Türk-Metal Uluslar arası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Türk – İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak İstanbul Kaya Ramada Hotel'de 3 gün süren Akdeniz Avrupa Metal Sendikaları Konferansı ile ilgi

Çerkezköy 9.05.2017 21:38:00 0
Türk-Metal Uluslar arası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

KÜRESELLEŞMENİN İŞÇİ SINIFINA ETKİSİNDEN BAHSEDİLDİ

 

Başkan Murat Koçak, konferansın olumlu bir havada geçtiğini ve çok yararlı bir konferans olduğunu belirtti. Koçak; “İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL ile Sendikamız Türk Metal’in birlikte düzenlediği Akdeniz Avrupa Metal Sendikaları Konferansı İstanbul Kaya Ramada Hotel’de gerçekleşti. Konferansın ilk oturumu Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz’ın sunumuyla başladı ve konferansa, iş cinayetlerinde kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimiz için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından yapılan açılış konuşmaları ile devam edildi. Konferansın ilk açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, küreselleşme olgusunun işçi sınıfını ezdiğini belirterek, birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı.

 

‘’Küreselleşmenin gerçek mağduru işçi sınıfıdır’’

 

’’Genel Başkan Pevrul Kavlak konferansta; ‘‘Küreselleşme, özellikle emeği ile yaşayanlar için bir geri gidiştir. Çünkü küreselleşme tek tek ülkelerde ve özellikle Avrupa bölgesinde uzun mücadeleler sonucu elde edilen kazanımları silip süpürmektedir. Bu biçimiyle ortaya çıkan küreselleşmenin mağdurlarının başında çalışan kesim, yani işçi sınıfı gelmektedir. İşçi sınıfı, küreselleşmenin gerçek mağdurudur. Çünkü küreselleşme ile birlikte istihdamda esneklik talepleri yaygınlaşmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi etkileyen kısmi çalışma artmaktadır. İşe almada ve işten çıkarmada esneklik getirilmektedir. Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olan taşeron uygulaması yaygınlaşmaktadır. Bütün bunlar sendikaların zayıflamasına neden olmaktadır. Küreselleşmeyle birlikte yaşanan bu süreç sendikalı işçilerin ücretlerini, çalışma koşullarını ve sendikaların gücünü olumsuz etkiliyor. İşçi sınıfı önemli haklar kaybediyor. Bu yalnızca belli ülkelerde değil her ülkede yaşanıyor. O nedenle bütün bunların ışığında hepimizin kabul etmesi gereken gerçek var. O da küreselleşme olgusunun işçi sınıfını ezdiğidir”dedi.

 

‘’Dünyada emeği ile geçinen herkes kardeştir’’

 

Genel Başkan Pevrul Kavlak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Soruna koyduğumuz teşhis bellidir. Asıl olan hep birlikte ortak bir çözüm bulmak sorunu birlikte çözmeyi başarabilmektir. Bizim düşüncemize göre Dünya’da emeği ile geçinen, sömürülen, ezilen, tüm emekçiler kardeştir. O nedenle bizler emekçileri Avrupalı, Asyalı, Afrikalı diye ayıramayız. Bugün farklı yapılar altında olsak da bunlar birbirine alternatif değildir. Tam tersine birbirini tamamlayıcı ve destekleyicidir. Dünyanın her neresinde hangi dinden, inançtan, etnik kökenden olursa olsun emeği ile geçinenler kardeştir. Bizim asli görevimiz yalnızca temsil ettiğimiz çalışanların hak ve çıkarlarını korumak, onlara iyi bir yaşam sunmakla sınırlı değildir ve olmamalıdır. Bizim asli görevimiz o insanca, hakça düzenin kurulmasına katkıda bulunmaktır. Barış ve huzur dolu bir dünyanın daha adil daha yaşanası bir dünyanın kurulması için çaba göstermektir. Tüm dünyada demokrasiyi hâkim kılmak. İnsan haklarına ve özgürlüklere dayalı bir düzeni inşa etmek hepimizin görevidir. Her zaman dile getirdiğim gibi bizim tek tek sendikalar hatta ülkeler düzeyinde yapabileceklerimiz sınırlıdır. Tek başımıza vereceğimiz mücadele bizi sonuca götürmeyecektir. Sosyal haklarımızın ortadan kaldırılmasına, adaletsizliğin son bulmasına karşı tek başına mücadele vermek yeterli olamaz.’’

 

‘’Ya hep beraber, Ya hiç birimiz’’

 

‘’Ülkemde işçi eylemlerinde sıkça dile getirilen bir slogan var. ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiç birimiz. Bu slogan benim anlatmak istediklerimin özetidir. Çünkü işçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse başarılı olabilir.  Her bölge ve ülkedeki sınıf kardeşlerimizle de birlikte olabilirsek, işverenlere karşı daha güçlü olabiliriz. Yani biz, hepimiz küresel düzeyde bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek, bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek, bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız. Unutmayalım ki, hangi ülkeden olursak olalım. Bizim kaderimiz ortaktır. İşçi sınıfının uluslararası birliğinden ve örgütlü mücadelesinden geçmektedir. Biz, hiçbir kuvvetin parçalayamayacağı çelikten bir bağ örmeliyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Başkan Murat Koçak; ‘’Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın ardından da İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Genel Sekreteri Marco Bentivogli, Industri ALL Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Luis Colunga ve ETUC Kıdemli Danışmanı Patrick Itschert konuştu. Yapılan konuşmaların ardından birinci çalışma oturumuna geçildi. Türk iş Tekirdağ il Temsilcisi Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube başkanı Murat Koçak açıklamalarına şöyle devam etti. “Konferansta oturumun konu başlığı “Akdeniz’in jeo-politik bağlamı, barış talepleri, demokrasi ve özgürlüklerin savunulması, göç, Avrupa Birliği’nin rolü ve BRICS (Brezilya, Rusya, Hinistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin tavrı” oldu. Birinci Çalışma Oturumunun, Oturum Başkanlığını Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, yaparken,  EURISPES Genel Sekreteri Marco Ricceri ile ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgehan Şenyuva konu ile ilgili birer sunum gerçekleştirdi’’ şeklinde konuştu

