Alevi-Sünni aynı matemde birleşti

Çerkezköy Ehlibeyt Derneği  Hz. İmam Hüseyin'in ve 72 yareninin şehit edilişinin 1378'inci yılı nedeniyle anma programı düzenlendi. Ehl-i Beyt Dergahı'nda düzenlenen programa ise katılı

Çerkezköy 9.10.2017 19:44:00 0
Alevi-Sünni aynı matemde birleşti

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Volkan Torun, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Ercan Erdoğan, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Kapaklı AK Parti İlçe Başkanı Salih Bezgin, AK Parti Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Ercan Üçel, Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı Fikri Şahin, Çerkezköy İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Çerkezköy Belediye meclis üyelerinden Ömer Kılınç, Nedim Yılancı, Çerkezköy Ehlibeyt Derneği Başkanı Seyyid Sinan Boztepe ve çok sayıda kişi katıldı. Çorlu İmam Hüseyin Camii İmamı Aydın İnalkaç’ınEhl-i Beyt ile ilgili ayetleri okuması ile başlayan program daha sonra Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Kur’an okunmasının ardından, Hz. Hüseyin’in şahadetinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi sunuldu.

 

“KURAN VE EHLİBEYT VARDIR”

 

Daha sonra ise Çerkezköy Ehlibeyt Derneği Başkanı Seyyid Sinan Boztepe açılış konuşması gerçekleştirdi.  “Ehlibeyte yoldaş olan Yezid’e kardeş olmaz” diyerek konuşmasına başlayan Seyyid Sinan Boztepe “Anadolu’da alevi ve Sünni vatandaşların beraber yaşadığı toplumun temelinde Kuran ve ehlibeyt vardır.  Her evde bir Ali, bir Zeynep, Bir Hasan, bir Fatma var. İslam’ı bu topraklara taşıyanlar Yunuslar, Mevlanalar, Hacı Bektaşi Veliler, Pir Sultanlar ve daha niceleri Kur’an ve ehlibeyt sevgisi üzerine insanlara dini İslam’ı anlattılar. İnşallah Türkiye’de bu temel var oldukça bu toplum ehlibeyt muhabbetinde daim kenetlenecektir. Hiçbir kuvvet de bu kenetlenmeye mani olamayacaktır. Allah da nasip etmesin” açıklamasında bulundu.

 

“AŞURA OLAYI MEZHEPLER ÜSTÜ BİR OLAYDIR”

 

Boztepe “Aşura olayı bundan 1378 yıl evvel cereyan eden bir meseledir. Aşura olayı yani 10. gün olayı bir mezhebi olay değildir. Hz. Hüseyin(a.s)’in mücadelesi mezhebi ya da hilafet kaygılarıyla verilmiş bir tepki değildi. Yezid kimdir? Yezid şarap içiyordu, mescitlerde zina eden, maymun eti yiyen, çalgı çaldırıp köpek oynatan biriydi. Şimdi Böyle bir adamdan halife olur mu? Eğer Hüseyin(a.s) ehlibeyti temsilen Yezid’e biat etseydi bugün yine bir araya gelirdik ama aç kalırdı müslüman, İslam’ın dinine Fatiha okunurdu. Geriye hiçbir şey kalmazdı.  Allah’ın men ettiği bu işleri yapan bir insan İslam’da ne eser bırakırdı?. Aşura olayı mezhepler üstü bir olaydır.  Bizler hangi mezhepten olursak olalım Aşura Gününde Kerbela’nın mazlum şehitlerine teşekkür arz etmek mecburiyetindeyiz. O yüzden bu mezhepler üstü bir olaydır. Onların haklı çıkışı olmasaydı geriye ne kalacaktı? “ dedi.

 

DİYANETE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Konuşmasının devamında Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür eden Boztepe “Diyanet İşleri Başkanlığımızın yayınlamış olduğu İslam Ansiklopedi’sinde bu mesele irdelenmiştir. Emeviler döneminde matem merasimleri sabote edilmek için çeşitli rivayetler Muharrem Ayı'nda olmuş gibi anlatıldı. Nuh(a.s) tufanı oldu doğrudur fakat Muharrem Ayı'nda olmadı. Yusuf (a.s) kuyudan kurtuldu ama Muharrem Ayı'nda değildi. Bunun gibi daha birçok mesele toplandı özellikle Muharrem Ayı'nda ve özellikle aşure gününde olmuş gibi anlatıldı.  Sağ olsun Diyanet İşleri Başkanlığı o eserde bu meselelerin Emeviler döneminde yapılan sabote olarak dile getiriyor. Ben teşekkür ediyorum.

