Saman bu yıl altın değerinde

Çerkezköy Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, geçen yıla göre bu yıl 30 kilogramlık bir saman balya fiyatının 10 TL'den satıldığını ve önümüzdeki bir buçuk ay içinde

Çerkezköy 11.08.2017 20:51:00 0
Saman bu yıl altın değerinde

Saman fiyatlarındaki bu yükselişin altın fiyatlarının geride bırakacağını ifade eden Toprak, yükselişin et fiyatlarına yansıyacağını tahmin ettiğini belirtti.

 

‘’SAMAN BU YIL ALTIN DEĞERİNDE’’

 

Hasan Toprak bu yıl saman fiyatlarının geçen yıla göre 6 TL daha fazla bir fiyatla satışa çıktığını belirterek; “Geçen yıl saman tarlada 4 TL’den satılıyordu. Ancak bu yıl 10.00TL’den işlem görmeye başladı. Özellikle büyük baş hayvancılık yapanlar yem olarak kullanılan saman ve benzeri hayvan yiyeceklerine olan talebi devamlı artıyor. Saman baklagiller veya bugdaygillerin kurutulmuş halidir ve hayvan yemi olarak büyük baş ve küçükbaş hayvanların, yani otlaklarda beslenen hayvanlar için yem olarak kurutulmuş yiyeceğidir. Yaz aylarında gerek yeşillik alanlarda gerek çiftçilerimizin ektiği buğday, arpa, yulaf ve mısır gibi tarım ürünlerinden kesilip hayvanlara kış yiyeceği olarak depoladıkları önemli kışlık yiyecekleridir. Samanı hayvanların kolay sindirmesi için de içine vitamin ve buna bağlı yiyeceklerde harman edilerek hayvanlara veriliyor. Bu arada yonca türü yiyeceklerde yem olarak verilmektedir” dedi.

 

SAMAN SÜT HAYVANLARINA DA YARARLI ÇOK

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, saman’ın süt hayvanlarına da faydalı olduğunu belirterek, “Saman aynı zamanda süt üreticiliğinde verimin arttırılması bakımından da kullanılan bir kışlık yemdir. Aynı zamanda saman hayvanların yattıkları yerlere de serilerek onlara yatak olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle hayvancılık yapanların en çok tercih ettikleri yem olan saman, bu yıl da beklenmedik bir şekilde rağbet görmesi, fiyatını önceki yıla göre daha ilk hasat üretiminin ardından buçuk kat artmış bulunuyor. Samanı uzun süre muhafaza etmek içinde özellikle küflenmesini önlemek için havalandırılması lazımdır. Eğer saman çürür ya da küflenir ise, o zaman hiçbir işe yaramaz hem besin değeri çok düşer, hem de hayvanların hastalanmasına neden olur” diye bilgi verdi

 

İYİ SAMAN ELDE EDİLMESİ ÜRÜNÜN UYGUNLUĞUNA BAĞLI

 

Toprak tarladan iyi bir saman elde etmek için o yıl içinde hava koşullarının da iyi ürün alınmasına bağlı olduğuna dikkat çekerek; “Şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Başarılı bir saman hasatı, ekin, tarla ve hava şartlarının aynı olmasına bağlı. Bu gerçekleştiğinde tarladaki ürünlerden elde edilen saman çok uygun oluyor. İşte bu yıl hasadını yaptığımız buğday, arpa ve yulaf hava koşullarının ve yağışların beklentilerimiz gibi gitmesi saman üretimini de kaliteli kılmıştır. Bu yıl elde ettiğimiz saman önceki yıllara göre hem daha kaliteli olduğu gibi hem de daha çok saman elde etmiş durumdayız”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10