Son gün yarın!

27 Mayıs'ta yayımlanarak yürürlüğe giren 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırması ile ilgili kanun için son başvuru tarihi 30 Haziran.

Çerkezköy 28.06.2017 22:09:00 0
Son gün yarın!

Vergi borcu bulunan mükelleflerin bu fırsatı kaçırmamak için 30 Haziran'a kadar Vergi Dairesine müracaat etmeleri gerekiyor. Fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşlar için vergi dairelerinin bugün ve yarın saat 23:59’a kadar açık olacağı belirtildi.

 

TANITIM FİLMLERİ YAPILMIŞTI

 

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunuyla, vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalması beklenirken, borçlar taksitler halinde ödenebilecek. Toplumun her kesimine hitap eden kanundan vatandaşlarının yararlanılmasını sağlamak amacıyla yapılan tanıtım faaliyetleri de geride kaldı.

 

BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLİYOR

 

Yeni yapılandırma Kanunu ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirilirken, vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Kanundan yararlanan vatandaşların yıllık yüzde 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek.

 

PEŞİN ÖDEYENİN BORCUNUN YARISINDAN VAZGEÇİLİYOR

 

Özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarında indirim yapılıyorken, borcun yarısı tahsil ediliyor. Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor. Yapılandırma devam ettiği sürece; Borcu yoktur belgesi alınabilecek. Araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.

 

YAPILANDIRILMIŞ BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMAYACAK

 

Yeni yapılandırma kanunu sayesinde geçmiş borçların taksitler halinde ödenebileceği bilgisi aktarılırken, vatandaşların ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilmelerinin öngörüldüğü aktarıldı. 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu ödenebilecekken önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar ''Yeni Yapılandırma Kanunu'' kapsamına alınmadı.

 

YURT-KUR BORCU OLANLAR İÇİN FIRSAT

 

Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşların, 1 Temmuz 2016 ile 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan yararlanabilmeleri ise mümkün. Ayrıca, çok sayıda vatandaşı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da yeni kanun kapsamında yer alıyor. Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da bu kanuna göre yapılandırılabilecek.

 

TAKSİTLER 2 AYDA 1 ÖDENEBİLECEK

 

Kanuna başvuru tarihi yarın sona erecekken, Yeni Yapılandırma Kanunu olan 7020 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, Cuma gününe kadar ilgili vergi dairesine başvurmaları şart. Bu sürenin uzatılmayacağını ifade eden yetkililer, başvuruların bizzat bağlı olunan vergi dairesine gelerek, posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekiyor.

 

ÇERKEZKÖY VERGİ DAİRESİNDE YOĞUNLUK DEVAM EDİYOR

 

Yapılandırma kanunun son hüküm gününün bitimine yalnızca 2 gün kala Çerkezköy Vergi Dairesi'nde hareketli anlar yaşanıyor. İşlemlerini son günlere bırakan vatandaşların oluşturduğu yoğunluğun son iki günde de devam etmesi bekleniyor.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10