 

Artık bu toplum bir şeyleri tam net ağızlardan duysun ki meclisler kapalı yerlerde yapılmasın. İnşallah bunu gelecek yıl Çerkezköy meydanında yaparız” dedi.

 

“BAŞKA IRKLAR İÇİNDE BAHARLAR İCAT EDİYORLAR”

 

Kerbela’nın Ehlibeyt için yenilgi olmadığını kaydeden Boztepe “Savaşların bir kaybedeni bir de kazanını vardır. Hiçbir zalim bugüne kadar savaş kazanamamıştır. Savaşanın kazananı her zaman mazlumlar olmuştur. Kerbela’nın kazananı da Hz. Hüseyin ve beraberindeki mazlumlardır. Bugün de o oyunlar devam etmekte. İslam coğrafyası emperyalistler ve Siyonistler eliyle Arap baharı adı altında hallaç pamuğuna çevrildi. Bahar diye yutturdular. Mısır, Libya, Suriye, Irak.. Hani bu bahar? Bu Amerika ve İsrail’in baharı, Müslümanların kışı olmuştur. Başka ırklar içinde baharlar icat ediliyor. Allah heveslerini kursaklarında bıraksın. Allah bunlara başarı vermesin. Irak bölünürse, Türkiye, Suriye, İran bölünüyor. Allah İsrail’in dünya haritasından silindiği günü bizlere nasip eylesin” diye konuştu.

 

“BİZİ BÖLEMEYECEKLER”

 

Boztepe “ Biz Müslümanlar mezhebi kavgalarımızı bir kenara bırakmak zorundayız. Dedelerimiz gibi sıkı sıkıya sarılıp asıl oyunların farkında varmalı, her yerde bir araya gelmeli, her yerde Allah için konuşmalıyız. O zaman kimse Ortadoğu coğrafyasını kendi heveslerine göre cetveller indirerek çizemeyecektir. Allah içimizdeki işbirlikçilere de fırsat vermesin. Her yerde var. Allah o Yezitlerin yerle yeksan olduğunu görmeyi nasip eylesin. Şahsım ve cemaatim adına vatanımızın, bayrağımızın, milletimizin ve mezhep ayırmadan başka ülkelerde de olsa bütün Müslümanların Siyonist ve emperyalist mücadelede daima yanındayız. Aleviden terörist olmaz, teröristten alevi olmaz. Sünni’den terörist olmaz, teröristten Sünni olmaz. Bizi bölemezler. Çorum’da, Sivas’ta, Maraş’ta bunu denediler, 30 yıldır Güneydoğu’da da deniyorlar. Bunları oyunları tutmuyor. Tutturmaya da ülke olarak fırsat vermeyeceğiz” dedi. “

 

HÜSEYİN İNSANLIĞIN ŞEHİDİDİR”

 

Ardından Türkiye Ehlibeyt Alimleri Birliği Temsilcisi Cafer Bendiderya bir konuşma gerçekleştirdi. Hz. Hüseyin sevgisinin din sevgisi olduğunu belirten Bendiderya konuşmasında “Hz. Hüseyin sevgisi din, peygamber, Kur’an sevgisidir. İmam Hüseyin’i mezheple sınırlamak mümkün değildir. Hüseyin insanlığın şehididir. Ahlakı erdemlerin şehididir. İnsan olan Yezid gibisine dünyanın neresinde olursa olsun asla teslim olmaz. Asla zulme boyun eğmeyiz. Özellikle Türkiye coğrafyasında görüyoruz. Ehlibeyte imam Hüseyin’in mezhep ayrımı olmadan sevgi var. Kelime-i Şehadet getiren herkes İmam Hüseyin’i sever. Çünkü bizim ortak değerimizdir. Kerbela olayında, samimiyet, adalet, şevkat ve merhamet görüyoruz. Merhametin olmadığı yerde gözyaşı olmaz. Aşkın olduğu yerde de zulüm olmaz. Hz. Hüseyin ve yaverleri zulme karşı başkaldırmışlardır” dedi.

