. Gösteriler büyük beğeni ile izlenirken, programın finalinde sahneye çıkan davetliler çalan müzikler eşliğinde hep birlikte Kafkas oyunları oynadılar.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10