Enerji kaybı önlenecek!

Önceki gün, Namık Kemal Üniversitesi, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı.

Tekirdağ 9.07.2017 21:49:00 0
Enerji kaybı önlenecek!

2017 yılının ilk toplantısı olarak gerçekleştiren kurulda gıdadan nükleer teknoloji sektörüne varana kadar önemli kararlar alındı. Tekirdağ ve ilçelerinden pek çok sanayi kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıya, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan başkanlık yaparken, toplantıya Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr İsmail Yılmaz, üniversite Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker ile Çerkezköy OSB Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları Müdürü Gökhan İnce de toplantıya katılanlar arasındaydı.

 

8 OLAN AR-GE SAYISI 20’YE ULAŞTI

 

Geniş katılımlı olarak gerçekleştirilen toplantıda önemli kararlar alındı. Sürekli gelişen şehir olarak göze çarpan Tekirdağ’da, 2016 yılında 8 olan AR-GE sayısının 20’ye ulaştığı bilgisi not alınırken, Ar Ge Reform Paketi Kapsamında firmaların katma değeri yüksek ürünleri geliştirmeleri, üretim süreçlerini iyileştirmeleri amacıyla firmaları Ar-Ge Merkezi kurma veya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer almaya teşvik etmek amaçlı olarak KÜSİ Kurulu üyeleri ile (Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müd., Kosgeg, Üniversite, Teknopark, Trakya Kalkınma Ajansı vb) özellikle mühendis ve lisans mezunu çalışan sayısı daha fazla olan firmaların ziyaret edilerek bilgilendirilmesi yönünde karar alındı.

 

SAVUNMA SANAYİ’NE TEKİRDAĞ YÖN VERECEK

 

Dünyaya yön veren ülkeler Savunma, Uzay, Havacılık, Nükleer Teknoloji, Bilişim ve Yazılım alanlarında ileri olan ülkeler olduğu bilgilendirmesi yapılırken, Tekirdağ’da Savunma, Uzay, Havacılık vb sektörlere üretim yapma veya üretim sürecini geliştirerek bu alana girme potansiyeli bulunan firmaların yer aldığı bilgisi katılımcılar tarafından not edildi. Bu kapsamda Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın izni ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü,  NKÜ Rektörlüğü, NKÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.,  Trakya Kalkınma Ajansı ve Tüdep(Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği) arasında protokol imzalanarak, 250’nin üzerinde firma ziyaret edilirken yapılan anketler doğrultusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı firmaları olan Roketsan, Aselsan, Tai vb. kurumlara, Tekirdağ’dan tank, uçak, helikopter vb. yüksek teknoloji içeren ürünler üretilmesi amaçlı yürütülen çalışmaların devamına şeklinde karar alındığı bildirildi.

 

TOPLANTI YAPILACAK

 

Alınan bir diğer kararda ise, Tekirdağ’da Alüminyum sektörünü daha katma değerli ve teknolojik ürünler üretmek amaçlı olarak FSM Üniversitesi Alüminyum Test Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üniversitelerin Malzeme Bölümleri, Türk Havayolları Teknik vb. kurumlar ile sektör temsilcilerini bir araya getirip toplantı yapılmasına şeklinde karar alındı. Ayrıca, Tekirdağ’da peynir, yoğurt, ayçiçek, zeytinyağı, helva, boza, un vb. gıda alanında faaliyet gösteren firmalar olduğu bilgisi katılımcılara sunulurken, bu firmalar ile NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Akademisyenlerinin bir araya getirilerek, birbirlerinin tecrübelerinden yararlandırılması Üniversite Sanayi İş Birliğinin geliştirilmesi toplantısı yapılmasına şeklinde karar alındı.

 

ENERJİ KAYBI ÖNLENECEK

 

Tekirdağ il olarak, normal elektrik tüketiminde 12. sırada iken, sanayi elektriği tüketiminde ülkemizde 5. sırada yer aldığı bilgisi katılımcılara sunulurken, ülke sanayisinde ortalama % 20 lere varan enerji kaybından söz edildiği bilgisi katılımcılara not düşüldü. Alınan karar doğrultusunda, bütün OSB ve Ticaret ve Sanayi Odalarının katılımıyla Enerji Verimliliği Toplantısı yapılarak il genelinde bu yönde çalışmalar yapılması yönünde karar alındı.

 

TANIŞMA VE ORTAK ÇALIŞMA TOPLANTISI YAPILACAK

 

Alınan bir diğer karar ise Malkara’da faaliyet gösteren Tarım Makina imalatcıları ile NKÜ Zİraat Fakültesi Biosistem Mühendisliği(Tarım Makinaları) bölümü akademisyenlerinin katılımı ile tanışma ve ortak çalışma imkânlarının değerlendirileceği toplantı yapılması ve ayrıca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca planlanan "300 OSB ye 300 Teknik Kolej Projesi" kapsamında tanıtım çalışmaları yapmaya çeklinde kararlar oybirliğiyle alındı.


0282 726 91 91
0282 747 65 10