''Bayram mesai ücreti yüzde 200 olacak''

Türk Metal Sendikası 2017-2019 dönemini kapsayacak MESS işyeri Toplu İş Sözleşmesi taleplerini belirledi. Konuyla ilgili Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkan

Çerkezköy 3.08.2017 22:19:00 0

Koçak yeni MESS toplu sözleşme döneminde Türk metal Sendikası olarak çığır açacaklarını ve bugüne kadar yapılan toplu grup sözleşmelerinin en yüksek toplu iş sözleşmesi olacağını söyledi. Koçak ayrıca, yeni toplu iş sözleşmesinde ücretlerin yeniden belirlendiğini de ifade etti. Buna göre bayram mesaisi yüzde 200 olarak belirlenirken bayram harçlığının da yüzde 60 olması konusunda istekleri olduğunu belirtti.

 

TOPLU SÖZLEŞME TASLAĞINDA BEKLENTİLERİMİZ YANSITTIK

 

Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat koçak, dün saat 12.00’de Şubede düzenlediği basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu. Koçak;“Ülkemizin en büyük toplu iş sözleşmesinde zorlu süreç başlıyor. Türk Metal Sendikası olarak metal işkolunda 117 bin işçi adına imzalanacak toplu sözleşme görüşmeleri için start veriyoruz. Bilindiği üzere 2017 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşme taslak hazırlıkları, yetkili olduğumuz işyerlerindeki üyelerimizin, sendikamızca hazırlanan toplu sözleşme beklenti anketlerine yansıttıkları görüşler çerçevesinde başlatılmıştır. Akabinde, Genel Yönetim Kurulumuz tarafından Ankara, İstanbul, Gebze, Bursa ve İzmir olmak üzere toplam 5 bölgede düzenlenen geliştirilmiş temsilciler meclis toplantılarında, toplu sözleşme süreci boyunca izlenecek yol haritamız genel hatları, genel başkanımız tarafından üyelerimizin onayı alınarak belirlenmiştir” dedi.

 

SÖZLEŞME TASLAĞI YOĞUN ÇALIŞMALAR SONUNDA ÜYELERİMİZİN TALEPLERİDE GÖZ ÖNÜNE ALINARAK HAZIRLANDI

 

Başkan Murat Koçak şöyle devam etti;“Nihayetinde üyelerimiz, temsilcilerimiz, şube yöneticilerimiz ve genel merkez, genel yönetim kurulumuz buluşmasıyla yapılan yoğun çalışmalar sonucunda, üyelerimizin de talepleri alınarak, Toplu iş Sözleşmesi taslağı somut hale getirilip 02.08.2017 tarihinde Genel başkanımız Pevrul Kavlak önderliğinde Sendikamız Genel Mali Sekreteri Uysal Altundağ ve İstanbul, Çerkezköy ve Çorlu şubelerimizin katılımıyla düzenlenen Genişletilmiş Temsilciler meclisinde resmen açıklandı. Açıklamaya ilaveten sendikamızın yayın organları arasında yer alan Vardiya Gazetesi aracılığıyla sözleşme taslağının ayrıntıları üyelerimizin bilgisine aktarılacaktır. Bu konuda ayrıca Sendikamızın internet sitesi üzerinden ad soyad, TC ve işyeri bilgileri kullanılarak sorgulama yapılması durumunda hep birlikte oluşturmuş olduğumuz toplu iş sözleşme taslağının, kendi ücretine yansımasını net bir şekilde görebilecek sistem üyelerimizin hizmetinde olacaktır. Bu konuda çalışma başlatılmış bulunuyor” diye konuştu.

 

BİRİNCİ AŞAMADA ÇEKME UYGULAMASIYLA TOPLAMDA %6.69 ZAM

 

