Orhan:  "Lozan siyasi bağımsızlığın belgesidir"

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Dündar Orhan, 24 Temmuz Lozan Barış Anlaşması'nın 94'üncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Orhan â€?

Çerkezköy 23.07.2017 21:13:00 0
Orhan: 

“BU SÖZLEŞME İMPARATORLUĞUN PARÇALANMASI DEMEKTİ”

 

Lozan Barış Antlaşmasının 94.yıl dönümünün tüm ulusa kutlu olması temennisinde bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Dündar Orhan “ Bu antlaşma aynı zamanda Cumhuriyet’imizin uluslar arası meşruluk kapısının açılması demektir.  1914-1918 yılları arasında yapılan Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu yenilerek 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes sözleşmesini imzaladı. Bu sözleşme imparatorluğun parçalanması demekti. İtilaf Devletleri (7).maddeye dayanarak istedikleri yerleri işgal edeceklerdi bu da ateşkesin ‘sonun başlangıcı’ olduğunu göstermekteydi. Savaş yıllarında, yiğitçe savunulan Çanakkale’yi geçemeyen İtilaf Devletlerinin savaş gemileri, 13 Kasım 1918’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı önüne demirlendi.

 

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla başlayan ve 30 Ağustos 1922’de sona eren Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 12 Ekim 1922 de uzun ve çetin görüşmelerde, İtilaf Devletleri temsilcileri ile imzalanan ‘Mudanya Ateşkes Mütarekesi’ büyük bir başarıydı. Askeri zaferden sonra mücadele, diplomasi alanına taşındı. 1923 yılı yaz ayı ortasında bir yıl önce kazanılan büyük başarının dünyaca onaylanmasının adı ‘Lozan Barış Antlaşması’dır” diye konuştu.

 

“LOZAN BİR EŞİTLİK BELGESİDİR”

 

Lozan Antlaşmasının 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde TBMM temsilcileriyle itilaf devletleri temsilcileri ile imzalandığını ve yazılmasının ise sekiz ay sürdüğünü kaydeden Orhan “  Türk heyetinin koşulsuz bağımsızlık istemi nedeniyle çok gergin ve çetin geçmiştir. Lozan’a giden Türk heyetine 14 maddeden oluşan bir talimat verilmişti. Bunlardan ikisi çok önemliydi, birinci madde Doğu sınırı, Ermeni yurdu söz konusu olamaz. Sekizinci madde, kapitülasyonlar kabul edilemez. Üç yüz yıllık doğu sorunu ile kapitülasyonların uygulanmasından doğan ekonomik, parasal, yargısal anlaşmazlık vardı. Çöken Osmanlı Devletiyle ilgili bütün pürüzler giderilmeli yeni Türk Devleti her türlü sınırlamadan uzak olarak Dünya üzerindeki yerini almalıydı. Lozan bir eşitlik belgesidir. Türk tarafının son dönemde yaptığı tüm antlaşmalar başta Sevr olmak üzere, karşılıklı müzakere yapılmadan ilgili devletlere dayatılmak suretiyle adeta imzalatılmıştır. Lozan bir siyasi bağımlık belgesidir. Türkiye’yi bağımsız bir devlet olarak tanıtan ve bunu uluslar arası planda tescil eden belgedir” açıklamasında bulundu.

 

“İLK CİDDİ ADIMDIR”

 

Lozan’ın bir iktisadi bağımsızlık belgesi olduğunu kaydeden Orhan “ İktisadi millileştirme yolunda atılan ilk ciddi adımdır. Kapitülasyonların kaldırılması ve Düyun-u Umumiye borcu ödenmesinin bir plana bağlanarak, 1954’te bitecek biçimde devlet tarafından ödenmesi, Türkiye’nin dışarıya ekonomik bağımsızlıktan kurtulması için ihtiyaç duyduğu alt yapı yapıyı kurmasına olanak vermiştir.

 

Misak-ı Milli sınırları büyük ölçüde sağlanmış, komşularımızla sınırlar çizilerek ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ ilkesiyle komşularımız ile dostça geçinilmiştir. Savaştan barışa geçmeyi başaran başta Büyük Devlet Adamı, Kurucumuz, Kurtarıcımız, Türk Ulusunun Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Lozan Kahramanı İsmet İnönü ve dava arkadaşlarının hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları Şad olsun” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10