Günlük 40 bin 440 metreküp su arıtılacak

Marmara'da uzun bir kıyı şeridi bulunan Tekirdağ'ın, temiz deniz hayalinin gerçekleştirilmesi amacıyla inşa edilen Süleymanpaşa Batı Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi faaliyete geçirildi.

Süleymanpaşa 7.07.2017 21:08:00 0
Günlük 40 bin 440 metreküp su arıtılacak

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) ve İller Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında Tekirdağ'a, 82.879 metrekare alana sahip, 243.000 kişilik nüfusa hizmet verecek, günlük 40.440 metreküp arıtma kapasitesinde büyük ve modern arıtma tesisi, faaliyetlerine 1 Temmuz itibariyle başlamıştı.

 

HER TÜRLÜ ZARARLI MİKROORGANİZMALAR AYRIŞTIRILIYOR

 

Süleymanpaşa Batı Atıksu Arıtma Tesisi'ne aktarılan atıksuların azot, fosfor, organik karbon ve zararlı mikroorganizmaların giderimi yapılıyor. Üç ana bölümden oluşan tesisin ana bölümünde, havalandırmalı kum ve yağ tutucu özelliği olan Fiziksel Arıtma Ünitesi, havalandırma ve çöktürme havuzlarının bulunduğu Biyolojik Arıtma Ünisi, çamurlaştırma ve çamur depolama alanının bulunduğu Çamur Bertaraf Ünitesi bulunuyor. Sistem Odasının (SDACA) da bulunduğu tesiste, kullanılan tüm borular uygun basınç sınıfında ve en az 100 yıl ömre sahip korozyona dayanıklı paslanmaz ve yüksek yoğunluklu polietilen borular kullanıldı.

 

GAZETECİLERE BİLGİ VERİLDİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde bir basın toplantısı düzenledi. TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, TESKİ yönetim kurulu üyeleri, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Poyraz ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda yapılan çalışmalar anlatıldı.

 

TESKİ GENEL MÜDÜRÜ ŞAFAK BAŞA TESİSİ ANLATTI

 

Basın toplantısında slayt gösterisi eşliğinde bir sunum yapan TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, "Süleymanpaşa'da altyapı çalışmalarımız üç kısım halinde projelendirilmiştir. 1. kısım inşaatı kapsamında 233.193 metre kanalizasyon, 38.508 metre yağmursuyu olmak üzere 271.101 metre altyapı çalışması yakın bir zamanda tamamlandı. Kanalizasyon ve yağmursuyu inşaatımız kapsamında iş artışlarıyla beraber yapılan toplam harcama 37 milyon 847 bin 713 TL'dir. Bozulan yollarla ilgili parke onarım çalışmalarımız devam ediyor. 2. kısımda gerçekleşen çalışma yüzde 102'dir. Yani ihalenin üzerine çıkmıştır. Tamamlanan imalatlarımız 61 bin 326 metre kanalizasyon 15 bin 841 metre yağmur suyu, toplamda 77 bin 167 metredir. Bu iş kapsamında bugüne iş artışlarıyla beraber kadar 20 milyon 72 bin 481 lira harcama yaptık.  Süleymanpaşa'da yaklaşık 360 kilometre altyapı tamamlanmıştır. 2. kısımda özellikli hatlarımız var; bunlardan biri kolektör hatlarıdır. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası önünden başlayarak, Barbaros Caddesi üzerinden, Altınova'ya kadar uzanan kolektör hattı 4 kilometredir. Ana terfi merkezimiz TM12 hattıdır. Diğer terfi merkezinden gelen atıksular, TM12 terfi merkezinden Batı Atıksu Arıtma Merkezi'ne aktarılıyor. 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle tesisimiz deneme üretimine başlamıştır. 3. Kısım projemiz Süleymanpaşa Değirmenaltı Mahallesi sınırından Çorlu İlçesi Yenice Mahallesi'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktadır. Bu iş kapsamında toplam 84.241 m kanalizasyon şebekesi, 1 adet bina tipi 8 adet baca tipi olmak üzere toplam 9 adet terfi merkezi, 5.989 m terfi hattı ve gülük 3.960 metreküp kapasiteli 1 adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yapılacaktır. İşin yaklaşık maliyeti 48.255.024,63 TL'dir. Süleymanpaşa Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapımından önce hafriyat çalışması yapıldı ve 80.000 metrekarelik düz bir alan oluşturuldu. Tesisin inşaat çalışmaları planlanandan erken bir tarihte bitirilmiştir. 243.000 nüfusa hizmet edecek kapasitede olan tesis, sonradan yapılacak yatırımlar ile 365.000 kilişik nüfusa hizmet edebilecek kapasiteye ulaştırılabilecek. Azot, fosfor, organik karbon ve mikroorganizmalar en modern yöntemlerle temizlenecek. SCADA otomasyon sistemi ile tam otomasyonlu olarak idare edilecek. Tesisin uzun yıllar boyunca hizmet vermesi için 100 yıl ömürlü, en kaliteli malzemeler ve makineler kullanıldı. Yaklaşık bir ay sürece deneme çalışmalarının ardından, tesisimiz tam kapasiteli olarak faaliyete geçirilecek," dedi.