Koçak; “İnsanca çalışıp yaşamak için, ihtiyaç duyulan sosyal yardım, ücret zamları ve yeni taleplerimize ilaveten, özellikle 2016 yılı başında popülit bir yaklaşımla diğer ücret gruplarını dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin yarattığı olumsuz sonuçları çözüme kavuşturacak hazırlıklarımız olan çekme zammı, kıdem zammı ve seyyanen zam taleplerimizle toplu sözleşme görüşmelerine hayırlısıyla başlayacağız. Hep beraber oluşturduğumuz taslağa göre üç aşamalı bir zam paketi içermektedir. Birinci aşamada, ’çekme’ uygulamasıyla işçilerin ücretlerinde iyileştirme talep ediliyor. Toplamda %6.69 zam talebi anlamına gelen çekme uygulamasıyla ücret adaletsizliklerini gidermek amaçlanmaktadır. Yapılan iyileştirmelerden sonra sendika üyesi tüm işçilerin ücretlerine ilk altı ay için seyyanen bir lira 75 kuruş zam talep edilmektedir. Çekmeye seyyanen zam uygulamalarının ardından işçilerin ücretlerine her kıdem yılı için 15 kuruş Kıdem zammı talep edilmektedir. Böylece birinci altı ay için talep edilen ücret artış oranı %38.28’e ulaşıyor. İkinci altı ay enflasyon +2, üçüncü altı ay Enflasyon +2 dördüncü altı ay enflasyon +2 Sosyal yardımlarda birinci yıl %40 ve ikinci yıl enflasyon +4 olacak” ifadesini kullandı.

 

BAYRAM ÇALIŞMA MESAİSİ %200, KURBAN BAYRAMI PARASI %60 ARTIŞ

 

Murat Koçak bayram ve mesai ücretlerinde de önemli artışların olacağını belirterek, “Ayrıca bayram çalışma mesaisi %200 Kurban bayramı parası %60 artış tamamlayıcı sağlık sigortası, banka  promasyonları, kayınvalide kayınpeder ölüm izinleri, 30 günlük kıdem hakkının korunması, iş sürelerinin denetim hakkı, hafta tatilinin Pazar günü sayılması, Postabaşılık tazminatının %15 artış, bakım ve teknik operatör tazminatı %10 artışları yeni taleplerimiz olacak. 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu çerçevesinde yürütülecek toplu sözleşme görüşmeleri taslak hazırlık aşamalarında görüldüğü gibi ayni hassasiyetle objektif olarak günü gününe temsilcilerimiz ve şahsım üzerinden üyelerimizle paylaşılacaktır”

 

ALIN TERİ VE EKMEĞİMİZ ÜZERİNDEN KÖTÜ AMAÇLI KİŞİLER ÇIKACAKTIR BUNLARA İTİBAR ETMEYECEĞİZ

 

Başkan Koçak ;“Çalışanlar için böylesine önemli sözleşme dönemi içinde her zaman olduğu gibi kötü niyet ve farklı amaç taşıyan bir takım kişi, örgüt ya da gruplar hain ve alçakça planlarını hayata geçirmek isteyecektir. Alın teri emeğimiz, dolayısıyla ekmeğimiz üzerinden kendi amaçlarına yönelik hareket edenlere karşı, tüm üyelerimizin alın teri hakkımızın değeri için mukaddes mücadeleyi amaç edinmiş, Türk mMetal ‘den gelen sese kulak vermesi gerekmektedir. Bu sorumluluk ve bilinç içinde oluşturmuş olduğumuz birlik ve beraberliğimiz, hiç kuşkusuz bizleri arzu ettiğimiz sonuçlara taşıyacaktır. İş ve işyerlerinin genişlemesinde emek sarf ettiğimiz fabrikalarımızda hep birlikte alın teri emeğimizin değeri için vereceğimiz mücadelenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

YENİ DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TASLAĞI HAKKINDA ÜYELERİMİZİ BİLGİLENDİRİYORUZ

 

Başkan Murat Koçak Sendikanın yayın organı olan vardiya gazetesinde yayınlanan yeni sözleşme taslağı ile ilgili bilgilerin yar aldığını ve sendika üyelerinin taslak hakkında bilgi sahibi olmaları için sendikaya bağlı işyerlerinde çalışan üyeleri bilgilendirmek için dağıtımının da yapıldığını ve bu arada kendisinin de tüm işyerlerini ziyaret ederek konu hakkında geniş açıklamalarda bulunarak bilgilendirmelerde bulunduğunu belirtti. Koçak ayrıca, sendikaya yeni üye olan işyerlerindeki çalışanlarla birlikte yapılacak olan bu MESS grup toplu iş sözleşmesinin 200 bin Türk Metal Sendikası üyesini kapsayacağını da sözlerine ekledi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10