Ahilik haftasında Çerkezköy rüzgarı esti

Tekirdağ'da çeşitli etkinliklerle Ahilik haftası kutlama törenleri gerçekleştirildi.

Tekirdağ 30.11.2000 00:00:00 0
Ahilik haftasında Çerkezköy rüzgarı esti

Bu yıl 10.’su kutlanan Ahilik haftası etkinlikleri kapsamında Tekirdağ İl genelinde yılın ahisi, kalfası ve çırağı Çerkezköy’den çıktı. Vali Mehmet Ceylan Tekirdağ ahisi Fikri Günere’e plaket takdim etti.

 

 İLK TÖREN VALİLİK ÖNÜNDE YAPILDI

 

Tekirdağ’da yapılan Ahilik haftası etkinliklerinin ilk töreni valilik önündeki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Burada yapılan çelenk sunma töreninde Vali Yardımcısı Lütfullah Gürsoy, Süleymanpaşa İlçe Kaymakamı  Arslan Yurt, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkşinat, Tekirdağ Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kemal Cöne, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Sami Kayın, oda başkanları, Tekirdağ Ticaret İl Müdür Vekili Enver Tepe, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Ardından valilik çelengini Vali Yardımcısı Lütfullah Gürsoy, Büyükşehir Belediye çelengini Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Odalar Birliği çelengini Birlik Başkanı Sami Kayın ve S.S. 29.  Bölge Esnaf Odaları Birliği çelengini de Oda Başkanı Ali Özen koydu.

 

BİRLİK VE ODA BAŞKANLARI TEKİRDAĞ AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞI İLE BİRLİKTE VALİ CEYLAN’I ZİYARET ETTİ

 

Valilik önündeki töreni müteakip Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Sami Kayın Oda Başkan Vekili ve Çerkezköy Esnaf Odası Başkanı Ali Bozdağ, oda yönetim kurulu üyeleri Hüseyin Bahar, Mehmet Çelebi, Saray Esnaf Odası ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali özen, Tekirdağ İl Ticaret Müdür Vekili Enver Tepe ve Tekirdağ Yılın Ahisi Fikri Güner, Tekirdağ  yılın Ahi kalfası Melih Eren, Tekirdağ yılın çırağı Yasin Südüpak ile birlikte Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ı makamında ziyaret etti.

 

VALİ CEYLAN BAŞARILAR DİLEDİ

 

Ahilik haftası öncesi Tekirdağ il genelinde belirlenen ahi, kalfa ve çıraklar Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon tarafından kriterleri göz önüne alınarak yapılan belirlemede Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Ahi olarak gösterilen Çerkezköylü esnaflardan Güner Oto Sahibi 43 yıllık Esnaf Fikri Güner Tekirdağ’da yılın Ahisi, yine Çerkezköy  Küçük Sanayi Sitesinde istek Oto da kalfalık yapan ve 5 yıldır aynı yerde çalışan kalfa melih Erdem Tekirdağ’da yılın Kalfası, ve Çerkezköy Selahattin Erkek kuaföründe 2 yıldır çırak olarak çalışan Yasin Südüpak’te tekirdağ’da yılın Çırağı seçildi.Vali Mehmet Ceylan kendisini ziyaret eden oda başkanları ve tekirdağ’da yılın ahisi Fikri Güner,kalfası  melih Erdem ve çırağı seçilen Yasin Südüpak ile yakından ilgilendi ve tekirdağ’ın örnek esnafları olduklarını ve bu başarılarının devam etmesi temennisinde bulundu.Vali Mehmet ceylan Daha sonra Tekirdağ’da yılın Ahisi seçilen Fikri Güner’e plaket takdim etti. Ardından günün anısına toplu fotoğraf çekildi.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALBAYRAK’I DA ZİYARET ETTİLER

 

Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarları odaları Birliği Başkanı Sami Kayın, Birlik başkan vekili ve Çerkezköy Esnaf odası başkanı Ali Bozdağ, Birlik yönetimi, İl Ticaret Müdür vekili Enver tepe ve Tekirdağ ahisi Fikri Güner, Tekirdağ yılın kalfası Melih Erdem, Tekirdağ yılın çırağı Yasin Südüpak ‘la birlikte Teklirdağ Büyükşehir belediye Başkanı kadir Albayrak’ı Süleymanpaşa Belediyesi’nde ziyaret ettiler. Başkan Kadir Albayrak, ahiliğin önemli olduğunu, seçilen ahilerin tüm esnaf ve sanatkarlara örnek teşkil eden kişiler olduğunu ve ahiliğin kuruluşunun da çok eski olduğunu belirtti ve Tekirdağ’da yılın ahisi olan fikri Güner’i Yılın kalfası olan melih Erdem’i ve yılın Çırağı olan Yasin Südüpak’ı tebrik etti ve ardından birer kol saati ve birer radyo hediye etti. Başkan Albayrak  Ahiler ve oda başkanlarıyla birlikte günün anısına daha sonra objektiflere topluca poz verdi.

