Çıraklık eğitiminde yeni dönem

Çıraklık eğitimi kanunu, yapılan yeni değişikliklerle birlikte yürürlüğe girdi.

Çerkezköy 19.07.2017 21:23:00 0
Çıraklık eğitiminde yeni dönem

Yapılan yeni değişiklikle birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ve başarıyla eğitimini tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık zorunlu lise eğitimini tamamlamış sayılacak. Çıraklık eğitimi, örgün eğitim sistemi içerisine alarak, çırakları sevindiren müjdeli haber, Çerkezköy İlçe Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından verildi.

 

‘’MESLEKİ EĞİTİM HAYATİ ÖNEME SAHİP’’

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban; “Ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi kentlerinden biri olan İlçemizde, Mesleki Eğitimin, Ülkemizdeki işsizlik oranlarını da düşünürsek, hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Mesleki Eğitim Kanununda yapılan yeni değişiklikle birlikte, sanayicilerimizin ve esnafımızın ihtiyacı duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için önemli olan Çıraklık Eğitimi, Mesleki Eğitimde zorunlu hale getirildi. Çocuklarımız hem bir işverenin yanında çalışarak hem de Mesleki Eğitim merkezinde okuyarak eğitimlerini tamamlayabilecekler. Mesleki eğitimde okuyarak Ustalık Belgesi alan öğrencilerimizin, zorunlu 4 yıllık lise eğitimini tamamlama yükümlülükleri kalkıyor” dedi.

 

‘’YENİ KANUNUN İLÇEMİZE HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM’’

 

Çıraklık sürecinde, öğrencilerin, İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarına karşı sigortalı olduklarını söyleyen Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban;“Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmek isteyen gençlerimiz için 28 alanda 142 meslek bulunuyor. Çırakların, sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. İşveren en az asgari ücretin 1/3 ü kadar ücret öder, ayrıca bünyesinde çırak çalıştıran işyerlerine, devlet, çırağa ödediği 1/3 veya 2/3 ün destek olarak işverene geri öder. Çırak, dört yıl sonunda Mesleki Yeterlilik Belgesi ile yurt dışında da iş bulmasına olanak tanıyan Europass belgesi alacak. Kendi işini kurmak isterse, KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve Ticaret Odalarından hibe ve destek alabilecek. Yeni kanunun Ülkemize ve İlçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KAYIT OLMA ŞARTLARI

 

Yapılan yeni değişiklikle birlikte yürürlüğe giren kanunda mesleki eğitim merkezine kayıt olma şartları şu şekilde belirtildi; ‘’En az Ortaokul Mezunu veya İmam Hatip Ortaokulu Mezunu olmak, tercih edilecek meslek dalında sağlık açısından eğitim görmeye elverişli olmak’’ denildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10