Eşkinat: Amacımız Süleymanpaşa'ya sembol bir bina kazandırmak

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin, şu anda şehirlerarası otobüs terminalinin bulunduğu alanda yapılacak olan yeni hizmet binasının belirlenmesi için düzenlediği yarışma, ödül töreni ve kol

Süleymanpaşa 26.09.2017 17:31:00 0
Eşkinat: Amacımız Süleymanpaşa

“CİDDİ SIKINTILAR İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKTI”

 

Tören saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlarken, programın açılış konuşmasını ise Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat gerçekleştirdi. Eşkinat “ Büyükşehir yasası ile beraber doğup büyüdüğümüz Tekirdağ isminin büyükşehre verilmesinin ardından Süleymanpaşa diye bir ilçeyle karşı karşıya kaldık. Doğal olarak merkezde hem büyükşehir hem merkez ilçenin belediyesinin olması bizi mekan konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bıraktı. Büyükşehir belediyesi hizmet binasını yapıyor ama şu anda kirada. Biz de bir tarihi bina ve kiralık muhtelif binalarla paramparça, bölük pörçük bir şekilde 3 buçuk yılı geçirdik. Bir kurumun çalışması için derli toplu bir alana ihtiyaç var. Bu alanın yerinin belirlenmesi, ihtiyaçların belirlenmesi, daha sonra da uygun bir projenin seçilmesi lazımdı. Bu konuda en doğrusu profesyonellerin seçimiyle yola çıkmaktı. Bu nedenle bu proje yarışmasını başlattık. Çok da verimli ve keyifli geçti. Aslına bakarsanız ilk göreve geldiğimiz sene İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık üçüncü sınıf öğrencileri dönem ödevi olarak aynı alanda yaklaşık 25 fikir projesini hazırladılar ve sergilediler. O zamanda kafamızda bir fikir oluşmuştu. Talebimiz; topoğrafyayla uyumlu, ön tarafında yapılacak olan ve bize göre Tekirdağ’ı canlandıracak olan marinayla bütünleşik, arkasındaki tarihi mahallenin önünü açan, yapıya uygun ama çağın mimari çizgilerini taşıyan ve uzun yıllar ayakta kalacak, şehri temsil edecek bir sembol binaydı. 84 eser içinden son 8’e inene kadar jürimiz rahat ilerledi. Son sekiz arasından seçim yapmakta ise oldukça zorlandılar. Çünkü birbirinden değerli, çok nitelikli eserler vardı. Sonuçta, 84 ekip emek koydu. Jüri çok uzun saatlerini bizlerle paylaştı. Ve bir proje seçildi. Ama önemli olan bu projenin ete, kemiğe bürünmesi, ilk etapta projenin detaylı olarak ortaya çıkması sonra da projenin bina olarak Tekirdağ’da yerini almasıdır. Bu proje, hem müellifleri için bir ölümsüzlük eseri olsun hem de bizim dönemimizde şehrimize kattığımız bir anıt eser olsun. Uzun yıllar kullanılsın. Bu ülkenin ve bu ülkenin değerlerinin sonsuza kadar yaşaması dileklerimle hepinize selamlar sevgiler sunuyorum” dedi.

 

ÖDÜL ALAN ESERLER AÇIKLANDI

 

Başkan Eşkinat’ın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Mart 2014’ten bugüne kadar yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, dereceye giren projeleri tebrik etti. Konuşmaların ardından kolokyuma geçildi. Kolokyum Yöneticisi Mimar Ömer Mutlujüri üyelerine sırayla söz verdi. Süleymanpaşa Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması’nda jüri olarak görev alan Jüri Başkanı Mimar Feride Önal, jüri üyeleri Mimar Güven Şener, Mimar Zeki Şerifoğlu, Mimar Erce Funda, Mimar Şeniz Özarslan, İnşaat Mühendisi Osman Taşseten ve İnşaat Mühendisi İlhan İnel projelerin seçim süreçlerini aktardılar. Kolokyum soru-cevap bölümüyle devam etti. Yarışmaya katılan mimarların ve üniversite öğrencilerinin sorularına jüri üyeleri cevap verdi. Kolokyum, jüri üyelerine plaketlerinin sunulması ile sona erdi. Kolokyumun ardından ödül törenine geçildi. 84 projeden son sekize kalan projelere ödül verilirken, beş esere mansiyon ödülü, ilk üçe giren eserlere de derecelerine göre ödüller takdim edildi.  Yarışmada üçüncü seçilen projenin ödülünü Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak takdim etti. İkinciliğe layık görülen projeye ise Jüri Başkanı Mimar Feride Önal ödülünü verdi.

 

BİRİNCİLİĞİ FIRAT DOĞAN VE EKİBİNİN PROJESİ KAZANDI

 

Kamusal alan yaratma, ticari alanlar yer verme, çevreci ve etrafındaki dokuyla uyumlu bir bina tasarlama gibi özellikleri ile öne çıkarak birinciliği kazanan projenin ödülünü ile Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat takdim etti.  Yarışmada birinciliği Mimar Fırat Doğan’ın liderliğinde, Mimar Burcu Kırcan Doğan, Mimar Yasemin Güler ve İnşaat Mühendisi Önder Volkan Yaltıraklı’dan oluşan ekip kazandı.  Ödül töreninin sona ermesi ile fuaye alanında bir kokteyl düzenlendi. Elemelerde başarılı bulunan 21 proje, sergi alanında ziyaretçilere teşhir edilerek tanıtıldı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, yarışmayı kazanan projenin mimarları ile birlikte projeyi inceleyerek Mimar Fırat Doğan’dan bilgi aldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10