Çerkezköy'de yer kırmızı gök beyaz

Çerkezköy Belediyesi'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 94'üncü ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95'ici yılı nedeniyle düzenlediği Cumhuriyet Bayramı

Çerkezköy 29.10.2017 21:49:00 0
Çerkezköy

KORTEJDE BİNLERCE KİŞİ YER ALDI

 

Cumhuriyet ve Kurtuluş yürüyüşüne Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve üyeler, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve muharip gaziler, belediye meclis üyeleri,  Resmi Kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve her yaştan binlerce vatandaş katıldı. Yürüyüş öncesi Çerkezköy Belediyesi tarafından vatandaşlara binlerce Türk bayrağı ve meşale dağıtıldı. Yürüyüş ellerde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve yanan meşalelerle Cumhuriyet ve Kurtuluş Konseri’nin yapılacağı “Vatan Sana Minnettar” anıtına kadar kortej marşlar eşliğinde yürüdü.

 

AKAY KONUŞMA GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Vatan Sana Minnettardır anıtı önündeki program saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda kısa bir konuşma gerçekleştiren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtarılışının 95’inci yılını ve Cumhuriyetin 94.yılını kutladı. Yüceer’in ardından kürsüye gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi Başkan Vahap Akay “ Cumhuriyetine, Atatürk’üne, tarihine, yaşadığı topraklara, Çerkezköy’üne sahip çıkarak, bu güzel bayram coşkusuna ortak olan tüm hemşerilerime kucak dolusu sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü. Bu sebeple Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluş gününü ve en büyük bayramımız olan Cumhuriyet bayramınızı kutluyorum.  Bizler 3.5 yıllık görev süresince yaptıklarımızı zaman zaman çeşitli platformlarda sizlerle paylaşıyoruz. Her sabah uyandığımızda sizlerden almış olduğumuz görev ve sorumluluk bilinci içerisinde Çerkezköy’ümüze nasıl daha fazla faydalı olabiliriz anlayışıyla hizmetlerimize devam ediyoruz. Son dönemde hem Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz hem Çerkezköy Belediyemiz olarak siz değerli hemşerilerimize verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu süre içerisinde yan yana yürüyerek bölgemize hizmet ettiğimiz Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a ayrıca teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Görev süremiz boyunca hız kesmeden yatırımlarımıza hizmetlerimize devam ederek verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururunu yeniden sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

 

“TERMİK SANTRALE MESAFEMİZ 2 KİLOMETRE”

 

“Bugün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümü” diyerek konuşmasını sürdüren Akay “ Tarihten bugüne sanayileşmede gösterdiği ivme ile Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri haline geldik ve bu anlamda ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayan bir Çerkezköy var. Kendi sınırlarımızda 3 Organize sanayi bölgesinde yaklaşık  400’e yakın sanayi kuruluşu ile ülkemizin dört bir yanından gelen vatandaşlarımızla kardeşçe yaşadığımız, hep birlikte Çerkezköylü olduğumuz ilçemiz. Sanayi kimliği ile gurur duyduğumuz ilçemizin gündeminde bir yıldır ‘Kömürlü Termik Santral” var. Bir yıl önce Bakanlık tarafından Ambardere- Çayırdere bölgesinde kömürlü termik santral kurmak üzere harekete geçildi.  Önce planlara işlendi, ardından acele kamulaştırma kararı alındı. Büyükşehir Belediyesi, Çerkezköy Belediyesi ve vatandaşlarımız ile başlattığımız hukuk mücadelesi sonuç verdi ve Danıştay Ağustos 2014’de santrale dur dedi.  Tam termik santralden kurtulduk derken, yaklaşık 10 gün evvel  Pınarça-Bağlık Mahallesi arasında şu an bulunduğumuz alana kuş uçuşu yaklaşık 2 bin 500 metre mesafedeki alanı yeni santral sahası ilan ettiler. Yani Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinde yaşayan 300 bin nüfusa 2 bin 500 metre mesafeye bir yeni santral. Termik santrallerin birinci derecede etki alanları 20-25 kilometredir. Bizim mesafemiz ise 2 kilometredir” açıklamasında bulundu.

 

“BU VEBALE SESSİZ KALMAYALIM”

 

Son zamanlarda yapılması hedeflenen kömürlü termik santrallerin çevreye ve sağlığa faydalı bir yatırım olarak anlatılmaya ve tanıtılmaya çalışıldığını kaydeden Akay” Bugün bizlere anlatılanlar, sempatik gösterilmeye çalışılan termik santraller ile yaşayan şehirlerin geleceğini karartmış durumda.

