Erenler Cemevi'nde 'Aşure günü' buluşması

Kapaklı Erenler Cemevi tarafından düzenlenen 'Aşure Günü' etkinliği gerçekleştirilirken, programa katılım yoğun oldu.

Kapaklı 9.10.2017 19:41:00 0
Erenler Cemevi

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Pazar günü saat 12.00’da Kapaklı Erenler Cemevi'nde düzenlenen programa Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Nalan Çolak, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Kapaklı Erenler Cemevi Vakfı Başkanı İrfan Duman, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, Erenler Cemevi Dedesi Kemal Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“KERBELA OLAYINI UNUTMADIK”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kapaklı Erenler Cemevi Başkanı İrfan Duman “ Kerbela olayını unutmadık. Kerbela olayının üzerinden 1374 yıl geçmesine rağmen Hz.Hüseyin ve beraberindeki 72 şehit unutulmamıştır. Bizler devletimizin anayasal haklarımızın verilmesini ülkemizde cem evlerinin ibadethane statüsüne alınmasını, din ve vicdan özgürlüğünün eşit olmasını talep ediyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bu hakkımızı ve talebimizi sunduk, talebimizin uygulanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“DİLENCİ OLMAKTAN ÇIKACAĞIZ”

 

Yerel yönetime ve hükümete konuşmasında seslenen Kapaklı Erenler Cemevi Kurucu Başkanı Enver Koçer “ İstediğimiz hakları almak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen herhangi bir adım atılmadı. Bizlere hep sözler verildi. Kendi ülkemizi yabancı güçlerin önünde mahkum kıldırmayalım dedik. Haklarımız hala verilmedi. Tabandaki dostlarımızla alevi, sünni, çerkez,kürtle sorunumuz yok. Çoğundan kız aldık, kız verdik. Tepede ciddi anlamda sorun var.

 

Yerel yönetimler ramazan geldiği zaman çadırlar ve iftar sofraları kuruluyor. Belediye meclis üyeleri iftar çadırına yemek taşıyor. Bizler rica ederek getirmeye çalıştık. Bundan sonra sonra çok kenetlenerek hiçbir belediyeye gitmeyeceğiz. Belediyelerden dilenci olmaktan çıkacağız. Kendi yağımız ile kavrulacağız. Birlik ve beraberliği daha çok artırarak hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bizim vergilerimizle diyanetinden maaşını alanlar bize arkasını dönüyor. Biz bugüne kadar nasıl dik durdursaydık, bundan sonra da daha çok kenetlenerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.

 

İMAM HÜSEYİN KERBELE’DA ZORBALIĞI YENDİ

 

Programda kısa bir konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkan Vekili Nalan Çolak ise Muharrem Ayı'nı tebrik ederek ve aşurenin öneminden bahsetti. Programda daha sonra konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’de “ Muharrem ayının içinde bereketin ve paylaşmanın adı olan Aşure ve Müslümanlarının hüznü olan Kerbela vardır. Bu acıyı hisseden, bu matemi içinde tutan herkesi matemi kabul olsun. Muharrem Ayı'nın tüm İslam alemine barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. İmam Hüseyin, zulme ve haksızlığa karşı ölümü göze almıştır. Hz. Hüseyin Kerbela’da makam ve mevki mücadelesi vermedi. Verseydi 72 yaveri ile bile bile ölümü göze almazdı. İmam Hüseyin zulme ve haksızlığa karşı ölümü göze alırken, ona meydan okurken bir amacı vardı. Zillet altından yaşamaktansa izzetli ölümü tercih eden İmam Hüseyin, Kerbela’da zorbalığı yendi. Yezit lanet ile anılırken, İmam Hüseyin onurlu duruşu ile birçok insanın önderi olmuştur. Bu matemimiz kıyamete kadar sürecek. Bu matem günleri bizi biz yapan ve bizi yaklaştıran günlerdir. Biz aleviler ötekileştirilmek istemiyoruz. Alevi vatandaşlarımız ibadetlerini dileği gibi özgürce yapabileceği cem evine kavuşmak istiyorlar. Anayasal, eşitlik yurttaş haklarının kendilerine verilmesini istiyorlar. Yüzyıllardır bu talepler hükümetler tarafından görmezden gelindi ve devam ediyor. Yaşanan acılarla yorulan tüm dünyada birlik ve beraberliğimize çok ihtiyacımız var. Bir insan zorbalığa karşı sessiz kalıyorsa, o insanın içinde insanlık ölmüştür” dedi.

 

AŞURE VE İKRAMLAR DAĞITILDI

 

Yüceer’in ardından Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’da kısa bir konuşma yaptı. Çoban, barış ve kardeşliğin sembolü olan Muharrem Ayı aşure gününün mübarek olması temennisinde bulundu.

 

Programda son olarak Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer konuşma gerçekleştirdi. Yüzer “ Aslında bir matemi idrak ediyoruz fakat bu matem bile içinde güzellik barındırıyor. Kapaklı büyük bir ilçe. Türkiye’nin 81 ilinden insanları bağrında barındıran bir ilçedir. Alevi yurttaşlarımızı da içinde barındıran ilçemiz bugün burada birleştik. İnsanlar çoğaldıkça farklılıklar kaçınılmazdır. Farklı görüşlerin olmaması imkansızdır. Başka fikirler hep olacaktır fakat farklılıklarımız düşmanlık olmamalı ve bu farklılıklar bizi güçlü kılmalıdır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Cemevi dedesi Kemal Öztürk’ün yaptığı yemek duasının ardından aşureler ve ikramlar yenildi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10