Öz İplik İş Sendikası Beks Çorap'ta örgütlendi

Çerkezköy Beks Çorap ve İş Giyim A.Ş'de sendikal çalışmalarını sürdüren Hak İş'e Bağlı Öz İplik-İş Sendikası örgütlenmeyi tamamladı.

Çerkezköy 26.07.2017 21:09:00 0
Öz İplik İş Sendikası Beks Çorap

Bine yakın çalışanın bulunduğu, fabrikadan örgütlenme çalışmalarını iki aydır sürdüren sendika bakanlıktan sözleşme yapma yetkisini de aldı.

 

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Örgütlenme sürecini, sürecin en başından itibaren yürüten Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay açıklamalarda bulundu. Beks Çorap ve İç Giyim A.Ş.’de işçilerin isteği üzerine bir süredir örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini kaydeden Ay “ İşçilerin sendikaya üye olmasının ardından, Beks işverenin sendikal örgütlenme özgürlüğünü engellemeye yönelik bazı tavır ve davranışları ortaya çıkmaya başladı. Bu tutum gün geçtikçe artarak devam etti. İşçilere sendikaya üye olmaması için işveren tarafından türlü yollar denendi, psikolojik baskı yapıldı ama işçi vazgeçmedi. Tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen fabrika önünde işçilerin molaya çıktıkları saatlerde işçilere seslendik. Vardiya giriş çıkışlarında işçilere seslendik.  İşçilerle sesimizi duyurduğumuz fabrika telleri zamanla yükseltildi ve iletişimimiz kesilmeye çalışıldı. Biz yine yılmadık önce merdiven getirdik, merdivenin üzerinden işçilere kendimizi gösterdik. Daha sonrasında da bir vinç yardımıyla işçilere kendimizi gösterdik” açıklamasında bulundu.

 

“FABRİKAYA 100 METRE YAKLAŞAMAMA CEZASI ALDIK”

 

Ay” Biz sendikacıyız. Yasal zeminde çalışma yapma hakkımız var. Görevimiz; işçilerin haklarını savunmak, sendikaya üye olmak isteyen işçileri üye yapmak. Biz yasaların verdiği örgütlenme özgürlüğü hakkını kullanarak işçileri bilgilendirmek üzere fabrika çevresinde bulunduğumuz için şikayet edildik. Fabrikaya 100 metre yaklaşamama cezası da aldık. Örgütlenme sürecinde IndustriALL Küresel Sendikası ile sürekli iletişim halinde olduk. Söz konusu fabrikada dünyaca ünlü markalara üretim yapılması sebebiyle Avrupa sendikaları da konuyu yakından takip etti. Zaman zaman fabrika önünde bizimle beraber oldular. Aslında işverenler ve sendikamız arasında bir sosyal diyalog kanalı oluşturdular. Sendikamızın ve IndustriALL’ın markalarla irtibata geçmesinin ardından örgütlenme sürecinin seyri de elbette değişmeye başladı. İşveren sendikamız yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantıya IndustriALL temsilcileri de katıldı. Taraflar arasında örgütlenme sürecine ilişkin sorun teşkil eden konuları çözmeye yönelik bir protokol imzalandık. Beks Çorap yetkilileri, çalışanlarının serbest dolaşım özgürlüğüne bağlı olarak örgütlenme özgürlüğüne saygı duyduğunu ve sendikamız Öz İplik-İş'i yapıcı bir diyalog için meşru temsilci olarak gördüklerini açıkça beyan ettiler” açıklamasında bulundu.

 

“ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKASI BİR İŞÇİ HAREKETİDİR”

 

Çalışma Bakanlığının yetki tespitini sendikalarına gönderdiklerini kaydeden Ay “ Protokol imzalanmasının ardından Beks Çorap işçileri sendikamıza hızla üye olmaya başladı. İşverenler sosyal diyalog çerçevesinde sendikamızı, çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi anlattık. İşçilerin sendikamıza üye olma noktasındaki kararlılıklarını dile getirdik. Nitekim işyerinde çoğunluğu sağladık. 24 Temmuz 2017 tarihinde de ÇSGB Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Beks Çorap ve İç Giyim A.Ş.’de, yasanın aradığı çoğunluğu sendikamızın sağladığına dair yetki tespit yazısı tarafımıza ulaştı. Toplu sözleşme masasına da en kısa zamanda oturacağız. Buradan işçi arkadaşlarımıza da bir müjde vermek istiyorum. Öz İplik-İş Sendikası olarak Çorlu’da faaliyet gösteren ve  üyelerimize hizmet eden Trakya Bölge Başkanlığımızın yanı sıra Öz İplik-İş Sendikası Çerkezköy İlçe Başkanlığımızı da açıyoruz. 28 Temmuz’da saat 11:00’de açılışını gerçekleştireceğimiz başkanlığımıza tüm işçi arkadaşlarımızı da  davet ediyoruz. Beks Çorap’ta çetrefilli bir mücadele söz konusuydu. Ancak bu süreci Bek Çorap işçileri son derece güzel idare ettiler. Davalarından vazgeçmediler, yılmadılar, sendikamıza üye olmaya devam ettiler. Beks Çorap işçilerinin bu ısrarcı ve kararlı tutumu sendikamızı gururlandırıyordu. Bu haklı mücadelede başarı elbette Beks Çorap işçilerinindir. Buradan sendikamıza gönül veren Beks Çorap işçilerine teşekkür ederiz. Bu uğurda zaman gözetmeksizin işçilerle birlikte olan, üye yapabilmek için sürekli sistem başında olan  Trakya bölge Başkanımız, örgütlenme uzmanlarımız ve dava arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz. Diğer yandan geç de olsa sosyal diyalog kanallarıyla iletişime geçip, ortak noktalarda buluşabildiğimiz Beks Çorap yetkililerine de teşekkür ederiz. Öz İplik İŞ Sendikası olarak biz her daim sosyal diyalogtan yana olduk. Çatışma kültüründen uzak durduk. Sendikamızın üye sayısı her geçen gün artıyor. Beks Çorap işçilerini ailemize katmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu örgütlenme mücadelesi 23 bini aşan büyük Öz Birlik-İş ailesine hayırlı olsun” diye konuştu.

 

YAZI ULAŞMADI

 

Telefonla ulaştığımız Beks Çorap yetkilileri ise bakanlıktan gelen resmi yazının fabrikalarına ulaşmadığını, yazı geldikten sonra sendikal olarak ne yapılması gerekiyorsa sendika ile toplantıya gerçekleştireceklerini kaydettiler.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10