Müzik ziyafeti sundular

Bezmârâ Topluluğu,  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirdikleri "Osmanlı Sazlarının Keşfi" konulu proje kapsamında eşi olmayan çalgılarıyla Tekirda

Tekirdağ 21.11.2017 21:02:00 0
Müzik ziyafeti sundular

BEĞENİ İLE DİNLENDİ

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konsere NKÜ Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Çetin,  NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arda Göksu, akademik ve idari personel, öğrenciler ile çok sayıda dinleyici katıldı. 300 yıl öncesinin Osmanlı müziğini, dönemin enstrümanları ile günümüz müziğine kazandıran Bezmârâ Topluluğu dinleyicilerin beğenisini kazandı.

 

ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

 

İstanbul Radyosu sanatçısı, müzisyen ve araştırmacı Fikret Karakaya'nın fikir babası olduğu ve şefliğini yaptığı Bezmârâ Topluluğu gecede otantik enstrümanlarıyla yer aldı. Topluluk, çeng, eski tanbur, metal – string kanun (eski kanun), ney, kemançe, 5 telli şahrûd ve eski ud ile nakkare ve daire gibi enstrümanlarla, günümüz müzisyenlerinin el atmadığı 16. ve 17. yüzyıla ait eski nota albümlerindeki eserleri, bestelendikleri dönemlerin sazlarıyla seslendirdi. Konser öncesi dinleyicilere sanatçıları ve çalgıları tanıtan Fikret Karakaya “Topluluk için özel olarak gravürler, minyatürler ve diğer Osmanlı görsel malzemeleri esas alınarak yaptırılan eski Osmanlı enstrümanlarının günümüzde hiçbir çalgı müzesinde tek bir örneği bile bulunmuyor. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen proje ile 18. yüzyıldan sonra kullanılmamış ve kaybolmuş olan bu çalgılar hem ihyâ ediliyor hem de müzik tarihimize yeniden kazandırılıyor” dedi.  Tekirdağlı müzik severlerin beğeniyle dinlediği konserde, topluluğun çıkardığı 10 albümde yer alan 16. - 17. yüzyıl bestekârları Kantemiroğlu Edvârı, Ali Ufkî Bey ve Mustafa Kevsevî’nin saz ve söz eserleri seslendirildi. Konser sonunda günün anısına NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arda Göksu, topluluk şefi Fikret Karakaya’ya çiçek takdim etti.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10