 

Ancak Biz Çerkezköy’ün geleceği kararsın istemiyoruz. 5 yıldızlı tesiste yapsanız? Bacalardan çıkan dumanların zararlı etkilerini yok edemezsiniz. Taşıdığınız ve stokladığınız yüzbinlerce ton kömür yığınlarının tozunun ciğerlerimize nüfus etmesini engelleyemezsiniz. Yakılacak kömürün küllerinin toplayacağı alanın büyüklüğü yaklaşık bin 250 dönüm. Bu küllerin üzerimize gelmesini engelleyemezsiniz. Bu kömürleri yer altı su kaynaklarımızı kullanarak yıkayacak ve suyumuzu azaltacaksınız Yıkadığınız kömürün suyunu derelerimize atacak dereleri kirleteceksiniz.Bizler havamıza, toprağımıza, suyumuza sahip çıkarak Çerkezköy’de termik santral istemediğimizi haykırıyoruz.  Bizler bugünün yöneticileri, bugünün anne ve babaları, bugün yanı başımızda yapılacak bu felakete bugün dur demezsek yarın çocuklarımız için çok geç olabilir. Bu işin siyaseti yok, gelin hep birlikte termik santral istemediğimizi haykıralım. Bugün bu vebale sessiz kalmayalım” diye konuştu.

 

“BUGÜNÜN DİĞER ADI CUMHURİYET”

 

Akay “ Bugünün diğer adı Cumhuriyet. Türk mucizesi Cumhuriyet.  Binlerin değil, on binlerin değil, yüz binlerin canlarını, kanlarını vererek bir dirilişin başladığı Çanakkale.  Ardından yurdun dört bir yanında,  doğuda batıda kuzeyde güneyde dört bir yanı saran türlü düşmanlar, içeride hain Ali kemaller, kaçıp giden padişahlar. Tüm bunlara karşı yılmadan “milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” diyen bir büyük önder. Milletçe yapılan bir büyük milli mücadele.

 

Büyük imkansızlıklar içerisinde yokluk içerisinde verilen o büyük mücadeleden sonra düşmanları topraklarından kovmuş, sınırları kanla yeniden çizilmiş yeni devlet, yeni Cumhuriyet.  Emperyalizmi, paralı askerlerini, işbirlikçilerini yenmek, bu hayasızca akının kökünü kazımak kurtuluşun sadece bir parçasıydı. Bundan 94 yıl önce bugün, Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim 1923 sabahı.

 

Okuma yazması neredeyse olmayan, yanmış yıkılmış binaları ile 2 milyona yakın salgın hastalığın kol gezdiği bir yaşam… Kadına eğitim hakkı yok, seçme seçilme hakkı yok. Yaşam hakkı yok.

 

Köylüde traktör yok, üretim yok, neredeyse sanayi yok. Bu şartlarda 30 Ekim sabahı büyük önder “ Bize geri borçlu, hastalıklı bir vatan miras kaldı. Ancak biz yoksul ve esir ülkelere örnek olacak şekilde çağdaşlaşma idealini gerçekleştirmek zorundayız” demiştir. İşte yokluk ve yoksulluk içerisinde dünyada zafere ulaşan tek liderin Türkiye hayali. Ve o hayali kuran büyük önderin arka arkaya kurduğu devrimler. Cumhuriyetin onuncu yılında şanla şerefle kurulan, sağlam temellere oturan, geleceğe umutla bakan yeni Cumhuriyet” dedi.

 

“YAŞAŞIN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK”

 

“Bugün kardeşçe yaşıyorsak, ayırmaya çalıştıkları, bölmeye çalıştıkları bu millet tek bir yürek gibi aradaysa bunu Cumhuriyete borçluyuz” diyen Akay “ Ortadoğu bataklığında Irak gibi parçalanmadıysak, Suriye gibi vatansız kalmadıysak bunun sebebi Cumhuriyet. İşte bu yüzden sahip çık.Anımsa geçmiş mahkumiyetini, anımsa geçmiş mahkumiyetini, anımsa boğazlarına doluşmuş düşman gemilerini, anımsa boyun eğenleri, zulme sultanlık edenleri, anımsa istiklal aşkının tek bilek tek yürek Anadolu’yu sarışını, anımsa ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’i, Cumhuriyet şehidi Kubilay’ı, anımsa ocakları tütsün diye Cumhuriyet diyenleri. Susmayacak ezanın inmeyecek bayrağın hatırına, kıvılcımın o mavi gözlerde parlayışını unutma. 1981’de Selanik’te açılan bir çift mavi gözü unutma. Kadına gencine, çocuklarına bu güzel günleri armağan eden eşsiz liderine her zaman olduğundan daha fazla sahip çık. Unutma ki ona dil uzatanlar vatan haini kahpelerdir. Haykır haykırabildiğin kadar adını, bağır duysun tüm dünya, onun adı özgürlük, onun adı bağımsızlık, onun adı cesaret ve onun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bizler hep birlikte onun açtığı yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürüyerek demokrasimize de, Cumhuriyetimize de sahip çıkacak ve onun adını sonsuza kadar haykırmaya devam edeceğiz. Yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yaşayın Cumhuriyet” diye konuştu.

 

EMRE AYDIN SEVİLEN ŞARKILARINI SESLENDİRDİ

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşmasının ardından havai fişek gösterileri düzenlendi. Programın finalinde ise sahneye çıkan sevilen pop sanatçısı Emre Aydın sahneye çıkarak, Çerkezköy halkına unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

 

Haber / Faik Onur KAYA - Şaban KARDEŞ - Hilal ÇARIKÇI

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10