Tarım alanlarının imara açılmasına artık son verilsin!

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy'ün ve Kapaklı ilçelerinde, devamlı yoğunlaşan nüfusla birlikte, tarım alanlarının imara açılmaya başlamasına t

Çerkezköy 9.08.2017 20:12:00 0
Tarım alanlarının imara açılmasına artık son verilsin!

Bu iki ilçede çiftçiliğin bitme noktasına getirildiğini belirten Toprak, Çerkezköy ile Kapaklı’da çiftçiliğin can çekiştiğini söyledi.

 

‘’TARIM ALANLARINA DOKUNULMASIN’’

 

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak;”Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimiz Trakya Bölgesi’nde sanayi ağırlıklı ilçeler olması nedeniyle, zaten dar alana sahip olan bu ilçelerimizde ekilebilir tarım alanlarımız her geçen gün azalma göstermektedir. Tekirdağ’ın yaklaşık üç buçuk yıl önce Büyükşehir olmasıyla, Kapaklı’nın ilçe oluşu, Çerkezköy’ün köyleri Kapaklı’ya bağlanarak mahalleye dönüştürülmesi ve köyden mahalleye dönüştürülen bu yerleşim yerlerimizde ekilebilir tarım alanları birer birer imara açılmaya başlaması, çiftçilerimize ekili alan bırakmamaktadır. Durum böyle olunca da Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizde çiftçilik artık can çekişir duruma gelmiştir. Kısaca bitme noktasındadır. İki ilçemizde de şu anda çiftçilik çok dar bir alanda yapılıyor. Çerkezköy ve Kapaklılı çiftçiler olarak mevcut ekilebilir alanlarımıza dokunulmamasını ve imara açılmamasını istiyoruz. Eğer bu mevcut tarım alanları da imara açılırsa, bölgemizde geçimini tarımla yani çiftçilikten sağlayanların durumu ne olur?” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

‘’ŞU ANKİ TARIM ALANLARIMIZIN KORUNMASINI İSTİYORUZ’’

 

Toprak; “Son 10 yıl içinde Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizde ekilebilir alan 120 bin dönüme düştü. Önümüzdeki on yıl içinde de bu durum 30 bin dönüme inecek. Çünkü her yıl Çerkezköy, Türkiye ortalamasının üstünde göç alıyor. Türkiye’de göç alan yerleşim yerlerinde ilk sırada yer alıyor. Ardından Çorlu ve Kapaklı ilçemiz geliyor. Bu nedenle Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizde çiftçilik son noktada yani sınırda var olma savaşı veriyor. Belki on yıl sonra bölgemizde çiftçiğin esamesi bile kalmayacak. Bir kez daha üstüne basa basa söylüyorum. Ekilebilir alanlarımızın imara açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Tek istediğimiz şu anki ekilebilir alanlarımız olduğu gibi kalsın. Yetkili makamlardan tek isteğimiz mevcut ekilebilir alanlarımıza dokunulmaması yani korunması konusunda gereğini yapmalarını istiyoruz” dedi.

 

MEVCUT TARIM ALANLARI YOK OLUNCA HAYVANCILIKTA BİTER

 

Hasan Toprak ekilebilir tarım alanlarının yok olmasıyla birlikte bölgede hayvancılığında biteceğini ileri sürerek, “Özellikle şunu da belirtmek istiyorum. Bölgemizde tarım alanları yok olunca bölgede çiftçilik dışında büyük ve küçükbaş hayvan üreticiliği yapanlar da zor durumda kalacak. Çünkü tarım alanı yok olunca hayvancılıkta biter. Hayvancılık yapanlar en azından mevcut tarım alanlarından elde ettikleri ürün artıkları ve de elde ettikleri samanla hayvanlarının bir bölüm yiyeceğini temin ediyor. Bölgemizde hayvancılıkta son bulunca et fiyatları da bu bölgede çok daha yukarıda seyreder” diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10