Onaylanırsa 175 bin dolarlık aşı ücretsiz getirilecek

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, son günlerde kamuoyunda çok sık yer alan SMA hastalarının tek kurtuluş yolu olan aşının, yurtdışından ücretsiz ve koşulsuz olar

Tekirdağ 8.06.2017 19:17:00 0
Onaylanırsa 175 bin dolarlık aşı ücretsiz getirilecek

Türkiye’de, her 6 bin doğumda bir görüldüğü uzmanlarca belirtilen, hareket sinir hücrelerinden kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA), son günlerde sıkça yazılı ve görsel medyada haber oldu. Kesin tedavisi olmayan hastalık için ise tek umut kaynağı, ABD’de geliştirilen bir aşı. Bu aşının hastalara ulaşması ise Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği bazı kriterlere bağlı. Fakat getirilen ölçütlerin hakkaniyetsiz ve adaletsiz olduğunu belirten aileler, ilacın tüm çocuklara ücretsiz olarak verilmesini istiyorlar.

 

KÖPRÜLÜ KAYITSIZ KALMADI

 

Bu isteklere kayıtsız kalmayan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, aşının ücretsiz olarak hiçbir ölçüt ve koşul olmadan tüm hastalara ulaştırılması için Meclise bir kanun teklifi verdi.

CHP’li Köprülü teklifinde, hastalık süreci boyunca psikolojik olarak zaten büyük zorluk ve yorgunluk yaşayan ailelerin, hastalıktan kurtuluşta tek çıkış olarak gördükleri bu ilacın temini için yapılmış olan düzenlemelere adeta isyan ettiklerini belirterek, “Sosyal devlet olmanın ilk ölçüsü, devletin vatandaşının sağlığı için her türlü düzenlemeyi koşulsuz olarak yapmasıdır” dedi.

 

MUADİL İLACI ÜRETİLENE KADAR, İTHALATI SERBEST OLSUN

 

Köprülü, kanunun gerekçesinde, yurt içi muadil ilacı üretilene kadar, Spinal Müsküler Atrofi hastalığının tedavisinde kullanılan Nusinersen etken maddeli Spinraza adlı ilacın ithalatının serbest olması ve bu ilacın usule uygun olarak yurt dışı ilaç kullanım başvurusunda bulunan hastalara, koşulsuz ve ücretsiz olarak sağlanabilmesi için bu yasal düzenlenmenin yapılmasının amaçlandığını ifade etti.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10