Kalkınma Ajansından Proje Döngü Eğitimi

Kalkınma Ajansı Sivil toplum Geliştirme programı kapsamında Çerkezköy Kent Konseyi Proje geliştirme Gruplarına yönelik Proje döngü Yönetimi Eğitimi veriyor.

Çerkezköy 8.05.2017 21:40:00 0
Kalkınma Ajansından Proje Döngü Eğitimi

3 gün sürecek olan eğitimler kalkınma Ajansı Proje Döngü Eğitimi uzmanı Dr. Özlem Değerli tarafından verilecek. Dr. Özlem Değerli, eğitimlerde proje hazırlama ve mantıksal Çerçeve yaklaşımını uygulamalı olarak vererek eğitime katılanları bilgilendirdiklerini belirtti.

 

Proje Nedir?

 

Özlem Değerli eğitime katılanlara önce proje hakkında bilgiler verdi. Değerli; “Proje, belirli bir hedefe ulaşmak amacıyla zaman ve kaynakların kullanımını planlayan faaliyetler dizisidir. Finansal, teknik ve insani kaynakların bir sonuç üretmek üzere belirli bir zaman diliminde ve yerde planlı kullanımı üzerine kurulmuştur. Proje, faaliyetleri belirli bir hedefe yönlendirir, zaman ve kaynak planlamasına olanak sağlar, yüzleme ve değerlendirmeye olanak sağlar, Kaynak bulunmasına yardımcı olur, Hedeflere ulaşılmasının önündeki risklere ve engellere ilişkin bilgi sahibi olunmasını ve önlem alınabilmesine olanak sağlar” dedi.

 

Proje Döngüsü

 

Proje döngüsünü de şu şekilde açıklayan Değerli;“Bir proje fikrinin ortaya çıkmasından projenin tamamlanmasına kadar geçen süre içindeki tüm aşamaları ifade etmektedir.

Proje Döngüsü, Fikrin belirlenmesi, Analiz edilmesi, Planlanması, Kaynak bulunması ve uygulanması, Yüklenmesi ve Değerlendirilmesi aşamalarından oluşur’’ diye konuştu

 

Proje Geliştirme Analiz Proje Fikri

 

Dr. Değerli proje geliştirme ve analiz fikri konusunda da, “Çevremizde sorun olarak gördüğümüz ve çözmeyi düşündüğümüz olgular bizi proje hazırlamaya doğru götürür. Örneğin, evinizin akıtan çatısı, sokakta satıcılık yapan çocukların sayısında artış ya da tarım topraklarının tuzlanarak verimliliğin düşüşü gibi pek çok sorun size bir proje fikri verebilir. Proje hazırlarken ilk adım olarak, çalışma alanlarında sorun olarak gördüğünüz konuları sıralayarak başlayabilirsiniz. Bu sorunlara yönelik geliştirilen yaklaşımlar neler olabilir? Hangi sorun sizi en çok rahatsız ediyor? Hangi sorunu çözmek için çalışmak, proje geliştirmek istiyorsunuz? Bu soruların yanıtlarını bulduktan sonra, üzerinde proje yapıp, çözmeye niyetlendiğimiz sorunumuza ait mevcut durumu hep birlikte değerlendirmemiz gerekiyor’’ şeklinde açıkladı.

 

Mevcut Durumun Güncellenmesi

 

“Projenin planlanması için gerekli veriler bu aşamada elde edilir. Çözmek istediğimiz sorun ya da değiştirmek istediğimiz şeylerin içinde bulunduğu mevcut koşullar, özellikleri, sorunla ilgili tarafların durumları, düşünce ve tavırları bu aşamada netleştirilir. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse varsayalım, Orta Anadolu'da 600 bin nüfuslu bir ilimizde, sokakta çalışan çocukların sayısı 5 bini geçti ve gittikçe de artıyor. Buna bağlı olarak çocuk hakları İhlal ediliyor. Yoksul aileleri için çocukları sokakta çalıştırmak okula yollamaktan daha cazip hale geliyor, çocuklar suça itiliyor ve sosyal düzen bozuluyor gibi çok sorunlu bir durumla karşı karşıyayız. Bu soruna çözüm üretmeye başlamadan önce, sokakta çalışan çocukların kentin hangi bölgesinde yaşadıkları, bu çocukların suça katılma oranlarının ne olduğu, okullaşma oranlarının ne olduğu, hangi ailelerin çocuklarını sokakta çalıştığı, bununla ilgili yapılmış olan araştırmalar, anketler vb. bu çocuklara yönelik her çalışmalar başlatılabilir hangi bir kamusal ya da başka bir kuruluş program ya da projesinin var olup olmadığı, sokakta çalışan çocukları koruyucu hangi yasal çerçevenin var olduğu, ilgili yasaların uygulamaya geçirilme düzeylerinin neler olduğu konusunda sorunu çevreleyen mevcut durumun fotoğrafını çekebiliriz. Siz de, ilgilendiğiniz konuyla ilgili durumu ortaya koyarak analize başlayabilirsiniz”

 

 Sorun Analizi

 

Kalkınma Ajansı Proje Döngü Yönetimi eğitmeni uzmanı Dr. Özlem Değerli Sorun analizi konusunda şu bilgilendirmede bulundu; “Sorun analizine başladığımızda, kendimize sormamız gereken çok temel birkaç soru var. Değiştirmek istediğimiz, ya da sorun olarak gördüğümüz şey nedir? Önce bunu tanımlayıp, tam adını koymamız gerekiyor. Bu sorunun kaynağı ya da kaynakları nelerdir? Sorunlar arasında neden-sonuç ilişkisi kuruldu mu? Sorun analizi sırasında neler yapacak? Konu ile ilgili görülen sorunları ve varlığı istenmeyen durumları gelişigüzel sıralayın. Bu sorunlar arasından size göre en önemli olanı seçin. Tanımladığınız diğer sorunları neden-sonuç ilişkisi içinde seçtiğiniz sorunla ilişkilendirin. Seçili sorunu ortaya çıkaran nedenleri aşağıya sorunun yarattığı sonuçları da yukarı yerleştirin. Sorunların hepsi gerçek olmalı, hayali ya da gelecekte ortaya çıkması beklenen sorunlar olmamalıdır. Her sorunun doğru şekilde ifade edilmiş olması çok önemlidir” Bilgisini verdi. 3 gün sürecek olan bu eğitimlerin uygulamalı olarak veren Değerli bu eğitim kapsamında konu hakkında birçok bilgilendirmelerde bulunarak eğitime katılan proje gruplarının proje hazırlama hakkında her şeyi ile öğrenmelerini sağlayacağını da vurguladı. Çerkezköy Kent Konseyi başkanı Funda Serfiçe’de eğitimlere katılan proje geliştirme gruplarında yer alanlara Kalkınma Ajansı tarafından eğitim sonunda katılım belgesi verileceğini söyledi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10