 

2. Gün 2 Çalışma Oturumu Düzenlendi

 

Koçak: “Konferansın ikinci gününde ise iki çalışma oturumu düzenlendi. Günün ilk çalışma oturumu Sındnova Müdürü Claudio Stanzan’nin oturum başkanlığında, “Akdeniz’in ekonomik verimliliği bağlamında, işin ve işçilerin hareketliliği ve rekabet, çok uluslu şirketlerin rolü, üretimde teknolojik ve örgütsel değişimler emek” konu başlığı ile düzenlendi. Bu çalışma oturumda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Erdut, Sosyal Politika ve Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Işık ile Fransız CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Sendikası Genel Sekreteri Philippe Portier birer sunum yaptı.

 

3.Gün toplu sözleşmeler ile politik, ekonomik gelişmelerle sunum yapıldı

 

Murat Koçak konferansın üçüncü günü yapılan oturum hakkında da şunları dile getirdi. Konferansın üçüncü çalışma oturumda Konferans’a katılan her ülke, ülkelerinde gerçekleştirdikleri toplu sözleşmeler ve yine ülkelerinin politik ve ekonomik gelişmeleri hakkında sunumlar yaptı. Konferansın üçüncü çalışma oturumunun, oturum başkanlığını Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ yaptı. Sendikamız Türk Metal  Sendikası adına Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanımız Dr. Naci Önsal, İtalya Metal İşçileri Sendikası adına Roberta Roncone, Bosna Hersek Bağımsız Metal İşçileri Sendikası adına Bajro Melez, Kosova Bağımsız Sendikalar Federasyonu adına Hasan Abazi, Karadağ Metal İşçileri Sendikası adına Dragin Mijanoviç, Sırbistan Endüstri Sendikası adına Dragin Matici , Sırbistan Bağımsız Metalciler Sendikası adına Zoran Yuvoviç, İspanya UGT-FİCA adına Ancelez Fernandez ve İspanya USO Endüstri Sendikası adına Genel Sekreter Pedro Aylon bu çalışma oturumda birer sunum yaptılar.Koçak şöyle devam etti. “Akdeniz  Bölgesinde Avrupa Metal İşçileri Sendikaları arasında toplu pazarlık, çokuluslu şirketler (Avrupa İş Konseyleri ve Küresel Sendikal Bağlantıları) ve NEMA (Ortadoğu ve Güney Afrika) Bölgesi’nde barış, demokrasi, özgürlük ve insan haklarının savunulmasında kalıcı bir koordinasyon stratejisinin teşvik edilmesinin sonuçlandırılması” konu başlıklı son çalışma oturumunun, oturum başkanlığını İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Ulusal Sekreteri Roberta RONCANE yaptı. Son çalışma oturumunda Industri ALL Küresel Otomotiv Birim Direktörü Helmut LENSE, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Gianni ALİOTTİ ile sendikamız danışmanlarından Yücel Top sunumlarını gerçekleştirdiler”

 

KONFERANS TÜRK METAL SENDİKASI EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI

 

Murat Koçak Akdeniz Avrupa Metal Sendikaları konferansının Türk metal Sendikası ev sahipliğinde gerçekleştiğini de belirterek; “Akdeniz Avrupa Metal Sendikaları Konferansı’na sendikamız Türk Metal Sendikası ev sahipliğinde, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL, İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova, Bosna Hersek Metal Sendikası, Sırbistan Endüstri Sendikası, Sırbistan Otonom Metal Sendikası, Sırbistan IER Nezavisnot Sendikası, Karadağ Metal Sendikası, Kosova SPMK Sendikası, Fransa CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Metal Sendikası ile İspanya UGT-FICA sendikasından temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.  Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC ile Industri ALL Avrupa’dan temsilcilerin de katıldığı konferansa, MESS Genel Sekreteri Av. Hakan Yıldırımoğlu, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, akademisyenler, İşveren Temsilcileri, Sendikamız İşyeri Baş Temsilci ve İşyeri Temsilcileri ile çok sayıda davetli de konferansta hazır bulundu”

 

İZMİR’DE SEKRETARYA KURULMASINA KARAR VERİLDİ

 

Koçak açıklamasını şöyle tamamladı. “Akdeniz Avrupa Metal Sendikaları Konferansı’nda katılımcılar, bir sonraki Konferans’ın daha kapsamlı ve geniş bir biçimde düzenlemesi ve metal sendikaları arasındaki diyalogun artırılması için İzmir’de teknik bir sekretarya kurulmasına karar verdi. Konferans, toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı. Konferans sonunda katılımcılar, Sendikamızın Bursa’da örgütlü olduğu TOFAŞ işyerini ziyaret etti”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10