''Rakı ve şarabın yerine üzüm''

Tekirdağ'ın simgesi haline gelen üzümü ülkeye daha iyi bir şekilde tanıtmak amacıyla Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali ba

Süleymanpaşa 22.09.2017 20:11:00 0

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, gerçekleştirdiği konuşmada, geçtiğimiz aylarda rakı ve şarap fabrikasının kapanmasından dolayı duyduğu üzüntüsünü dile getirerek, bağcılık endüstrisini geliştirmek istediklerini ifade etti.

 

1500’E YAKIN ÜZÜM ZİYARETÇİLERE SERGİLENDİ

 

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’nin açılış töreni 1500’e yakın farklı çeşit üzümün yetiştirildiği ve sergilendiği Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. Açılışta, enstitüde yetiştirilen üzümlerden olgunlaşmış olan türler ziyaretçilere sergilendi. Festivalin açılış töreni saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan törende Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Gürkan Güvenç Avcı​​​ ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan birer konuşma yaparak Tekirdağ’da bağcılık faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek festivalin hayırlı olması dileklerini ilettiler.

 

GİRESUN VE TEKİRGÖL BELEDİYE BAŞKANLARI ONUR KONUKLARI

 

3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’nin açılışında Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ Müftüsü İsmail İpek’in yanı sıra, onur konuğu olarak Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ve Giresun Belediye Meclis Üyeleri ile Romanya’dan Tekirgöl Belediye Başkanı Soceanu Iulian Constantin ve beraberindeki heyet de hazır bulundu.

 

 RAKI VE ŞARAP FABRİKASININ KAYBINI ORTADAN KALDIRACAK ADIMLAR ATIMAK ZORUNDAYIZ

 

 Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Bugün üçüncüsünü yapmak üzere toplandığımız bağ bozumu etkinlikleri, aslında bu bölgenin kalkınması konusunda önemli unsurlardan biri. Biz yerel halk olarak, Süleymanpaşalılar olarak burada temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Kalkınmamızı sürdürülebilir bir yöntemle götürmek istiyoruz. Bunlardan biri üniversite kenti olmaksa diğeri de iyi bir tarım ve hizmet kenti olmaktır. Biz üzüm üretiminin bu bölgede ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Yıllar içinde üzüm üreticisi her ne kadar alanlarını kaybetmiş olsa da bu bölgenin kalkınma motoru olarak bunu değerlendirmek bizim görevimiz olmalı. Yıllardır bizim aslında çok farkında olmadığımız ama bu alanda Türkiye’nin iki önemli kurumundan bir tanesi bizim şehrimizde. Şu anda içinde bulunduğumuz bağcılık araştırma enstitüsü bizim şehrimizin açık hava müzesi konumunda. Burada 1500’e yakın kök her sene farklı dönemlerde mahsul veriyor. Yani bir açık hava üzüm müzemiz var. Üzüm ürünlerini araştıran, geliştiren, yetkin bir kurumumuz var. Bu kuruluşu ve bu doğal müzeyi tanıtmak da bizim görevimiz olmalı. Aynı zamanda son yıllarda kaybettiğimiz Tekirdağ’ın ekonomisine ciddi katkıda bulunan ve simgesi olan Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası’nın kaybını ortadan kaldıracak yeni adımlar da atmak zorunda olduğumuz düşünüyoruz. Bu kadar bağcılığa elverişli bir klimaya sahip olan şehrimiz bundan sonra üzüm ve bağcılık alanında daha fazla geliştirilmeli, biz de yerel yönetim olarak elimizden gelen katkıyı koymalıyız. 3 gün sürecek olan şenliğimiz tekrar sahilde bu kurumla birlikte yapacağımız pekmez kaynatma töreni ile devam edecek. En son Candan Erçetin ve Kardeş Türküler konseri ile sona erecek. Ben 3 gün içinde başta şehrimizi ziyaret edecek konuklarımız olmak üzere herkese iyi vakit geçirmelerini ve şehrimize de katkı vermesini diliyorum” açıklamalarında bulundu.

 

‘’BAĞCILIK ENSTİTÜSÜ DE İLİMİZ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR KURULUŞTUR’’

 

Eşkinat’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Ceylan, “İlimiz 40 bin hektara yakın bir alanda bağcılık faaliyeti gösteriyor. Şu an içinde bulunduğumuz kurum olan Bağcılık Enstitüsü de ilimiz için oldukça önemli bir kuruluştur. Bağcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yetiştirdiği ürünlerin gerek kalite, gerekse diğer ürün hastalıkları konusunda en iyi ve en kaliteli ürünü almalarına buradaki arkadaşlarımız büyük katkı sunuyorlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği bu önemli kurumda arkadaşlarımız, bugün de aynı disiplinle çalışmalarını sürdürüyorlar. Burada farklı illerin ürünlerinin hem korunması, hem de gelecek nesillere aktarılması konusunda güzel çalışmalar yapılıyor. Bu güzel organizasyon bizlere bağcılığın önemini ve bağcılıkla ilgili ve bölge ekonomisindeki değeri ile ilgili gerçekten önemli bir etkinlik olacak. Bu tür etkinlikler farkındalık yaratmak açısında önemli bir çalışma, ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10