Bir mesleğin son temsilcisi

Çerkezköy'de yıllardır ayakkabıcılık yapan Sadık Güdek, ürettiği ortopedik ayakkabılar ile ayaklarında sorun yaşayan hastaların daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlıyor. İlçede ayakkabıc

Çerkezköy 5.05.2017 19:52:00 0
Bir mesleğin son temsilcisi

HASTALAR İÇİN ÖZEL ÜRETİM YAPIYOR

 

Ayaklarında sorun olan hastalar, yaşlılar, ayağında şekil bozukluğu bulunan ya da bir bacağı kısa olan hastalar için özel üretim yapan Sadık usta, 34 yıldır ayakkabı tamirciliği ve üreticiliği yapıyor. Kişiye özel ürettiği ayakkabılar ile ayaklarında sorun olan hastaların daha konforlu bir yaşam ve yürüyüş kazanmasını sağlayan Sadık usta, son 10 yıldır özel ayakkabı üreticiliği yapıyor.

 

33 YILDIR AYAKKABI TAMİRİ YAPIYOR

 

1983'te Ordu'da başladığı ayakkabı tamirciliği mesleğinde son 10 yıldır ortopedik ayakkabı üreten Sadık usta, Çerkezköy'de ortopedik ayakkabı talebinin muazzam seviyelerde olduğunu ifade ederek, taleplere yetişemediğini ifade etti. 4 yıl önce Kapalı Otopark alanı üzerinde yer alan dükkânına taşınarak ilçe halkına hizmet verdiğini ve il dışından da özel ayakkabı talebiyle kendisine gelen müşterilerinin bulunduğunu ifade eden Sadık usta, ortopedik ayakkabının yapım aşamasını gazetemize anlattı.

 

İŞE MODEL ÇIKARTARAK BAŞLIYOR

 

İlçede 4 ayakkabıcı bulunduğunu ve 3 ayakkabıcının da ustalığını yaptığını ifade eden Sadık usta, yıllar önce bir ayakkabı fabrikasında şef olarak görev yaptığını, daha sonra kendi iş yerini açtığını söyledi. Kiralık Aşk dizisi oyuncularından rol icabı ayakkabı ustalığı yapan Atilla Özbek'in de kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Sadık usta, ortopedik ayakkabı üretimi için ilk olarak model çıkarttıklarını dile getirdi.

 

İLÇEDE İLK VE TEK

 

Çerkezköy'ün ilk ve tek ortopedik ayakkabı üreticisi Sadık usta, adım adım ortopedik ayakkabının yapım aşamasını anlattı. Ayağın yapısını 3 boyutlu olarak çizdikten sonra ayağın modelini çıkartan Sadık usta, daha sonra modele uygun olarak kestiği deri parçalarını makinede dikiyor. Atölyesinden, "Burası bizim her şeyimiz" diye bahseden Sadık usta, daha sonra atölyesinde ayakkabının iç astarını oluşturacak olan deri parçasını kesiyor. Diktiği parçaların tıraşlaması yapıldıktan sonra derinin dikilecek bölgeleri inceltiliyor.

 

İŞİN PÜF NOKTASINI AÇIKLADI

 

İşin asıl ustalık noktasını anlatan Sadık usta, "Bu işin püf noktası ve ustalığı ayağın modelini çıkartmak. 3 boyutlu olarak çizim yaparak ayağın yapısını ortaya çıkartmakta tüm marifet" sözleriyle ustalığını ortaya koyarken, "Bazen bir ayakkabıyı ikinci ya da üçüncüye yapabiliyorum çünkü bu çok meşakkatli ve bir o kadar da hayal gücü isteyen bir iş. Bazı müşterilerin ayaklarında nasır olduğu için nasırlı bölgenin denk geldiği kısmı oyarak boşluk yapıyorum. Ayağında nasır bulunan hastalar bu şekilde daha rahat bir yürüyüşe kavuşmuş oluyorlar" dedi.

 

AYAĞINDA NASIR BULUNANLAR ONA GELİYOR

 

Bazı müşterilerinin bir ayağının diğerinden büyük olduğunu ya da bir bacağının daha kısa olduğunu dile getiren Sadık usta, parçaların tıraşlamasını yaptıktan sonra, deri parçalarını kalıba çekiyor. Ayağa uygun kalıp yardımıyla tabanı iğnelerle deriyi tutturan Sadık usta daha sonra ayakkabının isteğe göre cırt cırtlarını ya da bağcıklarını yapıyor. Tabanın kenar tıraşlaması tamamlandıktan sonra ise ayakkabı boyanarak bir süre kalıpta bekletiyor.

 

‘’BU MESLEĞİN SON NESLİYİZ’’

 

"Biz bu mesleğin son nesliyiz" diyerek ayakkabı tamirciliği ve üretici ustalığının geldiği son noktayı ifade eden Sadık usta, kalifiye personel ya da çırak bulamadıklarını ifade etti. Bir çırağın yetişmesi için 7 ile 8 yıl gibi bir zaman gerektiğini ifade eden Sadık usta, "Üzülerek söylüyorum ki ayakkabı tamirciliği ve ortopedik ayakkabı ustalığı mesleği ölmek üzere. İlçede üretim yapan tek usta benim ve yurt genelinde de sayımız git gide azalıyor. Lise öğretimini tamamlayan bir öğrenci mesleğe ilgi duymuyor ve zaman içinde bu meslek de diğerleri gibi yok olacak" dedi.     

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10