39 yıllık fabrika 3 saatte küle döndü

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve matbaa mürekkepleri üretimi yapan fabrikanın depo bölümünde, dün sabah saatlerinde yangın çıktı.

Çerkezköy 2.07.2017 07:23:00 0
39 yıllık fabrika 3 saatte küle döndü

 Fabrikayı saran alevler itfaiye ekipleri tarafından üç saatlik çalışmanın ardından söndürülürken, küle dönen 39 yıllık fabrikada milyonlarca TL zarar meydana geldi. Öte yandan alevlerin, fabrikanın arka kısmında bulunan solvent tanklarına ulaşmaması ise olası faciayı önledi.

 

30 İFTAİYE MÜDAHALEDE BULUNDU

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin metrekarelik kapalı alanda matbaa mürekkepleri üretimi yapan fabrikanın depo bölümünde dün sabah saat 05.40 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangının çıkması ile birlikte fabrikada bulunan işçiler hemen tahliye edilirken, hemen itfaiye ekiplerine haber verildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye ve ÇOSB’deki 30 itfaiye ekibi yangına müdahale ederken, alevler kısa sürede tüm fabrikayı sardı. Fabrika bahçesinde park halinde olan boş bir işçi minibüsü de alev alarak kullanılmaz hale geldi.

 

TERMAL KAMERA İLE İNCELEME

 

Alevlere müdahale eden itfaiye ekibi, termal kamera ile fabrika içerisinde yaralanan işçi olup, olmadığını kontrol etti. İtfaiye erlerinden biri müdahale sırasında dumandan etkilenerek hafif şekilde yaralanırken, olay yerinde bulunan ambulans ile birlikte Çerkezköy Devlet Hastanesine kaldırıldı. Fabrika içindeki kimyasal maddelerden dolayı büyük patlamalar meydana gelirken, fabrikanın depo bölümünden başlayarak üretim kısmına sıçrayan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması ile kontrol altına alındı.

 

HASAR ORTAYA ÇIKTI

 

İtfaiyenin soğutma çalışmalarının ardından yangının boyutu ortaya çıkarken, üretimde kullanılan makinelerin kül olduğu 39 yıllık fabrikada, milyonlarca liralık zarar olduğu ifade edildi. Öte yandan söndürme çalışmaları için büyük çaba sarf eden itfaiye ekipleri, yangının çevredeki diğer fabrikalara sıçramaması için de geniş güvenlik önlemi aldı. Tekirdağ Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı yangının çıkışıyla ilgili olan incelemesini sürdürüyor.

 

HUMMALI BİR ÇALIŞMA İLE KONTROL ALTINA ALINDI

 

Yangının çıkışı ile birlikte olay yerine gelerek yetkililerden bilgi alan ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan “ ÇOSB’de faaliyet gösteren bir fabrikada istenmeyen bir durumla karşılaştık. Sabah 05.30’da yangının başlamasıyla birlikte Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ÇOSB İtfaiye ekipleri hummalı bir çalışma ile yangını kontrol altına aldı. Matbaa mürekkepleri üreten fabrikada bu şekilde can kaybının olmaması da bizleri ayrı mutlu etmiştir. Tüm çevredeki sanayicilerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Herhangi bir sıkıntı olmadan halletmemiz teselli oldu. Solvent tanklarına ve herhangi bir fabrikaya sıçramaması çok önemliydi” dedi.

 

“ÖZDİNLERDEN GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ”

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de yazılı bir açıklama yaparak “ Bugün Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikada sabaha karşı 05.30’da başlayan yangın, Çerkezköy Organize sanayi Bölgesi İtfaiyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yerinde ve zamanında müdahalesiyle kontrol altına alınmıştır. Yangının başlangıcından itibaren olaya müdahale eden itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına almasına rağmen, yangının kimya fabrikasında olması sebebiyle fabrika bütünüyle yangından etkilenmiştir. Yangına bağlı olarak ölü yaralı olmaması ve yakın fabrikalara alev sıçrama olmaması sevindirici bir husustur. Yangın büyük ölçekli bir yangın olup, çıkışından üç saat sonra kontrol altına alınabilmiştir. Olayın kontrol altına alınmasında, bölgemizdeki merkezi hidrant su sisteminin kurulu olması etkili olmuştur. Yangına müdahale sonrası, Tekirdağ AFAD Müdürlüğü ekipleri tarafından yangının vuku bulduğu ortamda kimyasal gaz analiz ölçümleri yapılarak, olaya müdahale eden itfaiye ekipleri ve çevre yerleşim alanlarında yaşanan insanlar açısından herhangi bir risk olmadığı da ifade edilmiştir. Bölgemiz fabrikasında meydana gelen bu yangından, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerine gösterdikleri başarı ve katkıları sebebiyle çok teşekkür ediyoruz. Yangın esnasında konuya gösterdikleri ilgi ve yardımları sebebiyle tüm kamu idarecilerimize, olayın kamuoyuna aktarılmasında duyarlılık gösteren, olayı izleyen ve canlı yayınla aktaran tüm basın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Bölgemiz adına karşılaştığımız bu üzücü olay sebebiyle, yangının meydana geldii sanayicilerimiz firma sahipleri-yetkilileri başta olmak üzere bütün ÇOSB firmalarına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Olay yerine gelerek yetkililerden bilgi alan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer ise yangının çıkması ile birlikte kriz masası oluşturulduğunu, yaşanan bu üzücü olayda can kaybının olmamasının ise sevindirici olduğunu kaydetti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ / Faik Onur KAYA

 


 


0282 726 91 91
0282 747 65 10