Toprak'tan uyarı Anız Yakmayın!

Son dönemlerde anız yakılması sonucu oluşan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunan, Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, anız yakmaması konusunda çiftçileri uyardı.

Çerkezköy 21.07.2017 21:35:00 0
Toprak

Başkan Toprak;“Anız yakmak geleceğimizi yok etmektir. Çünkü anız yakıldığında toprağın verimi büyük ölçüde düşürülmekte ve ürüne faydalı olan bakterilerde yok edilmektedir. Bu nedenle anız  kesinlikle yakılmamalı. Bu konuda bölgemiz çiftçilerinin bu konuya hassasiyet göstermesini istiyoruz”dedi.

 

ANIZ YAKMAK BÜYÜK SUÇ

 

Anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyaran Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak;“Son günlerde ilimiz genelinde bazı ilçelerde, anız yakıldığı duyumlarını alıyoruz. Bu da bizleri üzüyor ve bu konu da Çerkezköy Ziraat Odası olarak odamız üyelerini uyarmakta fayda gördüm. Bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı duydum. Anız yakmak toprağın verimini büyük ölçüde düşürmekte ve aynı zamanda topraktaki faydalı bakteri ve böcekleri yok etmektedir. Bu nedenle çiftçilerimizin kesinlikle anız yakmasınlar. Anız yakmak aynı zamanda büyük bir suçtur. Yasalarımıza göre de cezası çok büyüktür. Anız yakanlar hasat sonrası tarlayı temizlediklerini sanıyorlar. Ancak çevreye ve toprağa ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkında değiller. Anız yakılmasının suç olduğunu bilenlerin bile anız yakması çok üzücü. Çiftçilerimizi anız yakmamaları konusunda uyarıyorum. Çünkü yakılan anızla birlikte belirttiğim gibi toprak verimini büyük ölçüde azaltıyor ve aynı zamanda doğaya da büyük zarar veriyor. Topraktaki faydalı canlıların ölümüne neden oluyor ve üretim bu nedenle de düşüyor” dedi.

 

GELECEĞİMİZİ YOK ETMEYELİM

 

Hasan Toprak; “ Anız yakarak aslında geleceğimiz yok ediliyor. Nedeni ise anız yakılan tarlada faydalı canlıların yok olması dolayısıyla, verim her yıl daha fazla azalıyor. Birkaç yıl içinde tarla çoraklaşıyor ve ürün vermiyor. Şu kesinlikle unutulmamalı, tarlalarımız bizim ekmek kapımız. Aşımız, işyerimiz, evimiz, her şeyimiz, anız yakarak ekmek kapımızı yok edersek, birkaç yıl sonra etkilenen ürünlerin bile hasadını yapamayacağız. Çünkü ürün diye bir şey ortaya çıkmayacak. Çıksa bile ekilen yerin beşte biri kadar olacak. Örneğin bugün 350-500 kilo ya da en az 200 kilo ürün alınan bir dönüm tarla, anız yakımlarından dolayı gördüğü zarar neticesinde vereceği ürün miktarı da en fazla 15-25 kiloya düşecek. Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle çiftçilerimiz anız yakmasınlar. Yakma eğilimli olanlara da kesinlikle engel olunmalı. Yakanlar olursa da yetkili makamlara bu kişiler anında ihbar edilsin. Çiftçi kardeşlerimizi anız yakmamaları konusunda duyarlılık göstermelerini önemle rica ediyor ve anız yakmamaları için uyarıyorum”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10