 

“BİRBİRİMİZİ SEVECEĞİZ”

 

Programda konuşan Çerkezköy İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı ise birlik beraberlik mesajı verdiği konuşmasında “ Tarih insanın geleceğine yön vermesi için okuması gereken en önemli bilimdir. Geriye bakıp geriden ibret alarak sıçramamız gerekir. İleriye iyi bakabilmek ve ileriye hazırlanabilmek için gerilerde hatalarımız varsa hatalarımızı düzeltip Allah’ın yasak koyduğu şeyleri yaptıysak tövbe etmeliyiz. Tarihteki güzel olaylardan ibret alıp önümüzü görmek ve geleceğe yön vermemiz gerekir.

 

Peygamberimiz insanlığı rehber olarak gelmiş ve örnek olmuşlardır. Kurandaki emir ve yasaklarını hayatında uygulamıştır. Kuran ahlakı yaşamış,  evlatlarına ve torunlarına da bunu öğretmiştir.

 

Muharremin 10.günü ki bir hadise hepimizi üzmüştür. Birbirimizle kaynaşarak, düşman üretmek yerine dostları çoğaltarak bu milletin tarihte nasıl güçlü üç kıtaya hakim olduğu gibi Hz. Muhammed’in sünnetine uygun yaşamaya çalışan insanlar olacağız. Birbirimizi seveceğiz. Etrafımızda sıkıntılar var Mısır, Suriye, Irak,  Afganistan. Bizi de parçalamak ve bölmek istiyorlar. Bu vatan içinde birlik beraberlik içinde yaşamayı herkese nasip eylesin” dedi.

 

“IŞIK SAÇMAKTADIR”

 

Çorum Ehlibeyt Vakfı Temsilcisi alevi alimi Özgür Arapoğlu da “ Kerbela olayı hak ve batının mücadelesidir. Hz. Hüseyin’in 1378 yıl önce yaktığı meşale günümüzde hala hürriyet aşıklarına ve adalet içindeki insanlara ışık saçmaktadır. Bazı kişiler Kerbela olayını sadece zalim ve mazlum ilişkisi ile geçiştiriyor ve üzerini örtüyor. Kerbelaolayında bir tarafta hak bir tarafta batıl vardı” dedi.

 

‘Biz ehlibeyti sevmeden zaten Müslüman olamayız’ diyen Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı Fikri Şahin de konuşmasında “ Biz Ali’yi sevmeden Müslüman olamayız. İman etmeden cennete giremeyiz. Birbirimizi sevmedikçe de iman etmiş olmayız. Gelin canlar bir diri olalım ve Müslüman olalım” dedi.

 

“HEPİMİZİN ORTAK SÖYLEMİDİR”

 

Birlik ve beraberlik mesajı veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Zulme karşı direnişin, zalime karşı haklının ve mazlumun yanında olma zamanı olan Muharrem Ayı'nda tutulan oruçların okunan duaların kabul olmasını diliyorum. Kerbela’da bu kadar acıyı yaşamış olan zulme maruz kalmış olan insanların bugün ayrılmadan dışlamadan bir arada ehlibeyt sevgisinde kucaklanmasının asil ve soylu bir davranış olduğunu görüyoruz. Tarihte Kerbela’dan bugüne kadar acı günler var. Acı günlerden bir sonuç çıkarmamız gerektiği hepimizin ortak söylemidir. Bu topraklarda birlik beraberlik içerisinde kardeşlik içerisinde yaşamalıyız. Alevi, Sünni, Türk demeden kardeşlik duygularıyla bu topraklarda yaşadığımız acılardan sonuç çıkartarak beraber yaşıyoruz. Kimsenin etnik kimliğine bakmadan, cinsiyetine bakmadan kardeşlik duyguları ile yaşamaya devam ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından mersiye sinezen grubu sahne alırken, Program sonunda katılımcılara kurban eti ve helva tatlısı dağıtıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10