Çevre katliamının ayak sesleri

Ambardere mevkiinde yapılması planlanan Kömürlü termik santral projesi nedeniyle diken üstündeki Çerkezköylüler, endişeli günler yaşıyor. İddiaya göre, bölgede yıllardan beri yapılmayan yollar, yan

Çerkezköy 11.06.2017 15:43:00 0
Çevre katliamının ayak sesleri

ACİL KAMULAŞTIRMA KARARI ALINMIŞTI

 

Bakanlar Kurulu tarafından 23 Ocak 2017 tarihinde termik santralin kurulması için kamulaştırma kararı alınmasın yankıları devam ederken, şimdi de binlerce ağacın katledilmesi tepkilere neden oldu. Alınan kararda, “İstanbul İli Silivri ilçesi ile Tekirdağ İli, Çerkezköy ilçesi sınırları içerisinde bulunan, ekli krokide sınır ve koordinatları belirlenen sahaya isabet eden taşınmazların Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü uhdesindeki … ruhsat numaralı maden sahalarında üretilecek olan kömürün değerlendirilmesi kapsamında yapımı planlanan termik santralin inşası amacıyla, anılan genel müdürlük tarafından acilen kamulaştırılması kararlaştırılmıştır” denilmişti.

 

YANGIN YOLU MU RANT YOLU MU?

 

Kamulaştırma kararının yanı sıra hazineye ait arsalarında satışa çıkarılması Çerkezköy gündemini günlerce meşgul etmiş, termik santraldeki benzer gizem, Ambarderede ki arsa satışında da gözlemlendi. Cuma günü Çerkezköy Mal Müdürlüğü’nde yapılan ihalelere de rayiç bedeller yüksek gerekçesiyle hiçbir alıcı katılmamıştı. Termik santralin yapılmaması adına çevreciler ve sivil toplum kuruluşları düzenledikleri panel ve etkinliklerde, olumsuzluklara dikkat çekerken, sonunda korkulan oldu. İddiaya göre yangın yolu adı altında Ambardere mevkiinde Çatalca’ya kadar uzanan yol çalışmaları başladı.

 

KATLEDİLEN AĞAÇLARIN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ MERAK KONUSU OLDU

 

Göçmenler sitesinin arkasında kalan alanda, yol çalışmalarının 28 Mayıs tarihinde başladığı belirtilirken, yapılan çalışmalar kapsamında da binlerce ağacın kesilmesi objektiflerimize yansıdı. Yolun Termik Santrale ulaşımı için yapıldığı iddia edilirken, yol koordinatları da konulan işaretlerle belirlenmiş durumda. Dört farklı noktada iş makineleri ile yapılan çalışmalar kapsamında kesilen ağaçların çoğunun kökleri dışarıda kalırken, katledilen binlerce ağacın ise ne şekilde ve nereye götürüldüğü merak konusu oldu. 

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10