'Anadolu Köstebeği' ilk kazmayı vurdu

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu Türkiye'nin ilk yerli tünel kazı makinesinin açılışını yapmak üzere dün Tekirdağ'a geldi.

Çorlu 10.08.2017 20:03:00 0

Programı kapsamında Çorlu Havalimanı’na inen Eroğlu’nu protokol üyeleri karşıladı. Daha sonra Ergene’ye geçen Eroğlu burada ilk yerli tünel kazı makinesinin hizmete alınması için yapılan törene katıldı. Törende bir konuşma gerçekleştiren Eroğlu, ‘Bizim sanayicimiz, elindeki imkan doğrultusunda dünyadaki her makineyi teçhizatı yapabilir ben buna inanıyorum. Yabancılar bunlara TBM diyorlar. Ama bu bildiğin köstebek. Biz bundan böyle buna Anadolu Köstebeği diyeceğiz’ açıklamalarında bulundu.

 

‘’BU BİLDİĞİN KÖSTEBEK’’

 

Beraberindeki TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekilleriyle birlikte Ergene’ye geçen Bakan Eroğlu, burada Türkiye’nin ilk yerli tünel kazı makinesinin hizmete alınması için düzenlenen törene katıldı. Törene katılan Eroğlu, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi ve Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından karşılandı. İşçilerle bir süre sohbet eden Eroğlu daha sonra bir konuşma yaptı. Eroğlu;  "Dünyanın en modern, en ileri teknolojileri bizde. Burada özellikle bunlara TBM falan diyorlar, yabancılar bazen böyle fiyakalı sözler falan söylüyorlar. Bu bizim bildiğimiz köstebek. Onun adına bundan böyle Anadolu Köstebeği diyeceğiz. Şirkete dedim ki sizde bunu yapacak teknoloji, şevk, heyecan var demiştim. Onlarda inandılar ilk yerli tünel açma makinesini yaptılar. Biz sürekli tünel açıyoruz. İstanbul'da açtığımız tüneller he yerin altında olduğu için göremiyorsunuz. Kuzey ve güney Haliç de açtığım tünellerin haddi, hesabı yok. Kemerburgaz'dan, Baltalimanı'na kadar tünel. Çünkü Haliç'i kurtarmak için bütün atık suları tünellerde topladık. İşimiz tünellerle, çok tünel açıyoruz. DSİ ve karayolları dünyanın en uzun tünellerini açıyor" ifadelerini kullandı.

 

TÖRENİN ARDINDAN DERİN DEŞARJI İNCELEDİ

 

Törende gerçekleşen konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, beraberindeki TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekili ve bölge valileriyle birlikte oluşturulan platform üzerinden düğmelere basarak, ilk yerli tünel açma makinesi olan 'Anadolu'yu hizmete aldı. Tünel açma çalışmaları alandaki dev ekranlardan izletildi. Törenin ardından Ergene’den ayrılan Bakan Eroğlu, beraberindekilerle birlikte Ergene-2 OSB atık su arıtma tesisi, kara boru hattı geçiş mevkii ve Çorlu evsel atık su arıtma tesisi ile derin deniz deşarj şantiyesini gezdi. Şantiye ile ilgili yapılan bilgilendirmede, ‘’İlk yerli tünel açma makinesinin hizmete alındığı atık su arıtma tesisiyle birlikte toplam uzunluğu 19 bin 973 metre olan 3 ayrı tünel inşa edilecek. Tekirdağ’ın Ergene Havzası’nda kurulu ve faaliyette olan 10 Organize Sanayi Bölgesi'nin yarattığı atık sular, kanal ve tüneller aracılığıyla toplanarak arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’nin 4.5 kilometre açığına ve 47 metre derinliğine deşarj edilecek’’ ifadeleri kullanıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10