 

AHİLİK TÖRENİ TUĞLALI PARKTA YAPILDI

 

Saat 12.00’de Tuğlalı Park’ta düzenlenen Ahilik haftası töreninde Vali Mehmet Ceylan, Vali Yardımcısı Lütfullah Gürsoy, İl Ticaret Müdür vekili Enver Tepe, Tekirdağ Garnizon komutanı Kurmay Albay Kemal Cöne, Tekirdağ Esnaf  ve Sanatkarlar odaları Birliği başkanı Sami Kayın, Başkan vekili ve Çerkezköy Esnaf odası başkanı Ali Bozdağ, Birlik Yönetim kurulu üyesi  ve Saray Esnaf odası başkanı Ali Özen, STK yöneticileri, daire müdürleri, Ahilerin yakınları ahi adayları ve kalabalık bir vatandaş kitlesi katıldı.

 

‘’Ahi; kardeş demek, dostluk cömertlik ve eli açık demektir’’

 

Tuğlalı Park’ta yapılan törende konuşan Tekirdağ İl Ticaret Müdür Vekili Enver Tepe,”Bu yıl 10.’sunu kutladığımız Ahilik haftası kutlamalarına hoş geldiniz. 13. Yüzyıldan yaşayan Ahi Evranı Veli tarafından kurulan Ahilik teşkilatı, doğruluk, yardımseverlik ilkelerine bağlı olarak faaliyet gösteren, halkımızın sanat sahibi ve meslek erbabı olmasını teşvik eden ve bunu kurallara bağlayan bir esnaf sanatkarlar kuruluşudur. Ahinin anlamı kardeş demek olup, aynı zamanda dostluk, cömertlik ve eli açık demektir. Ahilikte, çalışanın ücretini alnının teri kurumadan ödemek, eşine, aşına özen göstermek, ölçüde tartıda doğru olmak, iyi bir esnaf iyi bir üretici olmak başlıca prensiptir. Eli açık olmak, sofrası misafir için kapısı açık olmak. Ahiliğin faziletlerinden gözü kapalı olmak. Dili kapalı olmak, beli kapalı olmak, Ahiliğin yasaklarındandır. Şu güzel sözler Ahi Evran’a aittir. ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir, kuvvetli iken affetmesini hiddetlikten yumuşak olmasını bil’ üretilen ürünler için kalite kontrol, esnaf birlikleri ve tüketici hakları gibi konulara çağlar öncesinden çözümler getiren ve bunu uygulamaya koymuş olan Ahiliğin ne denli önemli kurum olduğu bu gün daha iyi anlaşılmaktadır. Ahilik felsefesinin günümüzdeki toplam kalite yönetimi müşteri memnuniyetini, çalışma ve çevre standartları, iş ahlakı ve bunun gibi konularla paralellik gösterdiği görülmektedir. Ahilik kültürü meslek ahlakının tarihimizdeki en önemli örneğidir. Bu kültürün yapı taşları olan sevgi, saygı, işbirliği, doğruluk ve güvenirlik gibi değerlerin tekrar hayat bulması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır. Bu  duygu ve düşüncelerle 10. Ahilik haftasının tüm esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı ve bol kazançlar getirmesini dilerim” dedi.

 

İLİN AHİSİ FİKRİ GÜNER’E  İLİN KALFASI MELİH EREN’E İLİN ÇIRAKAĞI YASİN SÜDÜPAK’A ŞED KUŞADILDI

 

Enver tepenin konuşmasının ardından ilin Ahisi Seçilen Fikri Güner’e, İlin kalfası Melih Eren’e ve ilin çırağı Yasin Südüpak’a Tekirdağ Esnaf ve Sanatlarları odaları birliği başkanı Sami Kayın ve başkan vekili  ve Çerkezköy Esnaf Odası Başkanı Ali Bozdağ tarafından  ‘Şed’ giydirildi. Ardından Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kemal Cöne tarafından plaket ve hediyeler verildi. Tören daha sonra Tekirdağ İl Halk Eğitimi merkezinin folklor ekibinin gösterileriyle sona erdi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10