''Bir ülkede ifade özgürlüğünün ölçütü basının özgür olup olmamasıdır''

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Basından Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramına ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamaların

Tekirdağ 24.07.2017 20:38:00 0

Yüceer, “Bir ülkede ifade özgürlüğünün en belirleyici ölçütü basının özgür olup olmamasıdır” dedi.

 

‘’157 GAZETECİ YAZDIĞI HABERLER YÜZÜNDEN HAPİSTE’’

 

Basın mensuplarının tehditlerle, hukuksuz tutuklamalarla, gazete kapatmalarla, cezalarla iktidarın istediklerini yazmaya zorlandığını belirten Yüceer, “157 gazeteci yazdığı haberler yüzünden hapiste, binlercesi hapis ve işsizlik tehdidi altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Bu koşullarda kutlanana bayram demek mümkün değildir. Bu Cumhuriyet tarihinin en buruk basın bayramıdır” dedi.

 

‘’DÜNYADA TUTUKLANAN GAZETECİLERİN 3’TE BİRİ TÜRKİYE’DEN’’

 

Dünyada bu yıl tutuklanan gazetecilerin 3'te 1'inin Türkiyeli gazeteciler olduğunu ifade eden Yüceer, “bu utanç verici durumun sorumlusu iktidardır. İktidar eline aldığı OHAL sopasıyla tüm muhalif basını baskı altına almıştır. Bunun en belirgin örneği Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarıdır. Bugün bu değerli gazetecilerin de yargı karşısına çıktığı gündür. Umarım suçsuz yere aylardır hapiste tutulan Cumhuriyet çalışanları bugün serbest bırakılır” dedi.

 

‘’BASIN ÖZGÜR DEĞİLSE DEMOKRASİ RAHATLIKLA İŞLEYEMEZ’’

 

Basın üzerinde korkunç bir baskı ve zulüm uygulandığını, bunun gazetecilerin ve gazete yöneticilerinin kendi kendilerine sansür uygulamasına yol açtığını belirten Yüceer, “bir ülkede basın üzerinde baskı varsa, açık veya örtülü sansür varsa, oto sansür normalleşmiş hatta zorunlu hale gelmişse, gerçekler yazılamıyorsa, yani basın demokrasinin bekçiliğini gereği gibi yapamıyorsa veya yaptırılmıyorsa o ülkede demokrasinin işlemediği rahatlıkla söylenebilir” dedi

 

‘’O ZAMANA KADAR HEP BURUK BİR BAYRAM OLARAK KALACAKTIR’’

 

Her türlü olumsuzluğa rağmen direnç gösteren, halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler olduğunu ve halkımızın bu insanlara şükran borçlu olduğunu vurgulayan Yüceer, Basın özgürlüğü mücadelesi bir demokrasi mücadelesidir. İfade özgürlüğü tam olarak sağlandığında göğsümüzü gere gere kutlayacağımız bir basın bayramı olacaktır. Ancak o zamana kadar hep buruk bir bayram olarak kalacaktır” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10