Çiftçilerimiz borç altında eziliyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Üreterek bu ülkenin topraklarına değer katan çiftçilerimiz dayanılmaz boyutlara ulaşan

Tekirdağ 12.05.2017 20:32:00 0
Çiftçilerimiz borç altında eziliyor

ÜRETİCİLERİMİZ ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını dile getirmek amacıyla kutlanan Dünya Çiftçiler Gününün daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkemizin her bölgesindeki çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından buruklukla karşılandığını ifade ederek, “Elektrik, mazot, gübre ve tarımsal ilaç gibi girdi maliyetlerinin dünya fiyatlarının çok üzerinde olduğu Türkiye’de yüksek maliyet-düşük kâr kıskacında bırakılan, üstelik Devletten de yeterli desteği göremeyen üreticilerimiz adeta üvey evlat muamelesi görmektedir” diye konuştu.

 

FAİZLERLE BOĞUŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR

 

Üreterek bu ülkenin topraklarına değer katan çiftçilerimiz dayanılmaz boyutlara ulaşan çiftçi borçlarının altında ezilmektedir diyerek açıklamalarına devam eden Yüceer, “Bu ülke tarımının katledilmesinin bir sonucudur. İktidarın tutarsız ve yanlış politikaları nedeniyle maliyetler altında beli bükülen çiftçilerimiz giderek artan borçlarını, ancak topraklarını ve hayvanlarını satarak ödeyebilmektedir. Çok sayıda üreticimiz icra takibindedir. Çiftçilerimiz Mazota, gübreye, ilaca para yetiştiremedikleri gibi bir de faizlerle boğuşmak zorunda bırakılıyorlar. Çiftçilerimiz kullandıkları her litre mazot için KDV ve ÖTV öderken, lüks yatların kullandıkları mazot için vergi vermemeleri ancak iktidarın tarım politikasının garabetini gösterir” ifadelerine yer verdi.

 

ÜRETİCİLERİMİZ ÜÇ MİLYON HEKTAR TOPRAĞI EKMEKTEN VAZGEÇTİ

 

Sürdürülebilir bir tarım politikasının, ancak üreticisini destekleyen bir siyasi anlayış ve irade ile mümkün olabileceğini sözlerine ekleyen Candan Yüceer, “Tarımda üretimi ve verimliliği artıracak, ülkeyi kendi kendine yetebilecek ve bu yapılırken dışa bağımlılığı azaltacak uygulamaları hayata geçirmek temel hedef olması gerekirken, iktidar tam aksi uygulamalarla, üreticisini desteksiz bırakarak ülke tarımını adeta katletmektedir. Üreticilerimiz maliyetlerin yüksekliği nedeniyle Hollanda büyüklüğünde bir araziyi, üç milyon hektar toprağı ekmekten vazgeçti” dedi.

 

BEREKETLİ MAHSULLER DİLEDİ

 

Milletvekili Yüceer açıklamalarının sonunda ise, “Bunca soruna rağmen ayakta kalmaya çabaladıkları, hala gecelerini gündüzlere katarak üretmeye devam edebildikleri için tüm çiftçilerimize şükran borçluyuz. Yediğimiz her lokmada alın teri olan çiftçilerimizin, Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, bereketli mahsuller dilerim” diye konuştu. 

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10