Sanayileşmenin çevreye etkisi Süleymanpaşa'da tartışıldı

"Sanayileşme ve Göç Kıskacında Kent ve Çevre Yönetimi" temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen KENTFOR, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi Yerel Yönetimler Uygulama ve AraştÄ?

Süleymanpaşa 11.08.2017 20:43:00 0
Sanayileşmenin çevreye etkisi Süleymanpaşa

Süleymanpaşa İlçesindeki Ramada Otel'de "Sanayileşme ve Göç Kıskacında Kent ve Çevre Yönetimi" teması ile gerçekleştirilen Forum'da Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra Süleymanpaşa Belediyesi Ekrem Eşkinat,  TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Daire Başkanları, Türkiye'nin önemli üniversite ve kurumlarından uzmanlar yer aldı.

 

‘’İLİMİZ BÜYÜRKEN SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI DA BÜYÜYOR

 

II. KENTFOR'da  Hacettepe Üniversitesi HÜYAM Müdürü, Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve Beykoz Üniversitesi İYBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy'dan sonra bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ'ın, Türkiye'nin Trakya topraklarındaki tek büyükşehri olduğunu belirterek "Tekirdağ'ın beş farklı vizyonu var. Bunlar; sanayi, tarım-hayvancılık, turizm, üniversite ve lojistiktir. Tekirdağ'ın 6.313 kilometre arazisi var. Bu yüz ölçümü ile Türkiye'de 54. sıradadır. Son sayıma göre nüfusu 972.875'tir. Nüfus bakımından 23. sıradadır. Yüzde 3,66'lık nüfus artışıyla Türkiye'de 2. sıradadır. Tekirdağ geliri, giderinden fazla olan on ilden biridir. 1970'lerde başlayan sanayi oluşumu, 80'lerde hızlanmış ve 90'larda iyice büyümüştür. Günümüz itibariyle 1.544 sanayi kuruluşu bulunan, 13 organize sanayi bölgesi, 1 Avrupa serbest bölgesi ve 150.000 çalışanı olan Tekirdağ'ın büyük bir sanayi vizyonu var. Bu sanayi kuruluşları kurulurken arıtma tesisleri zamanında yapılsa ve denetimler yapılmış olsa çevre kirliliği bu düzeyde olmazdı. Göreve geldikten sonra TESKİ'yi kurduk ve arıtma tesisleri yaparak, atık suların arıtılması konusunda çok büyük mesafe aldık. Türkiye'de tekstil üretiminin yüzde 10'unu, deri üretiminin yüzde 37'si, kâğıt üretiminin yüzde 40'ı bölgemizdeki sanayi kuruluşları tarafından gerçekleştiriliyor. İlimizde bulunan sanayi kuruluşlarının yüzde 70'inin merkezleri İstanbul'dadır. Türkiye'de tahsil edilen vergilerin yüzde 9'u Tekirdağ'dan toplanıyor. Böyle bir ters orantı var. Tekirdağ'da Doğu grubunda işsizlik 3.8, Batı grubunda yüzde 9.9'dur. İlimiz büyürken sorunları ve ihtiyaçları da büyüyor. Tekirdağ, günübirlik politikalar ile değil, uzun vadeli stratejik planlarla daha iyi bir yere taşınabilir. II. KENTFOR toplantısının bu anlamda büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum" dedi. Konuşmaların ardından yapılması planlanan projeler hakkında bilgilendirme yapılırken, başlatılan çalışma ile ekonomi, eğitim, nüfus, istihdam, alt yapı, imar gibi önemli konularda kentin projeksiyonu çıkartılarak atılacak adımların belirlenmesi için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

 

Haber / Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10