Belediyenin cevabı Garip'i tatmin etmedi

Eylül ayının ilk meclis toplantısında Ak Parti Meclis üyeleri tarafından verilen soru önergesine, Çerkezköy Belediye Başkanlığı tarafından tek tek cevap verildi.

Çerkezköy 24.09.2017 18:35:00 0
Belediyenin cevabı Garip

Örnek Sokak projesi ile alakalı gelen soru önergesini tek tek açıklayan Çerkezköy Belediyesi’nin cevapları Dr. Remzi Garip’i tatmin etmedi. Ak Parti Meclis üyesi Remzi Garip Amerika seyahati öncesinde basın açıklaması yaptı. Konunun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Garip, Örnek Sokak projesinin makyajdan ibaret olduğunu söyledi.

 

ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ TEK TEK CEVAP VERDİ

 

Eylül ayının ilk haftasında toplanan Çerkezköy Belediye Meclisi’ne Ak Parti kanadından soru önergesi verilmişti. Gaziosmanpaşa Mahallesi Butçular Sokak ve benzeri sokaklar üzerinde yapılan ‘Örnek Sokak’ projesi ile alakalı verilen soru önergesine Çerkezköy Belediyesi tek tek cevaplayarak, tüm Ak Parti meclis üyelerine gönderdi. Verilen cevaplar eski Çerkezköy Belediye Başkanı aynı zamanda Çerkezköy Belediyesi Ak Parti Meclis üyesi Dr. Remzi Garip’i tatmin etmedi. Dr. Remzi Garip yurtdışında olması nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayarak, verilen cevapları yetersiz olduğunu belirtti. Garip; ‘’Mülkiyetleri vatandaşa ait olan, ön bahçe çekme mesafelerine, kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadan, muafakatları alınmadan, kamulaştırma bedeli ödemeksizin, kanun dışı yıkım ve uygulamanın yasal dayanağı sorulmuştur. Konuyla ilgili Çerkezköy Belediye Başkanlığı Fen işleri Müdürlüğünün 08.09.2017 Tarih ve 22434857/2478-1019 Sayılı cevabı Meclis üyelerimize tebliğ edilmiştir. Açıklama şöyledir; ‘Zemin katlarda dükkan yapılmasına müsaade edilen yapılarda yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve manialar yapılamaz hükmü gereği yapılmaktadır’ izahatı verilmiştir. Yapılan açıklama tatmin edici olmadığı, İmar yasasının bu maddesi yapılan hukuk dışı uygulamalara yasal kılıf olarak değerlendirilemez. İmar kanunun 34. maddesi inşaat, tamirat ve vatandaşın kendisine ait ön bahçenin tanzimi ile ilgili tedbirler ve mükellefiyetleri ile alakalıdır’’ dedi.

 

‘’YAPILAN UYGULAMALAR MAKYAJDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR’’

 

Açıklamasını şu şekilde sürdüren Garip; ‘’Çerkezköy’deki imar parselleri 1984 yılında 18 madde uygulaması sonucu ortaya çıkmış olup, bu uygulama esnasında her parsel sahibinden yaklaşık % 38 bir kesinti yapılmıştır. (Örneğin; 600 m2 yeri olan kişiden 228 m2 alınmış ve geri 372 m2 İmar parseli oluşturulmuştur) Böyle bir arsanın ön cephesi eğer tahmini 15 M ise yapılan uygulama ile aynı kişinin arsasının 75 m2’sine el konmuş oluyor. Bunu yaparken Mal sahiplerine Tebligat yapmadan, Muafakatını ve rızasını almadan tapulu malına 5 kuruş kamulaştırma ödemeden birnevi bu alanları gasp ederek uygulama yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. 5 metrenin İmar kanunundaki tarifi ‘’Ön Bahçe çekme mesafesidir’’ vatandaşın mülkiyetinde olan arsanın bu bölümü sanki kamu malıymış gibi görmek ve üzerinde tasarrufta bulunmak, arsa sahiplerini ve kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Bu yanlış uygulamaları yaparken Kanun, Yönetmelik ve Mülkiyet haklarını hiçe saymak çok düşündürücü ve endişe vericidir. Bununla beraber yapılan uygulamalar makyaj niteliğinde olup kimseye bir fayda sağlamamıştır. İlçenin trafik sıkıntılarını, kaybolan park yerleri ve daralan yolları ile daha da arttırmış ve arttıracaktır. Ne yazık ki bunu yapanlar farkında bile değildir. Ayrıca sokaklarda yanlış uygulamalar ve devam edilen görsel süslemeler yürülükte olan 1/1000 İmar uygulama planlarımızla uyumlu değildir, İmar Kanunu’na göre plan değişikliği yapmadan uygulama yapılamaz. Özellikle 5 kat ve üzeri imarlı sokak ve caddelerde yol daraltılamaz. Tüm bu uygulamalar önceden Çerkezköy Belediye Meclisi’nin onayına sunulmalıydı. Bundan sonra uygulama yaptığınız yerlerde bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorum. Daralttığınız yollar trafiği yavaşlatacak lüzumsuz genişlettiğiniz tretuvarlar, park yerlerini azaltacaktır ve vatandaşlarımız bu uygulamalardan sonra kendine ait evinin önüne, kendi arabasını park edemeyecektir. Üç yıl boyunca gözle görülür, hiçbir yatırım yapamamanın suçluluğu ve telaşı içerisinde bu yanlış ve yasadışı uygulamalara harcanan milyonlar ise bunun çabasıdır’’ ifadelerini kullandı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10