 

‘’Hizmetin Siyaseti Olmaz’’

 

Daha sonra söz alan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak "Tekirdağ'ın 17 bin nüfuslu halini bilen bir insanım. O dönemde Marmara, 150 balık türünün yaşadığı pırıl pırıl bir denizdi. Aradan geçen yıllar içerisinde Tekirdağ hızla büyüdü. Hızlı nüfus artışı ve sanayileşmeye bağlı olarak kirlilik de arttı. Yaklaşık 10 yıl önce derin deşarj uygulaması başlanmış. Altınova Terfi Merkezine taşınan atıksular 1.800 metre uzağa basılmış. Biz bu denizden balık yiyoruz, biz bu denize giriyoruz. Geldiğimiz durum nedeniyle tarihi bir gün yaşıyoruz. Tekirdağ'da yapılan bu hizmeti mutlulukla karşılıyorum. Bir zamanlar Tekirdağ'da su yoktu. 3 ' 4 gün suların kesildiği günler oluyordu. Bir zamanlar Tekirdağ'da hava kirliliği kırmızı alarm veriyordu. Geçmiş dönemlerde görev yapan belediye başkanları imkânları çerçevesinde Tekirdağ için bir şeyler yapmışlardır. Rahmetli Osman Tabak, Muratlı Sevindik suyunun getirilmesinde, Ahmet Aygün'ün doğalgaz çalışmalarının başlatılmasında, Adem Dalgıç'ın doğalgaz çalışmalarının tamamlanmasında ve arıtma tesislerinin kredilerinin alınmasında büyük emekleri var. Verilen bu hizmetler kolay olmamıştır. Geldiğimiz noktada Tekirdağ çok önemli bir arıtma tesisi kazandı. İçmesuyu hatlarımız bizim için çok önemli. Sarılar Mahallemizden Süleymanpaşa'ya gelen hattı yeniliyoruz. Bütün hizmetlerimizi vatandaşlarımız için yapıyoruz; hizmetin siyaseti olmaz. Çalışmalarımız esnasında vatandaşların gösterdiği sabır ve anlayıştan dolayı teşekkür ederim. Bu tesisin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve Tekirdağ'ımıza hayırlı olmasını diliyorum," dedi. Basın toplantısının ardından Başkan Albayrak ve Genel Müdür Başa, daha sonra basın mensuplarına arıtma tesisini gezdirdi ve arıtma faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Daha sonra Genel Müdür Şafak Başa, basın mensuplarına Altınova Mahallesi'nde bulunan TM12 Arıtma Tesisi'nin çalışma sistemini yerinde göstererek anlattı.

 

Haber / Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10