''Fiyatın belirlenmemesi tüccara yarıyor''

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, hasatların bir hafta sonra bitmiş olacağını belirterek, hububat fiyatlarının hâlâ açıklanmamış olmasına tepki gösterdi.

Çerkezköy 11.07.2017 19:54:00 0

Toprak;’’Geçmiş yıllarda hasattan 15-20 gün önce taban fiyat açıklanıyordu. Ancak son yıllarda hükümet, hasat bittikten sonra açıklama yapıyor. Borcu olan çiftçilerimiz, taban fiyat açıklamasını beklemeye kalmadan borçlarını ödemek için düşük fiyatla ürün alan tüccarın kucağına düşüyor’’ dedi.

 

‘’DEĞER GÖRMEMESİ BİZLERİ ÜZÜYOR’’

 

Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde 2017 yılı arpa ve buğday hasadının tamamlanmak üzere olduğunun müjdesini veren Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde buğday hasadının 1 Temmuz ‘da başladığını belirterek, “Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde toplam 80 bin dekarlık alanda buğday ve arpa üretimi yapılmaktadır. Arpa genellikle yemlik olarak ekildiğinden ekim alanı çok az. Bu da ancak bin dönüm kadar yerde ekilmektedir. 1 Temmuz’da başlayan arpa ve buğday hasadında sona geldik. Bir hafta içinde bitmiş olacak’’ dedi. Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, hükümetin Buğday taban fiyatını açıklamamış olmasının tüccara yaradığını ve çiftçinin mağdur edildiğini belirtti. Başkan Toprak; Taban fiyat beklentimiz 1TL’dir. Hükümetin ithal olarak Türkiye’ye soktuğu buğdayından, bizim ülkemizde üretilen buğday çok daha kaliteli olmasına rağmen değeri verilmemesi bizleri üzüyor” dedi.

 

ÇOK ŞÜKÜR HATASIZ KALDIRDIK

 

Başkan Hasan Toprak, çiftçilerin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ürününü tarladan hatasız ve kazasız şekilde topladığını belirterek, “Bir yıl boyunca alın teri dökülerek, büyük emekler vererek ürününüzü toplayabiliyorsanız en mutlu insansınız. İşte bu yıl da çiftçilerimiz tarladan ürününü hatasız ve kazasız bir şekilde topladı. En büyük temennimiz bu yıl çiftçimizin aşırı yağışlardan zarar görmemiş olmasıdır. Yüzde iki oranında çiftçimizde zarar gördü bunu da inkar etmiyoruz” diye konuştu.

 

BU YIL BÖLGEMİZDE DEKARINA 350-450 KİLOGRAM ÜRÜN ELDE EDİLDİ

 

Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde bu yıl dekar başına 350-450 kilogram buğday hasadı yapıldığını da belirten Başkan Hasan Toprak, “Genellikle Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içerisindeki ekilebilir elverişli alanlarımızda yapılan buğday üretiminde bu yıl rekoltenin hava koşullarının çiftçinin beklentileri doğrultusunda gitmiş olması nedeniyle, dekarda 50 kilogramlık bir artış oldu ve bu da bizleri çok sevindirdi. Bu yıl dekar başına tarlanın konumuna göre 350 kilogram ile 450 kilogram arasında bir verim alındı. Bazı yerlerde dekarına 500-550 kilogram alındığı yerlerde var ama bu çok az sayıda bir yer tutuyor. Genel ortalama yaptığımızda ise dekar başı 400 kilogram oluyor” şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİMİZ TÜCCARIN KUCAĞINA DÜŞÜYOR

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak; “Bu yıl hava koşullarının da beklentimiz doğrultusunda gitmesi buğdayda beklentimiz dışında daha yüksek bir rekolte etmemize vesile oldu. Geçmiş yıllarda hasattan 15-20 gün önce taban fiyat açıklanıyordu. Ancak son yıllarda nedense hükümet hasat bittikten sonra açıklama yapıyor. Borcu çok olan çiftçilerimiz, taban fiyat açıklamasını beklemeye tahammülü olmadığı için, düşük fiyatla ürün alan tüccarın kucağına düşüyor. Bu da biz çiftçilerin alın terinin karşılığını alamadığının göstergesi olmaktadır” dedi.

 

BU YIL OFİSLER AÇILDI VE ÜRÜN ALIYOR

 

Hasan Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu yıl yağışlar tam zamanında yağdı ve bu nedenle hava koşulları biz çiftçilerin istediği şekilde gitmesi, buğdayda rekolte beklentimizin daha da yüksek olması, bizleri çok mutlu etti. Bizleri üzen tek şey ise hala buğday taban fiyatının açıklanmamış olması. Bu konuda belirsizliğin yaşanması bizleri üzüyor. Alım için ofisler açıldı. Alım yapılıyor. Ödeme ise taban fiyat açıklandıktan sonra yapılacak. Ürününü tarladan kaldıran çiftçilerimizin bir bölümü ofise ürün teslimi yaptı. Çok sıkışık olan, yani borcu harcı çok olan bazı çiftçilerimiz de borçlarını bir an önce ödeyebilmek için 65-70 Kuruştan tüccara vermek zorunda kaldıklarını söylediler. Ofise ürün teslim edenlere ise ofis, geçen yılın taban fiyatı üzerinden yüzde %30 luk bir ödeme yapmış ve kalan bakiye ise taban fiyat açıklandığında, ödenen yüzde otuzluk ödeme düşülerek, kalan miktarın ödeneceği belirtildi”diye açıklık getirdi.

 

‘’BEKLENTİMİZ 1 TL’’

 

Başkan Hasan Toprak buğday taban fiyatı beklentilerinin 1 TL olduğunu da belirterek, “Çiftçiler olarak bu yıl buğday taban fiyatının 1 TL olmasını bekliyoruz. Geçen yıl 85 kuruştu. Her yıl her alanda olduğu gibi biz çiftçilerinde girdileri yükseliyor olması, bizleri zor durumda bırakıyor ve masraflarımız devamlı artıyor. Açıklanan taban fiyatlar ise ancak borçlarımıza yetiyor ya da yetmiyor. Yeni ürün elde edene kadar borçla yaşamını devam ettiren çiftçimize, artık alın terinin karşılığı verilmeli. Çiftçimiz kimseye muhtaç bırakılmamalı. Bu nedenle bu yıl en az 1 TL’lik bir fiyat beklentimiz var” diye konuştu.

 

‘’İTHAL BUĞDAY FİYATI DAHA YÜKSEK’’

 

Ülke çiftçileri olarak, ülkemiz insanlarına fazlasıyla yetecek miktarda üretim yapılıyor. Gerek ekmeklik, gerek, makarnalık buğday olsun, mevcut ülke nüfusumuzun iki katına yetecek yıllık üretimimiz var. Ancak buna rağmen nedense hükümet dışarıdan buğday ithal etmesi, biz ülke çiftçilerini üzüyor. Dışarıdan alınan buğdaydan, bizim buğdayımız çok daha kaliteli olmasına rağmen değer verilmiyor ve fiyatı da düşük tutuluyor. Bu da biz çiftçileri üzüyor” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10