"Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır"

Çerkezköy Kent Konseyi sosyal faaliyetler farkındalık etkinlikleri kapsamında İrmet Hastanesi işbirliğiyle dün Kent Konseyi toplantı salonunda bayanların korkulu rüyası olan meme kanseri hakkında  15.00-16.00

Çerkezköy 18.10.2017 19:49:00 0

BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

 

Toplantıda İrmet Hastanesi Yönetim kurulu Başkanı Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op.Dr. Ahmet Türker, Bilgilendirme toplantısının konuşmacısı İrmet Hastanesi Genel Cerrahı Op.Dr. Rahmi Kaya,Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, İrmet Hospital İletişim ve kurumsal pazarlama sorumluları başta olmak bayanlar katıldı. Toplantıda konuşmacı Genel Cerrah Op.Dr. Rahmi Kaya, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını belirtti. İrmet Hospital genel Cerrahı Op.Dr. Rahmi Kaya, “ Meme kanseri, süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden gelişiyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor. Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumdur. Meme kanserine hangi etkenlerin neden olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak günümüze kadar yapılan çalışmalarda, yüksek olasılık gösteren bazı faktörler belirlenmiş bulunuyor. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonları (genlerde kansere eğilim yaratan bozukluklar) meme kanseri riskini artırırken, diğerleri kadın olmak dışında bir risk faktörü taşımıyor.”dedi.

 

HER 8 KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

 

Kaya,meme kanserinin 8 kadından birinde görüldüğüne de dikkat çekerek, “ Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve yaklaşık olarak 8 kadında birinin, hayatının bir döneminde kapısını çalıyor. Oysa erken evrede yakalandığında meme kanseri artık tedavi edilebilir bir hastalık. 20 yaşından sonra ayda bir kez her kadının kendi kendini muayene etmesi, yılda bir kez doktora görünmesi ve bazı görüntüleme tetkikleri erken teşhiste büyük önem taşıyor. Hastalıkların tanı ve tedavisi hakkında doğru bilgi sahibi olmak ve bilinçli hareket etmek, tedavinin başarısını pozitif etkilemektedir. “Erken tanı hayat kurtarır" bilincini unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

 

DETAYLI BİLGİLER VERDİ

 

Kaya,  toplantıda önce meme kanseri hücreleri hakkında ardından kanser süreci ve tehlikesinden söz etti. Kaya, “kanser hücreleri tedavi edilmediği sürece tehlikelidir. “dedi. Kaya, İnsidans’ın kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu ve kadınların yüzde 32’inde görüldüğünü ve risk faktörü oluşturduğunu söyledi.Kaya, meme kanserinde yaş faktörünün yanında genetik ve kalıtsal olarak da baş gösterdiğini kaydederek, bu durumun yüzde 5-10’u bulduğunu ifade etti.  Kaya, “ Meme içinde kanserleşen bir hücrenin, bir tümör oluşturması ve bir uzmanın muayene sırasında anlamasına ya da radyolojik incelemede belli olmasına kadar hayli uzun zaman geçmesi gerekiyor. Kadınlar genellikle en az 1 cm. büyüklüğüne ulaşmış bir kitleyi, elle kontrol yöntemi sayesinde fark edebiliyorlar. Günümüzde meme kanseri belirtilerinin çoğu kişinin kendisi tarafından bulunuyor. Kanserli kitleler nispeten sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü görünüyor ve meme dokusu içinde rahatça oynatılamıyor. Kanser uzak organlara metastaz (yayılım) yapmışsa bu yayılımlar, nadiren meme kanserinin ilk bulgusunu oluşturuyor. Meme kanserinin sıkça yayılma gösterdiği bölgeler ise kalça ve omurga kemikleri ile akciğer ve karaciğerdir” dedi.

 

“ADET ÖNCESİ VE SONRASI RİSK FARKLILIK GÖSTERMEKTEDİR”

 

Kaya,kadınlarda erken adet görmede ve sonrasında da meme kanseri riskinin farklılık gösterdiğini ve arttığını ve bu menopoz öncesi ve sonrası değiştiği bilgisini de verdi.Op.Dr. Kaya, Meme kanserinde erken teşhisin de önemli olduğunu ve erken teşhis ile yapılan tedavi soncunda  meme kanseri riskinin ortadan katlığını dile getirdi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10