Sendikaya üye oldular işten çıkarıldılar

Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Beks Çorap Tekstil fabrikasından örgütlenme çalışmaları nedeniyle çıkartılan 5 işçi iÃ?

Çerkezköy 16.05.2017 19:04:00 0
Sendikaya üye oldular işten çıkarıldılar

“BEŞ İŞÇİ KARDEŞİMİZİ İŞTEN ÇIKARDILAR”

 

Bin 400 çalışanın bulunduğu, fabrikadan örgütlenme çalışmaları yürüttükleri gerekçesi ile işten çıkartılan altı işçin haklarını savunmak için dün fabrika önünde toplanan Öz İplik İş Sendikası Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır, sendika üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi. 38 gündür fabrika önünde örgütlenme faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Başkan Çakır “İşçilerimiz çalışma saatlerinin düzensizliğinden, işvereninin kafasına göre ücretsiz izinlere çıkarmasından, yıllardır asgari ücret ile çalışmalarından dolayı sendikalı olmak istediler. 5-10 yıl aralığında çalışan işçilerin sosyal haklarının olmadığını gördük. Bizlerden sendikaya üye olduktan sonra maaşlarında iyileştirme yapılmasını ve ikramiyelerinin olmasını talep ettiler. Bizlerde fabrikada örgütlenme çalışması yaptık. Bugüne kadar sendikamıza fabrikadan 280 üye yaptık. Sendikamıza üye olanlardan üçü geçtiğimiz hafta ikisi ise önceki gün içten çıkartıldılar” dedi.

 

“DUVARLARA ETHERNET DAYADI” 

 

Fabrika önünde sendikal çalışma yaparken çeşitli ayak oyunları ile karşı karşıya kaldıkları iddiasında bulunan Çakır “ Biz fabrika önünde işçilere ulaşmak isterken işveren ise giriş çıkışlarda işçileri arka taraftan aldı. Tel örgüden megafon ile iletişim kurup işçilerimize sendika hakkında bilgi veriyorduk. İşçilere ulaşmamak adına işveren tel örgüye branda çekti. O yetmedi duvarlara görünmemiz için ve sesimiz çıkmasın diye ethernet dayadı. O da yetmedi biz işçilere megafon ile seslenirken, işveren işçilere sesimiz ulaşmasın diye fabrika içinde müzik yayını verdi” açıklamasında bulundu.

 

“BASKI UYGULUYORLAR”

 

Çakır “ Anayasanın 51.maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü konusunda işveren ve vekilleri tarafından işçilere baskılar yapılıyor. İşveren sendika üye olanları odaya çekerek neden sendikaya üye oluyorsunuz, kimler üye isim verin diyerek baskı uyguluyorlar. Arkadaşlarımıza hem üretim esnasında hem de odalara çekerek sendikalaşmanın önüne geçmek amacıyla bu tür baskılar devam ediyor. Bugüne kadar hiç uygulanmayan bu sistem için işverenleri kınıyoruz” dedi.

 

“ANAYASAYA GÖRE SUÇTUR”

 

Sendika olarak bu tür baskılara karşı hür türlü tedbirleri aldıklarını kaydeden Çakır “ Sendikaya üye olmayı engellemek Türk Ceza Kanununun 118.maddesine göre suçtur. Yönetim yaptığı bu çirkin davranışlarla TCK’nın maddelerini ihlal ediyor. Arkadaşlarımızın işe iadeleri ile hukuki süreci başlattık. İşverenden arkadaşlarımızın anayasal hakkı olan sendikaya üye olma haklarına saygı göstermelerini ve işten atılan işçilerimizin işe iadelerini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“BASKI YAPARAK ÇIKARDILAR”

 

Sendikaya üye oldukları için fabrika tarafından işten çıkartıldıklarını kaydeden işçiler “ Bizler 5-10 yıldır bu fabrikada çalışıyoruz. Asgari ücret alıyoruz ve zorunlu olarak hiçbir hakkımız yoktu. Sadece yıllardır asgari ücret alıyorduk. Sendikaya başvurmamızın amacı da sosyal haklarımızı istemekti. Ancak işveren işçilere çeşitli baskılar yaparak bizi işten çıkarttı” diye konuştular.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10